Gemaakt

Japanse V-hals top in de maak

DVN 01

Een tijdje terug toonde ik jullie een patroon dat ik aan het overwegen was om te maken. Het is een Japans patroon en vroeg toch enig ontcijferwerk voor mij om te begrijpen hoe het in elkaar zat. Toen ik daarmee bezig was, was ik nog niet helemaal zeker of ik het zou maken, maar eenmaal ik alle puzzelstukjes in mekaar had gepast, begon het wel te kriebelen.

DVN 02

De eerste stap was het haken van een proeflapje.
Omdat ik nog niet helemaal zeker was of ik voldoende garen ging hebben, haakte ik het proeflapje in een andere kleur van hetzelfde garen. Dit proeflapje waste ik en legde het opgespannen te drogen, vooraleer ik begon te meten.
Volgens het patroon was voor 10 cm 28 steken en 11 rijen nodig. Mijn lapje mat 27 steken en 13 rijen voor 10 cm. Eén steekje te kort, maar gezien het patroon maar voor 1 maat is geschreven en die maat iets te groot is voor mij, leek mij dit perfect. Dat ik te veel rijen heb is geen probleem, dat kan ik dan wel oplossen door minder rijen te haken.

DVN 03

En vervolgens begon ik met stuk 1 van het patroon, namelijk het kantwerk voor op de rug.
Voor dit stekenpatroon kon ik niet meteen een proeflapje maken, omdat de enige informatie de gewenste eindafmeting van het ganse stuk is. Dus haakte ik het meteen voor echt.
Op bovenstaande foto is de cirkel af, maar ik heb die nog niet gewassen of geblokt. Ik denk dit pas te doen wanneer het truitje volledig in mekaar steekt.
Volgens het patroon zou die cirkel zo’n 46 cm moeten meten. Nu meet de mijne zo rond de 40 cm, maar ik weet uit ervaring met de bolero dat dit garen nog serieus groeit na het wassen, dus ik denk dat het wel snor zit.

Nu ben ik bezig met dezelfde cirkel, maar voor de voorkant. Deze wordt iets anders gehaakt om er een V-nek van te kunnen maken.
Terwijl dit project er in het begin bijzonder moeilijk uit zag, heb ik er nu wel plezier in. Dus ik doe lustig voort en hopelijk heb ik binnenkort een draagbare top er bij!

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

  • Diana

    Hallo Charlotte ik ben benieuwd naar het eind resultaat en of het ook voor grote maten geschikt is groetjes en nog veel haak plezier.

  • zwartraafje

    Ik vind het echt wel knap om via je blog te volgen hoe die projecten vorderen. Bij mij blijft haken en breien echt heel beperkt. Het afgelopen jaar is het er zelfs maar amper van gekomen. Waarschijnlijk vind ik het net daardoor zo leuk om het bij jou te blijven volgen. Dan heb ik toch nog een beetje het idee dat ik aan handwerken toekom.