Gelezen

Recensie Secret Project #2: The Frugal Wizard’s Handbook for Surviving Medieval England

In maart 2022 kondigde auteur Brandon Sanderson aan dat hij in het geheim vijf extra boeken had geschreven. Vier van die Secret Projects besloot hij op een niet traditionele manier aan te bieden, namelijk via zelf-publicatie gefinancierd door de meest succesvolle Kickstarter campagne ooit.

Gezien Brandon Sanderson één van mijn favoriete fantasy auteurs is, besloot ik ook deze campagne te steunen en zo super de luxe edities van deze boeken te kunnen bemachtigen.
Maar vooraleer de fysieke exemplaren bij hun nieuwe eigenaars komen, wordt elke eerste dag van een nieuw kwartaal (1 januari – 1 april – 1 juli – 1 oktober) een digitaal exemplaar naar de ondersteuners van de campagne gestuurd, zodat iedereen tegelijkertijd de verhalen kan gaan ontdekken!

Voor het vorige kwartaal wijs ik je door naar volgende berichten:

Maar nu is het alweer tijd voor het tweede project van april!

De titel is nogal een mondvol, maar riep bij mij meteen vergelijkingen op met Douglas Adams en zijn The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy. Dit boek beloofde dan ook een doldwaas avontuur vol met magie en tijdreizen, en ik was echt benieuwd wat Sanderson daarmee zou doen!

Brandon Sanderson – The Frugal Wizard’s Handbook for Surviving Medieval England ★★★

Genre: Fantasy/Sci-Fi

A man awakes in a clearing in what appears to be medieval England with no memory of who he is, where he came from, or why he is there. Chased by a group from his own time, his sole hope for survival lies in regaining his missing memories, making allies among the locals, and perhaps even trusting in their superstitious boasts. His only help from the “real world” should have been a guidebook entitled The Frugal Wizard’s Handbook for Surviving Medieval England, except his copy exploded during transit. The few fragments he managed to save provide clues to his situation, but can he figure them out in time to survive?

Eerst en vooral, mijn eerste indruk van de officiële cover ontgoochelde mij toch wel een beetje.
Deze is niet zo anders dan de tijdelijke cover en hij ziet er op één of andere manier onaf uit. Hopelijk ziet die er in het echt wel iets minder amateuristisch uit.
Toegegeven, we waren enorm verwend met de cover het vorige geheime project, dus misschien viel deze me daarom een beetje tegen? Hoe dan ook, ik bewaar mijn finale indruk voor het uiterlijke plaatje voor wanneer ik mijn fysieke exemplaar heb. Afgaande op het e-boek kan ik wel al kwijt dat de illustraties binnenin weer van heel hoge kwaliteit zijn.

Maar goed, wat met het verhaal?
Awel, dat was net zo plezant, onnozel en gniffel-lacherig als de titel me had beloofd, met ook weer een impressionant staaltje wereldopbouw.

Qua verhaallijn voelde het wel wat te kort, zeker om alles dat werd geïntroduceerd een gepaste en impactvolle afsluiting te geven. Ook bij de personages had ik het moeilijk om mij emotioneel verbonden te voelen. Dus deze aspecten zorgden er voor mij wel voor dat bepaalde onthullingen en gebeurtenissen een beetje plat vielen.

In de schrijfstijl is heel duidelijk te merken hoe vrij Sanderson zich voelde om te doen wat hij wou. Het voelde enorm ongeremd en onderhoudend. Het was duidelijk dat hij zich rot heeft geamuseerd tijdens het schrijven.
Dit is ook te merken aan de hoge hoeveelheid humor en grapjes die in dit boek zitten verwerkt. Toegeven, de humor is soms wat puberaal, maar ik kon het over het algemeen wel smaken. Vooral die humor deed me echt wel denken aan de absurditeit en onnozelheid van The Hitchhicker’s Guide.

Maar wat weer bijzonder was in dit boek is – hoe kan het ook anders met Sanderson – de wereldopbouw.
Sanderson doet weer met de vingers in de neus wat hij het beste kan. Straffer nog, hij creëert niet één nieuwe wereld, maar twee! En over beide zou ik direct meer boeken willen lezen.

Plezant vond ik de manier waarop we één van die werelden leerden kennen, namelijk door hoofdstukken in onze gewone verhaallijn af te wisselen met hoofdstukken van het titulaire handboek (ja, toch wel veel Hitchhicker’s Guide invloeden). Dit was een heel effectieve manier om op korte tijd over die wereld te leren, zonder dat het echt als een infodump ging aanvoelen. De cartooneske en stripboekachtige illustraties die gepaard gingen met die hoofdstukken, droegen ook heel veel bij aan de verteerbaarheid, hoewel het me niet altijd duidelijk was hoe ze bij de tekst pasten.

Dus ja, hoewel ik The Frugal Wizard’s Handbook for Surviving Medieval England niet meteen als een nieuwe favoriet ga bestempelen, heb ik het zeker met plezier gelezen. Het is gewoon een heel vlot, uniek en plezant verhaal en soms is dat ook gewoon meer dan voldoende.

Leave a Reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers vinden dit leuk: