Gelezen

Inferno

Dan Brown InfernoWie, na de Da Vinci Code, nog nooit van Dan Brown heeft gehoord heeft echt met zijn kop in het zand gezeten. Inferno is ondertussen al zijn tweede roman na de internationale bestseller en zijn vierde met Professor Robert Langdon in de hoofdrol.

In Inferno wordt Professor Langdon wakker in een Italiaans ziekenhuis, zonder herinnering hoe hij daar is terecht gekomen. Er is op hem geschoten en ze zijn hem zelfs tot in het ziekenhuis gevolgd. Met de hulp van een jonge dokter vlucht Langdon uit het ziekenhuis. Tijdens zijn vlucht ontdekt hij dat hij in het bezit is van een reeks verontrustende codes, gecreëerd door een briljante wetenschapper; een genie dat geobsedeerd is door het einde van de wereld en het duistere meesterwerk Inferno van Dante Alighieri.

Inferno is volgens hetzelfde recept geschreven als Dan Browns andere boeken. Het leest vlot, is zeker onderhoudend en perfect voor vakantie, maar je mag er niet te lang bij stil staan.
Veel onverwachte wendingen en pogingen om de lezer op het verkeerde been te zetten zijn doorgaans perfect voor een thriller, maar dan moeten ze ook in mekaar klikken op het einde. Te vaak bleef ik met het gevoel zitten dat het niet klopte, maar had ik echt geen zin om de vorige hoofdstukken opnieuw te lezen om te zien waar de fout nu zat. Ook koos Brown naar mijn gevoel te vaak voor een Deus ex machina, waarschijnlijk wanneer hij zelf noch kop noch staart meer zag aan zijn tientallen plotwendingen. Daarnaast werd ook hier weer heel uitgebreide beschrijvingen van de steden waar het verhaal zich afspeelt gegeven. Dit is waarschijnlijk zeer leuk als je die steden (her)kent, maar als je er nog nooit bent geweest is het nogal vervelend.

In conclusie, een leuke, snel lezende thriller voor bij het zwembad (of binnenkort alweer voor bij het haardvuur), wanneer het hoofd echt nood heeft aan verlof.

7 Comments

 • Nanita

  Yep, ik had dezelfde bedenkingen als jij toen ik het boek las, en bleef nadien vooral met een “neh”-gevoel zitten. Ik denk dat Brown vooral een sterk commercieel gevoel heeft en goed weet wat de ingrediënten zijn voor een bestseller, maar er loopt wat mis bij het in de soep gooien van zijn ingrediënten. Wat hij genoeg heeft aan commerciële flair heeft hij tekort aan literair talent. My humble opinion. 😉

 • Lianne Starmans

  Nav je vorige mail wil ik nog even reageren dat ik het erg leuk vind om over verschillende onderwerpen te lezen, zelf ben ik erg creatief , maar ik lees ook veel. Dus een boekbespreking vind ik ook leuk om te lezen. Groetjes Lianne

 • corry van uijtregt

  Dat je nog tijd hebt om te lezen, knap hoor .. Vind ik sowieso .. ik kan het geduld er niet meer voor opbrengen, Ik sloeg altijd hele stukken over … duurde me te lang, haha… Nu ik een paar jaar geleden aan het haken en breien ben geslagen neem ik er helemaal de tijd niet meer voor… Kom al tijd en handjes tekort, neem wel mijn petje af voor degenen die wél boeken lezen … aan mij is het helaas niet meer besteed….

 • Gezina

  Helemaal mee eens! Leuk voor een keertje: je blijft wel lezen, aan het einde van een hoofdstuk kun je echt niet stoppen. Maar ik kan zijn boeken echt niet herlezen. De lol is er dan af.

 • Charlotte

  @Corry: Lezen doe ik vooral op de trein en zo’n kwartiertje in bed voor slapen. Maar mijn leestempo ligt vooral door de trein. Zo’n 3uur per dag reizen, dan kan je wel wat af lezen! Tenzij ik handwerk mee heb natuurlijk, maar dat is niet altijd mogelijk doordat het te druk is op mijn treinlijn. 🙂

 • Isabelle

  Ik vond alle vorige boeken super goed, ook in heel goed in mekaar gestoken 😉 maar Inferno ligt nog altijd op de nachttafel van mijn zoon, dus nog even wachten alvorens ik deze kan beoordelen 😉

 • Isabelle

  Ik vond alle vorige boeken super goed, ook heel goed in mekaar gestoken 😉 maar Inferno ligt nog altijd op de nachttafel van mijn zoon, dus nog even wachten alvorens ik deze kan beoordelen 😉