Uitgelegd

Charami’s ministeck join

Hallo, hallo,

Vandaag ga ik jullie met héél veel foto’s en schema’s proberen uitleggen hoe ik de verschillende vierkantjes in mijn kaleidoscoop dekentje aan mekaar heb vast gemaakt. Ik hoop dat het een beetje duidelijk zal zijn.

Het is echt een héél gemakkelijke, héél snelle methode, perfect voor wanneer je honderden kleine vierkantjes aan mekaar moet vastmaken ^_^ .
EDIT: ik was vergeten te vermelden dat deze join enkel lukt wanneer je vierkantjes een oneven aantal steken tussen de hoeken heeft!

Oké, ik ga eerst de schematische voorstelling tonen.

Dit is de schematische voorstelling van 1 vierkantje.

schema vierkantje

Voor een uitgebreide uitleg met foto’s over hoe je dit vierkantje moet maken, dan moet je hier maar eens gaan kijken.

En dit is de schematische voorstelling van de ministeck join.

Charami ministeck join

Eerst haak je de blauwe stokjes, van rechts naar links, beginnend in de rechterbovenhoek van het vierkantje rechts onder. Haak de blauwe stokjes tot het einde van de rij. Daarna draai je het geheel een kwart slag met de wijzers van de klok mee, zodat je pas gehaakte join nu verticaal loopt. En dan kan je beginnen met de roze stokjes.

Voor diegene die moeite hebben met het lezen van schema’s heb ik ook een foto-tutorial gemaakt. Het was niet zo eenvoudig om alles duidelijk te fotograferen, maar ik hoop dat de foto’s samen met mijn uitleg duidelijk genoeg zullen zijn.

Voor de foto-tutorial heb ik ook gekozen om 4 vierkantjes aan mekaar vast te maken. Als je dit kunt, dan kan je zoveel vierkantjes als je wilt vastmaken met deze join.

Dit zijn de vier vierkantjes die ik koos. Om het aaneenzetten te starten, beginnen we met het vierkantje rechtsonder. Maak de wol vast, met een halve vaste, in de rechter bovenhoek van dit vierkantje en haak daarna nog 2 lossen (telt als 1 stokje).

Belangrijk om te weten en te onthouden is dat je bij de vierkantjes in je onderste rij je haaknaald steeds van voor naar achteren steekt, terwijl je bij de bovenste vierkantjes van achter naar voren gaat!

Dus, we hebben nu onze wol vastgemaakt in het eerste vierkantje en ons eerste stokje gehaakt (namelijk 2 lossen). Nu gaan we naar het vierkantje rechts in de bovenste rij (dus hier de rode). Haal de wol over je naald, steek deze van achter naar voor in de hoek rechtsonder van het vierkantje.

Haal de wol door, haal door twee lussen, haal door twee lossen. Stokje gemaakt.

Nu gaan we terug naar het onderste vierkantje. Voor deze join wordt dus telkens begonnen met een stokje in het onderste vierkantje, gevolgd door een stokje in het bovenste vierkantje op dezelfde plaats.

Voor het volgende stokje slaan we 1 steek over in het onderste vierkantje en haken we een stokje in de volgende steek, door de haaknaald van voor naar achter te steken.

Terug naar het bovenste vierkantje. Sla ook daar een steek over (dus je maakt telkens stokjes in steken die recht tegenover elkaar staan) en maak een stokje in de volgende steek door je haaknaald van achter naar voor te steken.

Nu terug naar onderen, sla 1 steek op het vierkantje over en haak een stokje in de volgende steek. Naar het bovenste vierkantje, sla ook daar 1 steek over en haak een stokje in de steek recht tegenover de steek van het onderste vierkantje.
Blijf nu stokjes haken volgens hetzelfde stramien tot je het laatste stokje voor deze twee vierkantjes in de hoek linksonder van het bovenste vierkantje hebt gehaakt.

Hebben jullie dit begrepen?
Kijken we terug naar het schema, dan hebben jullie nu het volgende gehaakt:

We zijn dus rechts begonnen, met de halve vaste en twee lossen in de hoek van het onderste vierkantje. Dan het stokje in de hoek van het bovenste vierkantje. En daarna hebben we steeds afwisselend een stokje gehaakt in het onderste en bovenste vierkantje, waarbij telkens een steek van het desbetreffende vierkantje hebben overgeslaan, tot we aan de andere hoek van het bovenste vierkantje kwamen.

Oké, we gaan verder. Nu moeten we dus de twee volgende vierkantje vast maken.

