Gelezen

Gelezen in 2016 en de leeswensen voor 2017

Ik las niet alleen voor de Verbeelding Bookchallenge, want een heel deel van de gelezen boeken van 2016 konden in geen enkel puntje worden ingepast.

De cijfertjes*

In 2016 las ik in totaal 36 boeken, 6 meer dan wat ik voorop had gesteld. Goodreads zegt dat het er maar 35 waren, maar zij tellen mijn tweede lezing van Red Queen niet mee en ik wel. Een boek is een boek, ook al heb je het al eens gelezen, toch? Met wat chipotage lukte het mij dan toch mijn grafiekje juist te krijgen.

Met 36 boeken, heb ik er ook zes meer gelezen dan vorig jaar, goed voor zo’n 13565 bladzijden.
Dit had ik niet verwacht, want naar mijn gevoel was 2016 geen zo’n goed leesjaar, met nogal veel dipjes. Ik denk dat mijn deelname aan de Verbeelding Bookchallenge en grotere activiteit op Goodreads daar wel een positieve invloed op hebben gehad.

Het dikste boek van 2016 telde maar liefst 879 bladzijden en gemiddeld las ik boeken van zo’n 388 bladzijden.

* Met dank aan Goodreads.com

Minst graag gelezen

Er waren wel meer boeken die totaal niet voldeden aan mijn verwachtingen, maar bij deze drie blijft het wel nazinderen.

           

 • Victoria Aveyard – Glass Sword
  Na het succes van Red Queen had ik toch wel wat verwachtingen voor dit tweede deel uit de reeks. Wat ik niet had verwacht was dat het zo’n saai, langdradig en weinig tot de verbeelding sprekend boek ging worden. Jammer!
 • Claire North – The first fifteen lives of Harry August
  Zo’n geweldig concept, zo’n potentieel, maar helaas een ontgoochelend resultaat. Hoe iemand van zo’n intrigerend idee, zoiets traags en saai kan maken is mij een raadsel.
 • John Tiffany – Harry Potter and the Cursed Child
  Dat J.K. Rowling haar akkoord gaf om dit de achtste Harry Potter te dopen zal ik nooit begrijpen. Voor mij voelde het aan als verraad en uitmelkerij.
  Akkoord het gaat hier over een toneelstuk, dat misschien veel beter gesmaakt kan worden in zijn bedoelde omgeving dan als droog script. En dat ga ik ook gaan uittesten in maart dit jaar. Dit neemt echter niet weg dat ik toch serieus wat problemen had met een aantal elementen. Ik wou mijn gedachten eens uitgebreid neerpennen in een eigen blog, maar ben er nooit toe gekomen. Nu heb ik mij voorgenomen om het één dezer dagen nog eens opnieuw te lezen, toch voor ik naar het toneelstuk ga in maart. Maar ik denk niet dat mijn mening over bepaalde aspecten van het verhaal zal veranderen.

De toppers

Ja, ik las een aantal ontgoochelende en minder goede boeken afgelopen jaar. Maar ik las ook heel veel goeie en schitterende boeken. Deze zijn mijn absolute toppers, in willekeurige volgorde, want ze rangschikken kreeg ik niet over mijn hart.

           

 • Julliette Marillier – Dochter van het woud
  Dit was het eerste boek dat ik uitlas in 2016 en ook al is het ondertussen een jaar geleden, nog steeds kan ik het warme gevoel dat ik bij het lezen van dit boek had terug oproepen. Het is er zo eentje dat je alles en iedereen kan doen vergeten en die je verliefd laat worden op zijn personages. Zo schoon.
 • Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses
  Waauw, dit boek heeft wat ik verwacht van een hervertelling van Belle en het beest volledig geherdefinieerd. Mannekes, wat een topper is dit!
 • Sarah J. Maas – A Court of Mist and Fury
  Van het vervolg op A court of thorns and roses had ik wel hoge verwachtingen, maar ergens dacht ik niet dat het boek 1 zou kunnen evenaren. Mensen, wat zat ik er eventjes naast zeg. Dit deel 2 overtrof zijn voorganger en is een magistraal, magisch, meesterlijk staaltje vertelkunst.
 • Maria Dahvana Headley – Magonia
  Ook al begon dit boek een beetje in mineur voor mij, doordat ik er mijn draai niet in kon vinden, maar wat ben ik blij dat ik heb doorgezet. Een emotioneel, episch en fascinerend boek.
 • Rick Riordan – The Hidden Oracle
  Wat Rick Riordan ook schrijft, ik vind het goed. Ik denk dat ik die mens zijn boodschappenlijstjes zelfs op zijn minst 4 sterren zou geven. De start van zijn nieuwe reeks met de god Apollo als hoofdpersonage is voor mij dan ook weerom een schot in de roos en een nieuwe favoriet.

En nu?

Met het start van het nieuwe jaar zet Goodreads je prompt aan om een nieuw leesdoel op te geven. Na even twijfelen stelde ik mijn doel in op 35 boeken. Gezien 2016 naar mijn gevoel geen zo’n goed leesjaar was en ik er toch 36 kon lezen, kan ik dit in 2017 toch zeker wel evenaren, niet?

