Uitgelegd

De driehoekssteek

Een paar dagen geleden kreeg ik volgende vraag van Inès:

Hallo Charlotte, ik ben op zoek naar de werkwijze van de driehoeksteek maar kan die nergens terug vinden. Heb jij misschien een idee? Een afbeelding van de steek kan je terug vinden op hobbydoos.nl. Alvast bedankt. Inès

Op hobbydoos.nl vond ik deze foto terug:

Niet erg duidelijk dus. De foto is zodanig klein dat er weinig uit af te leiden is.
Wel kon ik zien dat de driehoekjes schijnbaar opgebouwd worden uit [stokje, ketting, stokje] in dezelfde ruimte. Voor de rest werd ik ook niet veel wijzer… En dus nam ik mijn kladpapier, wat draad en een haaknaald en ging aan de slag.

Ik vertrok van het idee van [STK, L, STK] in 1 ruimte.
Gezien het stokje de basissteek voor dit patroon zou zijn, zouden de rijen moeten beginnen met 3 lossen, gezien een stokje overeen komt met 3 lossen.
Naast elke driehoek zou wel wat ruimte nodig zijn, dus rekende ik 1 losse aan beide zijden van de driehoek. Dus had ik 1 losse voor de driehoek en 1 losse voor ruimte, een meervoud van 2 dus. Om te beginnen had ik dan 3 lossen nodig, dus de beginketting moest volgens mij dan een meervoud van 2 zijn plus nog eens 3 lossen. Wiskundig vereenvoudigt kwam dit neer op een meervoud van 2 plus 1.
Na wat schetsen, bekwam ik uiteindelijk dit schema:

En dan uitproberen en het echt. Dit leverde dit mooie proeflapje op:

Lijkt toch wel op de foto van hobbydoos.nl, vind je niet?

Voor wie moeite heeft met het lezen van schema’s, hier is de beschrijving in woorden:

Charami’s Driehoeksteek

Afkortingen

L = Losse
STK = Stokje
▲ = haak een driehoek. Een driehoek bestaat uit [STK, L, STK] in 1 ruimte

Patroon

Start: Begin met een ketting van [ (2X) + 1 ] lossen.
Dit is bijvoorbeeld 7 [(2×3) + 1], 13 [(2×6) + 1], 41 [(2×20) + 1], …

Rij 1: Sla 4 lossen over (dit is 3 lossen die gelijk zijn aan 1 stokje, en 1 losse om patroon te volgen). Haak in 5de losse van de haak [STK, L, STK]. *Sla losse over, haak ▲ in volgende losse*; herhaal tussen * tot er nog 2 lossen over zijn. Sla 1 losse over en haak STK in de laatste losse.

Rij 2: Haak 3L (=STK) en keer. *Haak ▲ in het midden van de volgende ▲ van de vorige rij*; herhaal tussen * tot en met laatste ▲ van de vorige rij. Haak dan een STK in de top van de ketting van 3L van de vorige rij.

Rij 3: Haak 3L (=STK) en keer. *Haak ▲ in het midden van de volgende ▲ van de vorige rij*; herhaal tussen * tot en met laatste ▲ van de vorige rij. Haak dan een STK in de top van de ketting van 3L van de vorige rij.

Rij 4 – …: Herhaal rij 3 tot de gewenste afmeting bereikt is.

Oh ja, en voor jullie denken dat ik aan grootheidswaanzin lijdt 😛 , ik noem de steek “Charami’s driehoeksteek” voor het geval er een andere (officiële) driehoeksteek bestaat en deze anders wordt gemaakt dan wat ik nu heb uitgedokterd. Kwestie van onderscheid te kunnen maken 😉 .

Met deze driehoeksteek was ik al tevreden, maar ik bedacht dat er wel meer leuke variaties op dit thema mogelijk zouden zijn, met grotere gaten of geschrankte driehoeken of ….
Dus nu ben ik opnieuw aan de slag gegaan met mijn kladpapier en proeflapjes. Het resultaat lezen jullie zeker in een volgende post!

En Inès, ik hoop dat je al verder kan met dit patroon. En ik hoop, uiteraard ook dat al mijn lezers iets kunnen met dit patroon 😀 .

Nog een prettige zondag en tot haaks!

Charlotte

One Comment