Nu haken we eigenlijk gewoon op dezelfde manier verder, alweer te beginnen met het onderste vierkantje.
Haak een stokje in de rechter bovenhoek van het volgende vierkantje van de onderste rij.

En daarna een stokje in de rechter onderhoek van het bovenste vierkantje. Vergeet niet dat we ook hier weer de haaknaald van achter naar voor steken, want het gaat om de bovenste rij!


En haak nu gewoon verder zoals je bij de eerste twee vierkantjes hebt gedaan. Sla telkens een steek op het vierkantje over, ga van onder naar boven, tot je aan de hoek bent van het bovenste vierkantje.

En voilà, de horizontale lijn is af!
Kijkend op het schema heb je dit al gedaan.

Heb je nu meer dan 4 vierkantjes, dan haak je gewoon op dezelfde manier verder, tot alle vierkantjes horizontaal vast zitten.

We zijn nu klaar om met de verticale lijn te beginnen. Deze is in essentie gelijk als de horizontale lijn. Daarvoor moet je eerst je werkje een kwartslag met de klok mee draaien, zodat je gehaakte horizontale lijn nu een verticale lijn wordt.

Hupla, en nu zou je dus moeten weten hoe het verder moet, niet?
Bevestig de wol met een halve vaste in de rechtse bovenhoek van het onderste vierkantje, en haak 2 lossen (= 1 stokje)

Vervolgens naar het bovenste vierkantje. Haak een stokje in de hoek. Vergeet ook hier weer niet dat je je haaknaald bij de bovenste vierkantjes van achter naar voor moet steken.

Ik zie jullie al denken, “Jamaar, wat als we aan de grens komen met de vorige join?”

Het korte antwoord: Niks van aantrekken en gewoon verder doen.
Het lange antwoord, begin met het laatste stokje te haken voor het eerste onderste vierkantje in de hoek linksboven. Dit stokje zal rechts komen te liggen van het stokje gehaakt bij de verticale-voorheen-horizontale join.

En doe dan hetzelfde voor de laatste hoek van het bovenste vierkantje. Ook hier ligt het stokje rechts van het stokje van de vorige join.

Schematisch hebben we nu net de eerste roze stokjes gehaakt.

En nu schakelen we dus over op de twee volgende vierkantjes.
Haak nu een stokje in de rechter bovenhoek van het volgende vierkantje in de onderste rij, door gewoon over de reeds gemaakte join heen de haken. Dit stokje zal nu links komen te liggen van het stokje van de vorige join.

En dan kan je zonder probleem over naar het bovenste vierkantje en verder werken met de join.

Hier zie je een close-up van het kruispunt.

En hier zie je de volledige join in beide richtingen (voor het schema moet je terug naar boven scrollen, naar het allereerste schema).

En de achterzijde (ook niet mis, vind ik).

En zo ziet het er uit voor een volledig deken (voor- en achterzijde)

    

Is deze uitleg wat verstaanbaar?
Het was niet gemakkelijk dit in woorden neer te schrijven met al die onderste, bovenste, links, rechts, horizontaal, verticaal… 😛
Moest het nog niet duidelijk zijn, laat het me dan maar weten, hé!

Groetjes,
Charlotte

6 Comments

 • Eveline

  Nou het is heel duidelijk hoor! Maar vraagje: is er een reden dat je steeds een steek overslaat tussen de stokjes? Lukt het anders niet mooi? Of is dat omdat het een stuk minder snel is? Groetjes!

  • Charlotte

   Het is precies zoals Tineke schreef:

   Ze heeft die steek overgeslagen omdat er aan de “overkant” al een steek zit, doe je het niet dan ga je meerderen.

   Bijgevolg, en dit ben ik hierboven vergeten vermelden, werkt deze join enkel met vierkantjes met een oneven aantal steken tussen de twee hoeken.

 • Tineke

  Ik vind je uitleg SUPER.
  Heel duidelijk beschreven en dan ook nog in foto’s de uitleg erbij, petje af.
  Ik vind de ministeck methode hartstikke leuk! Is weer eens wat anders dan altijd met vasten.

 • Tineke

  Ze heeft die steek overgeslagen omdat er aan de “overkant” al een steek zit, doe je het niet dan ga je meerderen.

 • Bernadette

  Als dit geen duidelijke uitleg is, dan weet ik het ook niet meer hoor. Dan denk ik persoonlijk toch dat er iets scheelt bij de persoon die het dekentje wil maken. Het is ZO duidelijk. Hartelijk dank hier voor. Maar toch een klein vraagje, wat heb jij met al je draadjes, van het afkanten, gedaan? In genaaid?