Gemaakt

Kaleidoscoop TADAAA!

Dankzij het slechte weer (Niet dat ik hier blij over ben. Wat voor zomer is dit nu eigenlijk?) is mijn kaleidoscoop dekentje al af!
Slechts enkele dagen geleden werkte ik alle joins af en moest ik nog beginnen met de boord. Maar eenmaal dat ik wist wat ik wou, haakte deze supersnel.

Foto’s nemen van het geheel was niet zo simpel, want het licht was nooit goed en met flits trekken geeft een te fel effect. Gelukkige heb ik kunnen profiteren van één van de weinige keren dat de zon eens kwam piepen. Zo heb je ook een meer realistische beeld van de kleuren, want op alle foto’s tot nog toe vind ik die te flets in vergelijking met de werkelijkheid.

Voorkant

Iets maken met kleine vierkantjes was iets wat al een tijdje in mijn hoofd spookte. Toen bleek dat ik na de granny stripe en het hartjesdeken nog voldoende wol over zou hebben, leek het me perfect om met de soms kleine restjes per kleur kleine vierkantjes te haken.

Achterkant

Eerst was de bedoeling om een kussensloop of zo te maken, maar omdat ik toch voldoende wol had koos ik opnieuw voor een dekentje, vooral in navolging van Sucrette’s Kaleidoscope

Sucrette haakte voor haar dekentje 160 vierkantjes. Dit leek mij ook te doen voor mijn dekentje.
Het eerste vierkantje werd al in maart gehaakt. Het 160ste en laatste in mei. Een tweetal maanden van sporadisch een vierkantje haken. Vind de tijdsinname nog meevallen.

Het vastmaken van de vierkantjes ging met vallen en opstaan.
Eerst bleek de zigzag-methode toch niet zo tof te zijn als ik dacht. Maar na wat trial-and-error bedacht ik mijn eigen joining, die ik de ministeck-join heb genoemd.

Aan de voorkant geeft de ministeck-join een soort richel of brug, waar de vierkantjes tussen zweven.

Aan de achterkant heb je dan toch nog een leuk zigzag effect.

Voor de rand wou ik dan iets frivool, iets dat het vierkante wat zou breken en dat ook de ministeck-join wat zou doortrekken naar de rand.
Ik had eerst wat geoefend op een paar extra gehaakte vierkantjes en uiteindelijk vond ik wat ik zocht.
In het totaal bestaat de rand uit 5 rondes. De exacte haakwijze leg ik wel een andere keer uit, samen met de ministeck-join.
De rand vind ik héél geslaagd. Hij doet het dekentje wel een beetje krullen, maar voor mij maakt dit deel uit van de charme.

Ik ben héél, héél, héél blij met het resultaat. En nog te meer blij, omdat ik deze keer niet blindelings een patroon hebt gevolgd, maar er toch mijn eigen draai aan heb gegeven ^_^

De details:

Wol: 25 kleuren en wit, allemaal restjes van vorige projecten. Ongeveer 100gr witte wol.
Haaknaald: 4,5mm voor de vierkantjes. 4mm voor de joinings en rand.
Aantal: 160 vierkantjes
Afmeting: Ongeveer 65×105 cm. (10×16 vierkantjes)
Tijd: Sporadisch gehaakt over een periode van 4 maanden.
Zelf maken? Patroon vierkantjesMinisteck joinKaleidoscoop rand.

22 Comments

  • Charlotte

   Dank je wel! 😀
   Jaja, haken kruipt echt onder de kleren hé? Ik ben altijd aan het denken aan iets nieuws. Nooit weet ik niet wat ik ga maken. Het is eerder dat ik niet weet wat ik eerst ga maken 😉

 • Cynthia

  Oooooh wat een prachtige deken is het geworden! die ministeck methode; ik weet dat ik die ooit nog een keer ga gebruiken hoor!
  en verrassend om te zien dat door het wit alle kleuren één mooi geheel worden…en die rand, dat golvende met dat dubbele laatste randje..zo mooi!
  Dit zijn foto’s die ik vaak wil terugkijken..word je blij van als het buiten regent, ja hier in Amsterdam dus ook 🙂

  • Charlotte

   Dank je!!!
   En de ministeck is echt héél gemakkelijk. Eén deze komende dagen plaats ik een tutorial 🙂

   Ja, de regen hangt mij ook behoorlijk de keel uit! Hopelijk zal het nog beter worden, want anders is het echt een triestige zomer!

 • Geesje

  PRACHTIG, de kleuren zijn ook zo mooi bij elkaar…….
  als ik zeker zou weten dat als ik er aan zou beginnen het er net zo uit zou gaan zien…..dan begin ik meteen…..
  dankjewel voor het delen……..
  groetjes

  • Charlotte

   Dank je, Geesje! :hug:

   En echt niet twijfelen hoor! Als je restjes liggen hebt dan is dit zeker het ideale project. Het enige wat je nog nodig hebt is een bind-kleur. Mijn kleuren zijn ook gewoon willekeurig uit mijn doos met reeds begonnen bollen genomen, dus echt niet specifiek uitgezocht! Begin er aan! Ik ben zeker dat ie prachtig wordt ^_^

 • Thea

  Dat ziet er geweldig uit en lekker fleurig in deze donkere dagen (uh…weken)
  Groetjes, Thea

  • Charlotte

   Hij is inderdaad beter gelukt dan ik ooit had durven hopen. Ik ben normaal niet voor willekeurig, maar ik moet zeggen dat deze me echt verrast heeft!
   Bedankt, hoor!

 • esther

  wat is ie schitterend zeg.
  je kunt trots zijn op jezelf dat je hem toch zo snel af hebt gekregen.
  groetjes esther

  • Charlotte

   Dank je!
   Hij is inderdaad sneller af dan gehoopt 😀 . De kleine vierkantjes maken dat hij snel gaat, want die zijn in een mum van tijd gehaakt 🙂

 • Nanita

  Spectaculair! De joining is heel mooi, en de rand ook, daar wil ik gerust eens een close-up van zien 🙂 Ik ben ook aan een minivierkantjesdeken bezig, ik heb er 120 nu en heb er nog veeeel meer nodig. Gelukkig is het behoorlijk verslavend 🙂 Benieuwd wat je volgend project wordt! x

  • Charlotte

   Merci hoor ^_^ . Ik ben er wel een beetje trots op 😀

   Oeh, ik ben curieus naar je viekentjes-deken! Ik vind zeker al die blauwe héél mooi. Ik ben zelfs aan het overwegen om er ook zo ene te maken, want kheb zelf nog genoeg restjes (ze willen maar niet op, 😆 )

 • Agnes

  Wauw wat een mooie deken. Ik heb net deze website ontdekt, ik ben zeer onder de indruk. Erg leuk!