Uitgelegd

Hoe een bol wol winden die je van binnenuit kunt gebruiken, zonder speciale benodigdheden.

Wanneer ik een bol wol moet beginnen, dan heb ik graag dat ik die bol van binnenuit kan gaan gebruiken. Als dit lukt, dan ligt mijn bol of streng wol niet steeds over de grond te rollen bij het breien of haken.
Maar het vinden van het binnenste draadje in een streng wol is vaak een kwestie van geluk. Heel dikwijls trek ik de ganse binnenkant van de bol gewoon uit, waardoor ik die dan toch weer rond de streng moet winden om geen massa’s knopen te hebben. Zo zit ik dan toch weer met een bol die constant in het rond vliegt.
Ook wanneer het wel lukt om het binnenste draadje te vinden in een streng, blijft het geluk niet duren. Op een bepaald moment is de streng zodanig geminderd, dat het toch een onmogelijk kluwen wordt, waardoor ik voor het gemak toch weer een ronde bol moet winden.

Om die reden heb ik al vaak op internet zitten kijken naar die chique balwinders. Je hebt ze misschien wel al gezien. Je kan ze op een tafel vastklemmen, en dan is het maar een kwestie van aan het hendeltje te draaien om een mooie wolcake te bekomen met gemakkelijk te vinden binnenste draadje.

Die dingen vind ik echter belachelijk duur en heb dus nooit echt overwogen om er eentje te kopen. En gelukkig maar, want nu heb ik een heel eenvoudige methode ontdekt om zo’n wolcakes te winden, gewoon met de hand!

Je hebt nodig:

 • wol dat je wilt gaan winden
 • een cilinder.
  Dit kan een rolletje van toilet- of keukenpapier zijn. Of een stukje van een bezemsteel. Of een heel dikke breinaald of saté stok.
  Ik gebruik een kartonnen rolletje van een rolletje zijdepapier. Het voordeel met dit rolletje is dat het van harder karton is dan de doorsnee rolletjes van toilet- of keukenpapier.
 • CPB 01

En zo wind je een wolcake:

 1. Maak een schuifknoop in de uiteinde van je wol
  CPB 02
 2. Schuif de lus over de cilinder, tot ongeveer het midden, en trek aan. Doe dit niet te strak, maar ook niet te los
  CPB 03
 3. Hou de cilinder onderaan vast, met een vinger over het woluiteinde, en begin de wol in een hoek rond de cilinder te winden. Draai de cilinder rond, naarmate je verder windt.
  CPB 04
 4. Blijf op die manier winden: draai de cilinder, wind wol, draai de cilinder, wind wol, etc. Let er goed op dat je het uiteinde niet verliest
 5. Naarmate de hoeveelheid wol op de cilinder dikker wordt, moet je af en toe de cake wat aanduwen, zodat het geheel compact en stevig blijft.
  CPB 07
 6. Wanneer je aan het einde van je wol komt, wind de draad nog een laatste keer en verstop dat eindje onder een paar gewonden draden, zodat die vast geklemd zit. Je eindje van het begin kan je nog steeds gemakkelijk vinden.
  CPB 08
 7. Duw de cake nu op de cilinder naar boven en verwijder uiteindelijk de cilinder helemaal.
 8. En voilà, je hebt een mooie wolcake, dat je mooi rechtop kan zetten, waaruit je gemakkelijk het binnenste draadje kan gaan gebruiken voor je brei- of haakwerk!
  CPB 11

Hopelijk kan dit je wat helpen!

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Jacqueline Brouwer

  Lieve Charlotte

  Heel mooi en duidelijk nu nog een tip die ik ooit eens op een videootje tegen kwam en dat is dat je de cilinder op een mixer zet op de langzaamste stand dan wint de wol sneller op !

 • Nancy

  In de tijd van mijn grootmoeder “herwonden” ze altijd hun plotten wol, Charlotte, omdat je de wol dan al een keertje “uitgerekt” hebt, terwijl je er echt niet moet aan trekken, maar op die manier verhinder je al dat je gebreide stuk na een tijdje uitrekt….echt en heus waar …. je zal het merken dat je meer lengte overhoudt na herwinden ….
  Nancy uit Rumbeke