Gebeurd

Neuzen en naalden

Hah, als ik even verder had gekeken dan mijn neus lang was, dan had ik het antwoord op de Catania-vraag van vorige bericht zelf kunnen beantwoorden.

Herinneren jullie dit jurkje van vorig jaar nog?

GJJ - 006

Ewel, ik haakte dit met exact 6 bollekes Catania katoen en het eindresultaat was niet te zwaar voor mijn toen 4-jarig metekind, dat niet bepaald één van de grootste kindjes van haar leeftijd is.
Dus ja, tegen de algemene raad in, denk ik dat ik het er toch op zal wagen om het zomerjurkje in Catania te breien. Jullie horen het zeker hier en ik zal een algemeen verdict geven of Catania aangeraden wordt voor dergelijke projecten of niet. Ik denk dat sommigen ook wel nieuwsgierig zijn naar de conclusie, neen?

Goed, die beslissing is dan eindelijk genomen 😉 Maar dan had ik eigenlijk nog iets te kort om er aan te kunnen beginnen, namelijk de geschikte breinaalden.
Het patroon vraagt om rondbreinaalden met een kabel van 60cm in 2 verschillende voor het bovenstuk en de rok. Gezien ik de Catania wil breien met naald 3mm heb ik dus een 3 en een 4 nodig met een 60cm kabel.

Toen ik serieus begon te worden over breien en het mij al lang duidelijk was dat lange, priemende naalden om onder de oksel te steken niks voor mij waren, besloot ik te investeren in rondbreinaalden. Voorheen breide ik met de naalden van mijn moeder, maar zij breit alleen met die lange,rechte naalden en die zijn voor mij, en de mensen rondom mij, een echt gevaar.
Eerst kocht ik individuele rondbreinaalden, van de Wibra of Veritas, waar de meest courante kabellengtes 80cm zijn. Eigenlijk had ik bij de aankoop nooit stilgestaan bij die ’80cm’ op de pakketjes, maar toen ik aan mijn eerste jurkje begon, daagde het dat voor in het rond gebreide werkjes het vaak wel nodig is om kortere kabels te gebruiken. Daarom besloot ik om dieper in de buidel te tasten en te investeren in een set van verwisselbare rondbreinaalden van knitpro.

NBN 001   NBN 008

Ondertussen brei ik bijna uitsluitend met die naalden en ik ben er echt heel tevreden mee. Ze liggen goed in mijn handen; ze mochten misschien nog iets korter zijn om helemaal perfect te zijn, maar toch liggen ze pakken beter dan de andere naalden die ik heb. Ook de kabels zijn van een ander niveau dan die van mijn Wibra naalden, die steeds onhandig krullen en in de weg van mijn handen komen. Het aanhechten van de gekozen kabel op de naaldpunten die je wil gebruiken is ook een fluitje van een cent. Héél eenvoudig en keihandig.

NBN 002b

De set die ik kocht bevat 8 naaldpuntensets lopende van 3,5mm tot 8mm en 4 kabels, eentje van 100cm, 2 van 80cm en eentje van 60cm. Bijkomend bestelde ik tegelijkertijd ook nog een kabel van 100cm en eentje van 40cm.

En nu voel je mij al komen zeker?
Zoals hierboven vermeld, heb ik voor het jurkje dat ik wil maken 60cm-rondbreinaalden van 3mm en 4mm nodig. De 4mm kan ik maken uit mijn set, maar naaldpunten van 3mm ontbreken.
En hier komt Google weer van pas, op zoek naar een winkel die mij de gewenste naaldpunten kan verkopen.

Mijn huidige set is van het type Nova, wat betekent dat de naaldpunten vervaardigd zijn uit metaal. Toen ik die set kocht zag ik deze zo’n beetje in elke webwinkel die ik aan deed, maar tegenwoordig blijken die steeds moeilijker te vinden in Belgische of Nederlandse webshops. De meeste winkels die toch nog knitpro in het assortiment hebben, gaan nu meestal voor het type Symphony, wat houten naaldpunten zijn.

Ik heb altijd al met metalen naalden gewerkt, zowel voor het haken als het breien, dus ik heb geen idee of ik houten naalden leuk ga vinden. Daarom bleef ik zoeken naar de metalen punten. Uiteindelijk vond ik toch nog een Nederlandse webshop met enkele Nova naaldpunten in het assortiment. Ze hadden ook de Symphony versie en na wat getwijfel, besloot ik om ook eens een setje houten punten te kopen. Wie niet waagt, niet wint, hè.

NBN 008

Uiteindelijk kocht ik een setje van 3mm in zowel Nova als Symphonie en nog extra kabels van 60cm en 100cm, als reserve.

NBN 009

Toen de naaldpunten arriveerden, zag ik meteen dat die korter waren dan die in mijn huidige set. Nu, ik moet ze wel nog proberen, maar ik denk dat die extra korte naaldjes misschien zelfs nog beter in mijn handen zullen liggen dan diegene die ik nu gebruik. Ik zie wel.

En daarmee heb ik, denk ik, alles wat nodig is om aan het jurkje te beginnen 🙂 Jullie horen het wel!

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • Nancy uit Rumbeke

  Succes met je kleedje, Charlotte, maar het moet toch gezegd worden dat breigoed niet zo “stevig” is als haakwerk. Ik breide ooit een vestje voor een 4-jarige in opdracht, maar ik kon het snel aftrekken en herbreien omdat het teveel rekte. Bij haakwerk heb je dat niet dat je kledingstukken rekken. Ik heb het hier uitsluitend over 100% katoenen kledij (ik gebruikte de Cotton van Bergère de France) Ook een gekocht gilet in 100% katoen (machinewerk dus) in breiwerk heeft snel de neiging vormloos te worden, maar oefening baart kunst en enkel ervaring leert ons hé …. proberen dus maar voor het nichtje! Ze zal er volgens mij sneller uitgroeien dan het kans ziet om te rekken …. 🙂

  Ook thuiswerk vandaag? Er rijden blijkbaar voldoende treinen, maar thuiswerk is toch beter hé. Ik neem nu elk een uur een pauzeke, wat ik de voorgaande jaren niet deed zodat mijn nek en schouders altijd vastzaten van de spanningen en de stress …

  Groetjes

  • Charlotte

   Hej Nancy!
   Merci voor de uitleg. Mjah, ik ben een koppige trees soms ze. Ik zal het zelf moeten ondervinden of het te veel rekt of niet 😉 . Ik zal dan wel de eerste zijn om toe te geven dat jullie allemaal gelijkt hadden 😆

   Ja, ik heb donderdag inderdaad thuis gewerkt. Donderdag is trouwens één van mijn vaste thuiswerkdagen 🙂 . Ik zou niet meer zonder kunnen! Vooral niet meer sinds de nieuwe treinuren ’s morgens 🙁
   Maar bloggen doe ik niet tijdens het werk hoor. Ik programmeer mijn posten op voorhand. De meeste inspiratie heb ik meestal in het weekend, waar ik dan soms 3 posten tegelijkertijd schrijf. Om ze niet allemaal ineens te moeten plaatsen, spreid ik ze over de week. Ik vind dat wel handig zo 🙂

   Groetjes!