Gemaakt

Tussendoortje

Aiai, wat ben ik een slechte blogger 😉 Zomaar zijn er opeens 3 weken gepasseerd. Manman.

Nu, ik heb wel niet stilgezeten hoor. Heb veel aan mijn kerstcadeautjes gewerkt. Ik heb er ondertussen 3 bijna af. Zoals steeds blijft de afwerking weer wat op zich wachten, maar dat komt wel goed :hèhè: .
Mijn gebreide sjaal groeit ook, alleen niet zo snel als ik zou willen, want ik zou hem nu al goed kunnen gebruiken… Frisjes buiten!

Maar zoals de titel aangeeft heb ik tussendoor nog eens iets anders geprobeerd.
Kennen jullie entrelac?
Entrelac is een breitechniek waarmee een diamantpatroon gecreëerd wordt zonder de draad te knippen en opnieuw te bevestigen. Entrelac kan je ook haken! Dit intrigeerde me wel, vooral toen ik deze – weliswaar gebreide – sjaal zag.

Entrelac sjaal © Allison LoCicero

Deze sjaal is aan één stuk gebreid met wol dat van kleur veranderd. Zo krijg je het effect dat je vierkantjes per kleurtje hebt gebreid, terwijl je eigenlijk gewoon door breit en door de eigenschappen van de wol dit effect verkrijgt.
Tof, niet?

Nu, dit kan ook met haken.

Motivated Heretic © Sheryl Thies

Het patroon komt uit het boek “Get Hooked on Tunesian Crochet” en omdat ik wel geïntrigeerd ben door het hele idee van tunisch haken, besloot ik te investeren en het boek aan te kopen. Ik kocht het boek enkel als e-book bij Martingale voor $14,99 (± €11,72). Voordeel van een e-book is dat je direct je boek kunt downloaden en aan de slag kunt ^_^

Ik probeerde eerst eens met een restje acryl en met behulp van YouTube om beter te begrijpen waar mijn haaknaald moest.

In het begin was het een beetje zoeken, maar al bij al viel het wel mee. Dit lapje zijn de eerste 3 rijen van de bovenstaande sjaal, maar minder breed.
Meteen valt op dat de begin ketting ZEKER met een grotere naald moet, gezien die nu de basis versmald. Sowieso moet je trouwens met een grote naald werken (ik gebruikte hier een 7mm, voor wol waar ik normaal 4 – 4,5 gebruik) bij dit type haken.

En dan besloot ik om meteen over te gaan tot het echte werk. Ik had nog Fabel liggen in paarstinten die ik voor mezelf achter hield.

Ik heb nooit rij drie afgemaakt, want dit was mijn resultaat.

Alles trekt redelijk scheef :(.
Hier gebruikte ik een naald 7mm voor de ketting en dan een 4mm voor het haken. De ketting is nu wel breed genoeg, ook al lijkt dit op de foto niet, maar dit is door het scheef trekken. De vierkantjes trekken helemaal tegen. Misschien hersteld dit zichzelf wanneer er meer rijen gehaakt zijn, maar ik ben er toch mee gestopt. Ik vind namelijk het effect van de kleuren echt niet mooi.

Ik weet niet, deze wol lijkt niet echt geschikt voor deze entrelac. Ik zou een wol moeten hebben die een langere looplengte per kleurwissel heeft. Het patroon stelt Noro Silk Garden voor, maar die wol vind ik echt veel te duur voor een probeersel…

Voorlopig ga ik mijn entrelac ambities weer even in de kast bergen en zoek ik een nieuwe bestemming voor de paarse wol.

En nu terug naar de kerstcadeaus en het breien!

Groetjes,
Charlotte

10 Comments

 • Annie

  Het is wel een leuk idee!
  Misschien is Drops Delight een goed idee.
  Deze wol heeft een mooi verloop.

 • Ellen

  Ohh charlotte,
  Dit vind ik een HEEL leuk idee
  Dit komt op mijn nog te doen lijstje
  Dankjewel dat je dit wil delen
  Groetjes Ellen

 • Geesje

  ohhh dat is mooi, dat moet ik ook eens doen…….als ik niets te doen heb hahahaha
  groetjes

 • Nanita

  Ooh, ik wist helemaal niet dat je entrelac ook kunt haken! Tja, Noro is wel héél duur, maar mocht de sint/de kerstman je in de watten leggen, kan ik je wel het winkeltje in Brussel (Art&Fil) tonen, daar hebben ze altijd in voorraad! 😉 Ik ben onlangs trouwens in Leuven geweest en heb er in het centrum een fantastische breiwinkel gevonden met een grote voorraad ongelooflijk mooie wolletjes, ik wou er direct blijven wonen! 😉
  Veel succes met de kerstcadeaus en met de sjaal (misschien moet je dit weekend maar een breimarathon houden, man het is KOUD buiten!)

  • Nanita

   (ter info, mocht je ooit in Leuven belanden:
   ’t Wolwinkeltje, Parijsstraat 25!) 😀

   • Charlotte

    Jaaaa, ik ken dat winkeltje!!

    Ik heb in Leuven gestudeerd en ben er in mijn studententijd waarschijnlijk duizenden keren gepasseerd. Jammer genoeg haakte of breide ik nog niet, dus besteedde ik er toen geen aandacht aan 🙁

    Ha, misschien moeten we nog eens afspreken in Brussel volgend jaar? Misschien in de middagpauze of zo?
    Hoe gaat het nu met je werk?

 • fanca

  hoi hoi

  ik ben ook aan het entrelac haken en bij mij trekt niks scheef je kan in plaats van een verlopend wolletje ook gewoon met meerdere kleuren haken dan wordt elke rand een andere kleur ik weet niet welk youtube filmpje jij hebt bekeken maar ik zou m op engels zoeken dat wordt daar heel helder uitgelegd het is heel leuk en makkelijk als je maar een goede uitleg heb.

  ik vraag me ook af waarom jij de ketting met zoveel dikkere naald opzet (ik las dat je dat ook met breien doet is daar een reden voor?) ik zet namelijk alles zowel voor haken als breien op met de naald waarmee ik ga breien of haken.
  als je iets wilt proefhaken of proefbreien kan ik je de wolletjes van de wibra of zeeman aanraden daarmee zie je goed hoe iets wordt en kan je lekker expirimenteren zonder te veel geld te betalen.

  ik vindt je blog erg leuk om te lezen groetjes petra

 • Maartje

  De Tunesische entrelac vind ik ook prachtig en qua techniek erg interessant. Gisteren zag ik een filmpje waarbij de ketting los werd opgezet om trekken te voorkomen (de dikkere naald is dus heel slim). De 2e naald : niet in de losse van de ketting maar achterin, in het zgn bobbeltje dat je daar ziet. Je ziet dan aan de voorkant de rij v-tjes en ik vond dat erg mooi staan. Bovendien is het makkelijk met aan elkaar naaien of haken. Succes met dit moois en fijne dagen toegewenst..