Gebeurd

Het eeuwig groeiende lijstje en de wolval

Ik heb veel wol. Héél veel wol. Alles samen zou ik volgens mijn stash op Ravelry 84719 meter in huis hebben liggen. Zo’n slordige 33 kilo. *slik* Dat is dus echt wel veel.
En toch, toch heb ik nooit in huis wat ik nodig heb. Je bent waarschijnlijk bekend met dit probleem?

kleine selectie van mijn voorraad op Ravelry
kleine selectie van mijn voorraad op Ravelry

Ik heb de onhebbelijke gewoonte om vrije momenten te vullen met het kijken naar patroontjes. Op Ravelry, op Pinterest, gewoon via Google, wat er ook maar in mijn hoofd schiet; ik tik een zoekterm in en dan kijken en klikken en dromen. En meer dan eens zie ik dan een patroontje waarvan ik denk: “Jaaa! Dat is het helemaal! Ik ga dit en dat maken voor zus en zo.”
En dan? Dan ga ik naar Ravelry, in mijn wolvoorraad kijken om te zien welke wol ik daarvoor kan gebruiken. En dan kom ik uiteraard heel vaak tot de constatatie dat ik ofwel geen geschikte wol heb, ofwel net wel een geschikte wol heb, maar onvoldoende voor het patroon dat ik wil maken.
Want ja, een andere onhebbelijke gewoonte is dat ik vaak gewoon maar 1 bolleke van een bepaalde wol koop, gewoon om het eens te kunnen bekijken. Ja, zot, ik weet het en zo eindig ik natuurlijk met bakken vol wolletjes, waar ik nooit in vind wat ik nodig heb.

En wat doe ik dan?
Wel, soms ben ik braaf en zet ik het patroontje dat ik zo mooi vond in mijn favorieten en laat het rusten. Meer dan eens vergeet ik het daarna gewoon weer, omdat ik tijdens een volgende patronen-kijken-sessie weer tal van andere ideeën zie.
Maar – kun je al raden wat volgt? – meer dan eens laat ik mij toch verleiden tot het kopen van wolletjes. Niet dat dit zo slecht is, als ik dan ook effectief het patroon ga maken waarvoor ik de wol kocht, maar dat gebeurt helaas onvoldoende. En, oh ja, ik kan ook nooit alleen de wol kopen voor het patroon in kwestie. Ik moet ook altijd meer kopen, meestal met het excuus dat ik dan geen verzendkosten moet betalen wanneer ik de wol online koop.

Donderdag was weer zo’n voorval.
Het was slecht weer, ik had vrij en geen plannen, dus ging de computer aan. Eventjes maar, vertelde ik mezelf, daarna zou ik gaan haken of breien. Maar dat eventjes werd al snel een paar uur. Een paar uur die eindigden met een gat van 86 euro in mijn zak. *schaamschaam*
Ik zal later meer over de oorzaak vertellen, van zodra de bestelling is aangekomen. Nu wil ik gewoon even uitweiden over een zoveelste goed voornemen. Eentje die me in de toekomst misschien in toom zal kunnen houden.

Zoals ik zei, wanneer ik een patroontje leuk vind, dan plaats ik het steeds in mijn favorieten op Ravelry. Ondertussen staan er daar al zoveel patroontjes dat ik door het bos de bomen niet meer zie.
De functie queue op Ravelry gebruikte ik tot nu toe zelden. En het is nu met deze functie dat ik aan de slag ben gegaan.

Rav queue-fav

Het verschil tussen de QUEUE en FAVORITES is eigenlijk vrij simpel. De FAVORITES is waar je alle patroontjes kunt opslaan die je leuk vindt. De QUEUE is waar je de patroontjes plaatst waarbij je effectief mee aan de slag zult gaan. De QUEUE is dus in feite je wachtrij voor te maken projecten.
Bij projecten in de queue kan je info kwijt over voor wie je het wil maken, in welke maat, met welke naald en – deze is belangrijk – met welke wol. En als je je wolvoorraad ook bijhoud op Ravelry, dan kan je de wol meteen linken aan het patroon! Precies wat ik nodig heb.

Momenteel ben ik dus bezig met het overlopen van mijn wolvoorraad om te zien of ik mij nog herinner waarvoor ik bepaalde wol kocht, zodat ik die onmiddellijk kan koppelen aan het patroon. Ik moet echter schaamtelijk toegeven dat de meeste wol in mijn voorraad gewoon zomaar, in een impuls werd gekocht. Maar ook voor die wol ben ik op zoek naar een bestemming. Ik kan die toch niet voor eeuwig en altijd in een doos laten zitten, hè!

Op dit moment heb ik al 16 projecten in de wachtrij staan en dit zullen er ongetwijfeld nog meer worden, naarmate ik door mijn voorraad loop.
Maar ik moet wel realistisch blijven hè. Het doel van deze oefening is niet om een uitgebreide wachtrij te hebben, maar om daadwerkelijk de projecten in de queue te maken. Hopelijk kan de omvang van de queue ook mijn impulsaankopen wol wat aan banden leggen!

