Gelezen

Tweedehands Vleugels

Ik zei het nog maar bij mijn update van de gelezen boeken van april, dat ik weer wat meer individuele boekrecensie ga schrijven en hier ben ik al met een heel leuk boek om te recenseren!

tweedehands vleugels vanessa gerritsIn Tweedehands Vleugels van Vanessa Gerrits leren we Lucy kennen. Lucy is een Beschermengel die leeft voor haar Beschermeling. Wanneer ze op een avond het ziekenhuis waar haar Beschermeling is opgenomen verlaat, slaat het noodlot toe. Ze wordt aangevallen door twee Kraaien, die er vandoor gaan met haar vleugels. Hiermee verliest ze alles: haar vrijheid, haar leven en haar status als Beschermengel.

Max is een Kraai, deels mens, deels monster en deels machine. Max is dringend toe is aan nieuwe vleugels en ondanks dat er veel betere soorten vleugels beschikbaar zijn, verkies Max nog steeds die van een Engel. Wanneer hij Lucy’s vleugels steelt is dit het begin van een avontuur dat noch hij noch Lucy ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Dat Vanessa haar boek zelf uitgaf kan je hier en daar wel merken aan de stijl- en schrijffoutjes, maar mij stoorde dit helemaal niet, omdat Vanessa erin slaagt een heel innemend, origineel en meeslepend verhaal te schrijven.

De wereld die wordt geschetst is zowel bekend als volledig nieuw. Dat Vanessa haar inspiratie vond in bestaande Vlaamse steden om haar wereld te benoemen vind ik heel goed gevonden. De post-apocalyptische wereld, waarin mensen samen leven met elk mythisch wezen dat ooit werd bedacht, kan je zo voor je ogen zien ontstaan bij het lezen. Alles wordt heel goed beschreven in weinig woorden, waardoor je als lezer direct in het verhaal zit.

Daarnaast creëert Vanessa een volledig nieuw soort wezen: de Kraaien.
Als mensen die tussen de mazen van het Beschermelingsprogramma van de Engelen glipten, krijgen ze het eeuwige leven. Hiervoor moeten ze wel hun menselijkheid opofferen. Hun mensenlichamen zijn niet bestand om zo lang te leven en ze moeten dus lichaamsdelen van andere wezens stelen om te kunnen blijven bestaan.
Wat een origineel concept is dat, jong? Ik denk niet dat ik ooit al over dergelijke wezens heb gelezen.

Het verhaal lijkt heel sterk door Twilight geïnspireerd te zijn, met dat verschil dat Lucy een vrouw met ballen is. Ze weet haar mannetje te staan en ze weet ook heel goed wat ze wil. Ze neemt haar eigen beslissingen, ook al zijn die niet gemakkelijk.
Ook al liet Vanessa zich inspireren, toch slaagt ze erin een heel origineel, eigen verhaal te schrijven. Het is en blijft een Young Adult, waarbij verschillende welbekende stijlfiguren van het genre de revue passeren. Maar eerlijk, dit hoort er toch gewoon bij?
Het verhaal is heel vlot geschreven. Ik las dat anderen de taal erg Vlaams vonden, maar zelf vond ik dat eerlijk gezegd niet. Ik ben natuurlijk zelf ook Vlaamse, dus ik weet niet in hoeverre ik hierover kan oordelen. Voor mij voelde het in ieder geval allemaal heel natuurlijk. Conversaties kon ik in exact die woorden voorstellen, wat ik in andere Nederlandstalige boeken of vertalingen vaak niet zo vind (één van de redenen waarom ik dus heel vaak in het Engels lees).

Tweedehandsvleugels eindigt een klein beetje op een cliffhanger, het is namelijk deel 1 uit een trilogie. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg Zilveren Vleugels: wie zijn die tribalkraaien? Wat deden ze met Max? En hoe gaan die nieuwe vleugels werken?

Om te besluiten, Tweedehands Vleugels van Vanessa Gerrits is een heel meeslepend, origineel urban fantasy verhaal met het gigantische potentieel om de volgende Twilight te worden! Aanrader voor fans van het Young Adult genre die eens over originele wezens willen lezen.

Vanessa gaf haar boek zelf uit als e-book, wat je hier bij Bol.com kunt kopen voor een luttele €3,99.

Onlangs las ik ook dat de rechten voor het boek door een echte uitgeverij werden opgekocht, dus hopelijk vinden we binnenkort Tweedehands Vleugels gewoon terug in de betere boekhandel. Veel succes Vanessa!