Gemaakt

Kronieken van een gebreide jurk – 2. Van naald tot draad

“Voilà!”, zei de breister tegen zichzelf, “We zijn er klaar voor!”

Nu pas besloot ze het patroon eens door te nemen. Niet dat ze verwachtte er veel van te verstaan, maar het is gewoon een algemeen feit dat een patroon eerst eens moet bekeken worden voor je erin vliegt. Bij de instructies “Needles” of naalden bleef ze al steken.

A short circular size 3mm
Korte rondbreinaalden van 3mm

“Kort?”, dacht ze, “Wat is kort?”

De enige 3mm rondbreinaalden in haar bezit waren 80 cm lang. Was dat kort genoeg?
Ogen vlogen over het patroon. Radertjes begonnen te werken. Franken Euro’s vielen.

Het jurkje kon in verschillende maten worden gemaakt, waarvan de grootste 24 maanden was. Bij 24 maanden zou de omtrek van het jurkje 75,5 cm worden. Kleiner dan de rondbreinaalden van 80.

“Natuurlijk!”, dacht ze, “De rondbreinaald moet korter zijn dan de omtrek, anders staan je steken te ver uiteen om gemakkelijk te kunnen breien.”

Met deze openbaring werd duidelijk dat de portemonnee zou moeten worden aangesproken om dergelijke korte naald aan te kopen. En nu dat de portemonnee toch open moest, besloot de onervaren breister om die helemaal open te doen en te investeren voor de tijd dat ze een ervaren breister werd. Ze zou investeren in niet één, maar een hele set met rondbreinaalden. En niet zomaar een set, maar een set van verwisselbare rondbreinaalden!

NBN 001

De set zou online moeten worden gekocht en na wat getwijfel tussen verschillende opties, werd gekozen voor Wolhalla.nl.
De breister kreeg nooit de tijd om ongeduldig te worden. Drie luttele dagen na bestelling, werden de naalden al geleverd!

NBN 002
NBN 008

“Haha!” dacht ze, “Nu ben ik er helemaal klaar voor!”

Toch was er nog een klein beestje aan het knagen achteraan haar hoofd. Een wollig, kleurig, meisjesbeestje. En dat beestje overhaalde de onervaren breister om nog een vierde kleurtje aan het kladjurkje toe te voegen.

Z068_medium

En hiermee besloot de onervaren breister dat het pallet af was. Klaar voor de start!

wordt-vervolgd-2

6 Comments

 • katrijn

  Laat je weten hoe je eerste ervaringen met de naalden set is? Ik twijfel al eeuwen of ik zo één zou aanschaffen of niet.

  Hoe lang is de kortste rondbreidraad? Weet je of die kort genoeg is om er sokken mee te breien?

 • dominique

  een andere optie is ‘magic-loop’. Dan heb je geen korte rondbreinaalden nodig, want je trekt je kabel als een lus uit je werk, en maakt zo de omtrek kleiner, naargelang het nodig is.

  • Arga

   Ben reuze benieuwd of je ook aan de gang gaat met heel korte naalden. Ik heb 30 cm. liggen en ik kan er geen steek mee breien. Ik zal wel iets verkeerd doen, want ik ben sowieso al geen liefhebster van rondbreinaalden. Bedenk me nu ineens dat er misschien wel instructiefilmpjes op youtube staan. In elk geval wens ik je natuurlijk veel succes!

 • Elke Decoster

  Waw, dat je hier mee kunt breien… Ik heb het al geprobeerd, maar mij lukt het niet. Ik heb leren breien met 1 naald vast onder mijn arm, dus ik zou héél veel moeten oefenen om met dit soort naalden te kunnen breien… misschien moet ik dat wel eens doen want ik heb een prachtig patroon voor een tuniek voor dochterlief…