Zoals je kunt zien heb ik al één boek van de 35 achter de kiezen. Ik weet niet wat voor een leesjaar 2017 gaat worden, maar we zijn er alvast goed ingevlogen.

Kathleen lanceerde ook haar 2017 editie van de Verbeelding Book Challenge, die ik bij het lezen ook graag in het achterhoofd wil houden. We zien wel waar het ons brengt!

Wat ik ook wens te doen voor 2017 is eens een deftig systeem van sterretjes geven uit te werken.
Nu heb ik het gevoel dat ik dit vaak inconsequent doe en dan achteraf soms verveeld zit met het aantal sterretjes die ik gaf, net omdat ik geen duidelijke definitie aan het aantal sterretjes heb gegeven. Daarom wil ik daar zo snel mogelijk eens werk van maken.

En dat was het.
Hoe was jullie leesjaar? Stellen jullie je bepaalde doelen dit jaar? En zijn er boeken die ik absoluut moet lezen in 2017?

8 Comments

 • Nanita

  Beetje gelijkaardig verhaal 🙂 Had m’n reading challenge in Goodreads voor 2016 op 30 boeken gezet, uiteindelijk 38 gelezen. Dus voor 2017 heb ik ook 35 genomen voor de challenge! Iets heel nieuws is dat ik nu 6 boeken in het Zweeds heb gelezen. Paar persoonlijke aanraders van vorig jaar:
  Lily and the Octopus (Steven Rowley) – best zakdoekjes bij de hand houden
  The Children of Odin (Padraic Colum) – als je van Noorse mythologie houdt en niks tegen archaïsch taalgebruik hebt
  Room – Emma Donoghue
  Sapiens – Yuval Noah Harari – een van de beste non-fictie boeken die ik ooit gelezen heb
  The Curious Incident of the Dog in the Night-Time (Mark Haddon)
  Slechtste boek dat ik gelezen heb, of liever gezegd het boek dat me het minst beviel: Metamorphosis van Kafka. Letterlijk nog een week na het lezen met een zwaar onbehaaglijk gevoel rondgelopen.
  Andere persoonlijke afrader: The Deep van Nick Cutter. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik een claustrofoob ben. 😀
  Geen specifieke doelen voor 2017, alleen zal er regelmatig wat Zweeds tussen zitten om te blijven oefenen!

  • Charlotte

   Woohoo voor het Zweeds! Amai, dan leer je toch wel erg snel als je al kan boeken lezen in die taal, niet? Zweeds was toch een nieuwe taal die je leerde hè? En Russisch ken je al even? Haha, ik ben even in de war 😉

   Dank voor de boekentips!
   Toevallig heeft mijn broer Sapiens ook al staan ophemelen tegen mij. We waren bezig over hun jongste dochter, dat die bij hen in bed slaapt en dat ze daar altijd reacties op krijgen dat dat not done is. Maar hij zei dat het toch eerder raar is om een boorlingetje helemaal alleen op een kamer te leggen. En dan reageerde ik daar op dat sinds de oertijd de mens toch niet zoveel geëvolueerd is en dat toen de kindjes toch ook constant aan de mama hingen, kijk maar naar de aapjes waar baby’s tot ze zelfstandig kunnen lopen letterlijk hangen aan de mama en dat ze moesten doen wat voor hen werkte, ze hebben er trouwens genoeg ervaring mee met kindje 4. En zo kwamen we op Sapiens, dat hij dat net aan het lezen was en dat het heel interessant is 😉

   Ugh, ik heb 1 keer Kafka gelezen voor school en dat was genoeg voor de rest van mijn leven. Ik las “het proces” en heb me er echt door moeten worstelen en op het einde wist ik echt niet wat ik net gelezen heb.

 • zwartraafje

  Oh, maar ik doe dat zelf ook hoor bij Goodreads. Als ik een boek gelezen heb – of het nu voor de eerste keer is of opnieuw – dan vind ik dat het mee in mijn overzicht mag worden opgenomen. Meestal pas ik dan ook de Gelezen op-datum aan.

  Bij de sterretjes merk ik zelf vooral dat ik enkele dagen of weken nadien het boek al vaak minder sterren zou toekennen omdat dan alles wat meer heeft kunnen bezinken. Misschien mag ik dat dus niet meteen na het lezen doen.

  • Charlotte

   Ik volg je volledig met dat van die sterretjes! Ik ben nu ook van plan om toch minstens een dag te wachten voor ik sterretjes geef 🙂

 • Ilse van Kreanimo

  Ow, ik heb denk ik geen één boek gelezen in 2016 – Zelfs niet op vakantie!
  Eeuwige schande!

  Je hebt me wel nieuwsgierig naar een paar! Vooral die hervertelling van Belle en het Beest! 🙂

 • Le petit requin

  Hahaha, “Ik denk dat ik die mens zijn boodschappenlijstjes zelfs op zijn minst 4 sterren zou geven” 🙂

  Alleszins super gelezen dit jaar! Ik las 14 boeken meer, maar wel ongeveer evenveel pagina’s 🙂 Mijn dunste boek had nog geen 50 pagina’s denk ik…
  Ik volg de betekenis van de sterretjes op Goodreads, al vind ik het soms ook wel moeilijk: ik mis soms zo net dat half puntje dat iets meer nuance geeft 🙂