Gelezen

Gelezen in 2017 en de leeswensen voor 2018

Niet alle boeken die ik las vorig jaar pasten ook in de Verbeelding Book Challenge. Daarom dat ik nog eens een apart berichtje wil plaatsen over wat ik allemaal las in 2017. Leuk zijn ook de cijfertjes die Goodreads genereert. En ik wil ook eens wat meer zeggen over mijn favoriete boeken en minst favoriete boeken van het afgelopen jaar.

De cijfertjes*

In 2017 las ik in totaal 35 boeken. Dat is net eentje minder dan vorig jaar, maar exact het aantal boeken dat ik had opgegeven in Goodreads dat ik wou lezen in 2017!

De 35 waren samen goed voor zo’n 15.182 bladzijden, wat toch zo’n 1500 bladzijden meer is dan vorig jaar! Dit betekent dus ook dat ik dit jaar gemiddeld dikkere boeken las, dan vorig jaar, gezien ik door een minder aantal te lezen toch een afklop op een hoger aantal bladzijden!

Terwijl ik vorig jaar gemiddeld 388 bladzijden per boek las, was dit dit jaar 434 bladzijden!

Wat dus naar mijn gevoel geen zo’n goed leesjaar was, vooral naar het einde toe, valt eigenlijk nog reuzegoed mee!

* Met dank aan Goodreads

De sterretjes

Alle gelezen boeken van 2017 kregen allemaal mooi een beoordeling op basis van het 5-sterren model. Begin dit jaar schreef ik hier neer hoe ik die sterretjes zie en ik probeerde daar dan ook rekening mee te houden wanneer ik een boek beoordeelde.

1★ ||
2★ ||||
3★ |||| |||| ||||
4★ |||| ||||
5★ ||||

De meeste boeken kregen 3 sterretjes.
Ik merk dat ik snel 3 sterretjes aan een boek geef wanneer ik er een vrij neutraal gevoel bij over houd. Hierdoor raak ik af en toe wel een beetje in de knoei wanneer ik het daaropvolgende boek beter vond, maar nu ook geen 4-sterren beter. De 2-sterren mogelijkheid wordt vaak nogal vergeten, omdat dit eigenlijk maar 1 sterretje meer is dan een boek dat ik echt niks vond. Dus ja, voor mij zou er eigenlijk een systeem van 6-sterretjes nodig zijn, zodat er nog een extra sterretje zit tussen (naar mijn mening) slechte boeken en neutrale boeken. Stom, ik weet het, maar het is een gevoelsding, hé, moeilijk uit te leggen. En nul sterren wil ik nu ook niet geven, want als ik een boek uitlees dan verdient het al minstens 1 ster, snap je?
Maar bon, kijk, het is wat het is.

Van de vier boeken die ik dan wel 2 sterren gaf, zijn er twee waar ik nu eigenlijk eerder een negatief gevoel bij heb en twee eerder neutraal. Het is een verschil tussen vond ik eigenlijk niet zo goed en was wel ok.
Van tien de 4 sterren boeken, zijn er vier waar ik toch een beter gevoel bij heb dan de overige zes.
En zo kan ik eigenlijk bij elke beoordeling wel iets zeggen. Ik gaf boek X 4 sterren, maar het is echt wel beter dan boek Y, dat uiteindelijk ook 4 sterren kreeg. En boek W kreeg maar 2 sterren, terwijl ik het eigenlijk beter vind dat boek V waar ik dan weer 3 sterren aan gaf. Etc.

Waar ik wel van overtuigd ben zijn zowel de boeken die ik 1 ster gaf als de boeken die ik er 5 gaf. Die met 1 ster waren echt, echt, echtig niks voor mij, terwijl de 5 sterrigen echt wel een speciaal plekje op mijn boekenplank hebben veroverd.

Minst graag gelezen (1★)

Deze twee boeken kregen van mij slechts 1 sterretje, wat betekent dat ik ze echt niet leuk vond.

     

 • Curtis Sittenfeld – Eligible
  Een moderne hervertelling van Pride and Prejudice. Ik dacht wel dat dit een schot in de roos ging zijn. Mijn ontgoocheling was dan ook groot toen bleek dat ik dit boek totaal niet kon smaken. Goedkope schokeffecten en marginale plotwendingen maken dit boek voor mij rommel van de bovenste plank.
 • Lize Spit – Het smelt
  Het mocht als geen verrassing komen dat een super-populair boek het niet waar kon maken bij mij, gezien ik meestal niet dezelfde smaak heb als de doorsnee Vlaming. Toch wel wat ontgoocheld dat ik niet mee kon gaan in de liefde voor dit boek. Maar neen, sorry, ik kan het niet. Echt niks voor mij.

De favorieten (5★)

               

 • Neil Gaiman – Stardust
  Al wie van sprookjes houdt en deze nog niet heeft gelezen, doen! Zo’n klein,dun boekje en toch zo rijk en vol aan personages met een schitterend opgebouwde wereld. Echt een tijdloze sprookjesklassieker, naar mijn bescheiden mening
 • Sarah J. Maas – A Court of Mist and Fury
  Deze stond ook vorig jaar in mijn lijstje van toppers en gezien ik hem dit jaar opnieuw las en nog steeds zijn 5 sterren waardig vind, vond ik dat ik hem opnieuw moest vermelden. Meer heb ik daar eigenlijk niet aan toe te voegen.
 • Mary E. Pearson – The Beauty of Darkness
  Dit is het laatste boek uit The Remnant Chronicles, toch wel mijn favoriete reeks van 2017. Deze serie werd met elk boek beter en beter, en dat zie je ook aan de sterretjes die ik er aan gaf; drie, vier en deze laatste vijf. Het gebeurt niet vaak dat een laatste boek in een reeks het beste is, maar hier is dit wel het geval. Gans deze reeks is een absolute aanrader voor iedereen die zich eens wil wagen aan fantasy, maar zich afgeschrikt voelt door die kleppers van om en bij de 1000 pagina’s. Zo goed!
 • Margaret Atwood – The Handmaid’s Tale
  Oh, wat een beklijvend boek was dit zeg. Echt één van de beste dystopische boeken die ik ooit las. Eentje die je echt tot nadenken zet en je raakt tot in het diepste van je hart.

