Gemaakt

Spannend…

Heb net een spannend moment achter de rug.
Ik was bezig met het breien aan mijn sjaal. Ik had net voor de zoveelste keer van kleur gewisseld, deze keer van oranje naar geel, gebruik makend van de magische knoop. Brei, brei, brei. Drie rijen verder.

“Tiens, ik tel nu slechts 37 steken, terwijl het er 38 moeten zijn.”

“Misschien mistelt?”

“Nope. Nog steeds 37 steken. Waar heb ik die steek dan laten vallen?”

“Shit! Daar zit het probleem!”

“Mijn magische knoop is los gekomen! En door het trekken is er al één steek verdwenen.”

“ Shitshitshit. Dit kan niet waar zijn. Watnu watnu watnu??????”

“Ik moet dit nu direct goed maken. Uithalen die rijen!!”

Net net op tijd heb ik mezelf kunnen inhouden om niet, in mijn paniek en colère, gans het breiwerk van de naald te halen om manueel de rijen terug los te maken. Wat dacht ik nu? Het lukt mij al niet om gemakkelijk één gevallen steek op te pikken, waarom zou ik dan in godsnaam gemakkelijk een ganse rij (expres) gevallen steken kunnen oppikken?
Man, op momenten als deze ga je toch weer het gemak van het haken appreciëren. Een fout bij het haken terug uithalen is toch zo gemakkelijk!

Oké, oké, rustig. Ademen en nadenken.
Wat doe ik anders altijd wanneer ik een probleem heb met eender handwerk? Ik Google! Er moet toch een methode bestaan om mijn rijen terug uit te halen tot aan de knoop, of in dit geval, tot aan de losse eindjes? Ik ben toch echt wel niet de eerste persoon die een paar rijen verder een fout ontdek?

Hier komt Google en de zoekterm “How to rip back knitting?”. Vlug de resultaten overlopen en dan de meest relevant uitziende video kiezen. Vooral de term beginners was doorslaggevend.

Ooh, ziet er niet zo moeilijk uit!
Even proberen en jawel, simple comme bonjour!

Bij het uithalen kwam ik ook toevallig mijn gevallen steek tegen. Zijn kopje stak nog net uit. Met een haaknaald kon ik die weer op de naald brengen. Jeij, terug 38 steken!

Nu de knoop opnieuw maken, stevig deze keer. Heb er waarschijnlijk twintig keer aan gesnakt en getrokken. Stevig! En terug verder breien.

Dit is de sjaal tot nog toe. De kleuren komen niet zo goed uit op deze foto, maar de close-ups van hier boven geven je wel een idee van de echte kleuren. Ik denk dat ik nu nog een metertje te breien heb. Nu meet de sjaal rond de 90cm, dus 190cm lijkt mij een mooie lengte…

Allé hup! Tot de volgende :wave:

4 Comments

 • Cynthia

  Pffff… goed gered die steek! altijd handig om een haaknaald bij het breiwerk bij de hand te hebben voor gevallen steken!
  leuke update, succes met de das hij wordt prachtig!

 • Ellen

  Pff dat is slim van jou.
  Zelf (beginnende breister) heb ik ook wel eens zulke geintjes bij de hand gehad.
  Dat heb ik toen opgelost door er maar een steek bij te maken.
  Het is een slimme actie van jou om dit op te zoeken op you tube.
  Zo krijg je echt een mooie sjaal.
  Bij mij is hij lekker warm maar duidelijk zelf gebreid, ik heb er wel van geleerd.
  hahaha
  Groetjes Ellen