Gemaakt

Koppig

Dat ik soms koppig kan zijn hadden jullie al door zeker? Ik stel hier een vraag, een aantal mensen reageren zus, en dan besluit ik het toch lekker zo te doen. Ja, soms moet ik iets zelf ondervinden eer ik het wil geloven ūüėČ
Dus inderdaad, ik ben ondertussen begonnen met de Moana zomerjurk in Catania.

En dit zal waarschijnlijk mijn ik-geef-voor-mijn-kop-niet-toe jurkje worden, want naast mijn onbuigbare doorzetting om een 100% katoen te gebruiken, week ik ook nog eens consequent af van de instructies in het patroon, door een onbegrip over de constructie van het jurkje.

Jullie herinneren misschien mijn probleem met de geplande streepjessjaal? Het probleem daar situeerde zich bij de eerste en laatste steek van een rij. Dat is ook doorgaans het probleem bij al mijn heen-en-weer breiwerk. Die randsteken zijn steeds veel losser dan de andere steken en hoe ik ook mijn breispanning opdrijf bij die steken, het blijft er slordig uit zien.
Een trucje dat ik een tijdje terug leerde was om elke eerste steek van een rij averecht over te zetten naar de rechternaald, zonder te breien; en elke laatste steek altijd recht te breien. Onafhankelijk van de rij waarmee je bezig bent. Met dit trucje zijn mijn randsteken nog niet perfect, maar wel al stukken mooier dan als ik ze gewoon in patroon brei.

Dus toen ik de Moana begon en de eerste rijen heen-en-weer gebreid werden, zette ik consequent voor één kant van het breiwerk de eerste steken averecht over en breide de laatste steken recht. Voor de andere kant kon ik het averecht overzetten niet doen, want er moest gemeerderd worden in die steek. Met als resultaat dat de ene kant een randsteek heeft in tricot (V-tjes) en de andere kant eentje in ribbelsteek (boogjes).

Links: tricot - Rechts: ribbels
Links: tricot – Rechts: ribbels

En nu is natuurlijk mijn frank gevallen dat die randen nu net de halsopening gaan vormen en mijn koppige fout dus heel erg zichtbaar zal zijn ūüôĀ

Mijn eerste gedacht was, “Foert, ik doe gewoon door.” Maar hoe verder ik breide, hoe meer ik mij stoorde aan die asymmetrie in de rand.
Op internet zocht ik naar ideetjes om die eerste steek misschien opnieuw te kunnen breien zonder alles te moeten uithalen, maar ik vond niet meteen een kant-en-klare oplossing. Dus, koppig als ik ben, probeerde ik zelf wat te prutsen en dit was het resultaat.

Moana 003

Jawel, ik had het volledig verprutst en in mijn collère heb ik het gewoon helemaal uitgetrokken. Nu mag ik gewoon weer opnieuw beginnen *zucht*

Koppige trien!

One Comment

  • Arga

    Niet boos worden en rustig nog een keertje doen, je zult zien dat het mooi wordt. De ‘fout’ die je maakte was eenmalig. Als je wilt meerderen/minderen aan de zijkant moet je dat nooit in de eerste/laatste steek van een naald doen. Doe dat bij de 3e steek vanaf de zijkant, zodat je altijd 2 ‘kantsteken’ over houdt en je de eerste/laatste steek dus kunt breien op de door jou gekozen manier.
    Succes!