En jullie? Hoe weerstaan jullie aan die wolaankopen zonder doel?
Of hoe zorgen jullie er voor dat je speciaal gekochte wol effectief gaat gebruiken? Of ligt dit echt gewoon aan mijn gebrek aan discipline 😉 ?

8 Comments

 • Marijke

  Succes Charlotte met je gemaakte voornemens.
  Ook Ike had wol, véééél wol. De wol stapelde zich op de gemaakte truien enz. In gedachten ook, met als resultaat dat ik niet meer wist wat ik ermee zou maken.
  Of een werkje bleef halverwege, je krijgt het dan in je handen, maar weet begot niet meer wat je aan ’t maken was, want laat nu net het patroon onvindbaar zijn.
  Bij mijn verhuis, een goede 5 jaar geleden, alles weggedaan en nu natuurlijk nodig, want in het naai en breisalon van Femma, kan wie wil iets haken of breien voor kansarmen. En laat nu toch wel de wol ontbreken zeker.
  Dus moest je wol hebben dat je niet weet wat ermee aan te vangen, zelfs al is het één bolleke en je wil die weg doen, geef gerust een seintje, we komen het met plezier halen.
  En altijd welkom in ons crea clubke.

  Liefs en groetjes,
  Tante Marijke.

  • Charlotte

   Dag tante. Leuk je hier te lezen ^_^
   Goeie tip voor overschot aan wolletjes. Ik zal het zeker in gedachten houden. Aanvaarden jullie alleen volledige bollen of kunnen jullie ook wat met de resten die overblijven na een brei- of haakwerkje?

 • Gezina

  Ik heb niet zoveel ruimte om wol op te bergen, dus ik moet wel nadenken voor ik iets koop. Mijn probleem is meer wat te doen met al die aangebroken bolletjes die je overhoudt naderhand…

 • Isabelle

  Goh ik denk dat ik het al van jou wist maar al terug vergeten was dat je in Ravelry je voorraad kan bijhouden, dat zou ik nu toch ook eens dringend moeten doen zeg 😉
  En wat een super tip dus van die Queue, bedankt!
  En momenteel het omgekeerde probleem bij mij, ik ben toch eens begonnen aan kleding haken voor mezelf en nu vind ik het zo leuk dat ik nog een paar mooie patroontjes gevonden heb die ik echt wil maken, maaaaarrr ik heb geen kleine maat en de wol die ik er voor wil pff… dat worden dure truitjes 😉 dus is het nog even wachten tot de zin overgaat 😉 en zuchten …. 🙂

  • Charlotte

   Dag Isabelle!
   Dat herken ik ook helemaal. Miljaar wat is deftige wol (i.e. niet van de Wibra of Zeeman) duur! Als ik iets wil maken voor mezelf en ik verreken de prijs van de wol, dan vraag ik me soms af waarom ik het overweeg. Als ik voor dezelfde prijs ga kleding-winkelen, dan kan ik zelfs 2 of meer stukken kopen voor die prijs, en dan moet ik er niets meer aan doen. Zotjes.
   Daarom laat ik me ook altijd vangen bij promoties op wol. Mijn laatste aankoop werd deels ook getriggered door de Drops super sale voor 21 garens met wol. 35% korting krijg je per bolletje, wat ik wel de moeite vind. Maar achteraf gezien vallen de geplande kledingstukken toch nog behoorlijk duur uit hoor, als je erbij neemt dat ik ze eerst nog zelf moet maken, met het risico dat het op niks trekt of te groot/te klein uitvalt.
   Maar ja, tis een hobby of niet zeker? En ik justifieer het met het feit dat ik anders niet echt spilziek ben. 😉

 • Barbara

  Ach bij gaat het precies zo. Uren achter de pc wegdromen over leuke patronen. Wol bestellen, beginnen en niet afmaken omdat ik al weer iets anders zie waar ik nodig aan moet beginnen.

 • Patricia Kral

  Wat heerlijk herkenbaar!!!!!. Ik ben precies zo!!
  Uren op Ravelry, Pinterest, trefwoorden intoetsen op Google., etc etc.
  Ik heb ook ontelbare mappen met dingen die ik maken wil, maar hoe meer er bij komt hoe minder ik maak….
  Ohhhhh wat had ik allemaal niet kunnen maken in die uren…….. Enne veel half afgemaakte zaken in de kast. Hihihihi…. Ach als je er maar plezier in hebt denk ik dan….Een weekje wintersport kost meer denk ik dan……LOL…

  • Charlotte

   Haha, precies zo! Een mens moet iets hebben om zotte kosten voor te doen 😉 En er zijn zottere dingen (zoals wintersport, brr 😉 )