Uitgelegd

Nog meer driehoeksteek!

Een paar dagen geleden poste ik een artikel over de driehoeksteek en hoe ik deze maakte. Op het einde gaf ik aan dat ik nog wat verder wou experimenteren met deze driehoekjes. En nu heeft mij geëxperimenteer een variatie op de charami driehoeksteek 😉 opgeleverd: de geschrankte charami driehoeksteek!

Zie je hoe de driehoekjes niet boven op elkaar liggen, maar telkens wisselen van positie? Om het verschil met de vorige driehoeksteek te demonstreren, maakte ik onderstaande foto:

Het bovenste lapje is de gewone “Charami driehoeksteek” met elk driehoekje mooi op een rechte lijn boven op elkaar (deze is met een kleinere haaknaald gehaakt, vandaar het verschil in grote). De onderste is de nieuwe “geschrankte Charami driehoeksteek” met de driehoekjes in trapvorm.

Hoe moet je deze nu haken? Hieronder vind je het schema en de beschrijving in woorden.

Geschrankte Charami Driehoeksteek

Afkortingen

L = Losse
STK = Stokje
▲ = haak een driehoek. Een driehoek bestaat uit [STK, L, STK] in 1 ruimte

Patroon

Start: Begin met een ketting van [ (4X) + 1 ] lossen.
Dit is bijvoorbeeld 13 [(4×3) + 1], 25 [(4×6) + 1], 61 [(4×20) + 1], …

Rij 1: Sla 3 lossen over (=STK). Haak een STK in de 4de losse van de haak. *Haak 1L, sla 3 losse over, haak ▲ in de 4de losse*; herhaal tussen * tot er nog 5 losse over zijn. Sla 3 losse over en haak in elk van de laatste 2 lossen een STK.

Rij 2: Haak 4L (=STK+L) en keer. Haak ▲ in de eerste ruimte. *Losse, ▲ in volgende ruimte tussen 2 ▲’en van de vorige rij*; herhaal tussen * tot en met de laatste ruimte. Haak 1L en een STK in de top van de ketting van 3L van de vorige rij.

Rij 3: Haak 3L (=STK) en keer. Haak STK in de ruimte van 1 losse van de vorige rij. *Losse, ▲ in volgende ruimte tussen 2 ▲’en van de vorige rij*; herhaal tussen * tot en met de laatste ruimte tussen twee ▲’en. Haak 1L, haak STK in ruimte van 4 lossen van de vorige rij, STK in de 3de ketting gehaakt in het begin van de vorige rij.

Rij 4 – …: Herhaal rijen 2 en 3 tot de gewenste afmeting bereikt is.

En nogmaals herhalen, voor jullie denken dat ik aan grootheidswaanzin lijdt: ik noem de steek “Charami’s driehoeksteek” en “geschrankte Charami driehoeksteek” voor het geval er een andere (officiële) driehoeksteek bestaat en deze anders wordt gemaakt dan wat ik nu heb uitgedokterd. Kwestie van onderscheid te kunnen maken 😉 .

Voilà, dat was het dan voor de driehoeksteek. Ik vind het alvast heel leuke, kantachtige, steken die wel leuk zouden staan voor een omslagdoek of een dekentje…
Hopelijk zijn jullie er ook iets mee!

Groetjes,
Charlotte

2 Comments