Speciale vermeldingen

Naast de uitgesproken 5-sterren-boeken, zijn er toch nog een paar boeken waar ik heel goeie herinneringen aan heb en die er bij mij uit sprongen toen ik dit overzicht aan het schrijven was. Het gaat over de volgende drie boeken, die allen 4 sterretjes kregen.

          

 • Martha Hall Kelly – Lilac Girls
  Een boek dat zich afspeelt ten tijde van WWII is niet waar ik normaal naar grijp. Imaginaire oorlogen in fantasyboeken al wat je wil, maar als het gebaseerd is op waargebeurd, dan deins ik meestal een paar stappen achteruit. Dit boek maakte echter deel uit van een boekendoos, dus voelde ik wel de noodzaak om deze een kans te geven. Geen second spijt van gehad. Krachtig en prachtig boek.
 • Erin Morgenstern – The Night Circus
  In het genre van hypnotiserende lectuur, kaapt deze wel de hoofdprijs van 2017 weg. De plot in dit boek was bijzonder ontwijkend, maar de atmosfeer en de beelden trokken mij helemaal weg uit de realiteit, waardoor het me eigenlijk totaal niks kon schelen dat het eigenlijke verhaal zo weinig was uitgewerkt. Escapisme ten top.
 • Patrick Rothfuss – De naam van de wind
  Wel, ik had al veel over dit boek gehoord, dat het één van de beste fantasy boeken in jaren is en zo. Echte fantasy à la Tad Williams of Terry Goodkind heb ik nog niet echt gelezen, maar ik ben echt fan van deze Patrick Rothfuss. Schitterend debuut. Leest als een trein.

En wat voor 2018?

In het begin van het jaar vraagt Goodreads zijn leden wat hun doelen voor het komende jaar zijn. Hoeveel boeken willen ze lezen?
Vorig jaar zette ik mijn doel op 35 boeken en dat haalde ik net. In januari dacht ik om dit opnieuw zo in te stellen, maar we zijn ondertussen bijna halfweg februari en de slepende leesdip is nog niet helemaal van de baan. Daarom eigenlijk heb ik besloten om de druk een beetje van de ketel te halen – niet dat ik echt druk voel, maar bij gebrek aan betere verwoording noem ik het maar zo – en mijn doel bij te stellen naar beneden, namelijk naar 30 boeken. We zien wel waar we uitkomen hé.

En jullie? Hoe was jullie leesjaar in 2017? Heb je bepaalde doelen voor 2018? En, oh ja, zijn er boeken die je vind dat ik echt een kans moet geven in 2018? Ik sta altijd open voor tips!

6 Comments

 • Monique

  Die sterretjes blijven lastig ja… voor mij blijft de 1 ster bewaard voor boeken die ik niet uitgelezen heb en problematische thema’s (totaal verkeerde representatie van mentale ziekte bijv.). 2 sterren als ik het gelezen heb maar niet leuk vond, 3 sterren voor boeken die ik wel leuk vond maar weinig indruk achter lieten, 4 sterren voor boeken die wel indruk achterlieten en 5 voor mijn absolute favorieten waarbij alles klopt en ik hevig ga fangirlen als ik de naam alleen al hoor. Sommigen werken ook met halfjes, dat zou wel uitkomen tussen de 3 en 4, er zit inderdaad nogal eens verschil tussen. Ik switch regelmatig nog mijn rating op goodreads…

  Voor 2018 zou ik je graag een serie willen aanraden! Drie eigenlijk. We komen echt heel erg overeen bij fantasy YA (Kiss of Deception serie, ACOTAR, enz.), bij je reviews zit ik altijd te knikken van “ja dat vind ik ook maar ik kon het niet onder woorden brengen en nu lees ik het hier”. Dus ik denk dat je deze wel kunt waarderen… The Winners Crime serie van Marie Rutkoski en An Ember in the Ashes van Tabaa Sahir (3e deel komt in april uit, maar het laatste deel komt pas over 2 jaar dus ik kan me voorstellen dat je liever wacht tot alles er is). En ik denk dat je de Lynburn trilogie (Unspoken, Untold en Unmade) van Sarah Rees Brennan ook erg kunt waarderen. Heel veel humor maar ook zware thema’s, met een magisch en mysterieus randje.

  • Charlotte

   Kijk eens hoe meningen verschillen! Zo blijkt maar weer dat puur om iemands sterretjes af gaan op Goodreads geen goed idee is, gezien de interpretatie toch vaak verschillend is.

   Boeken die ik niet uitlees (wat eigenlijk zelden voorkomt, als ik er aan begin, lees ik het uit) geef ik geen sterretjes. Ik voel dan dat ik niet eerlijk kan beoordelen, want ik las niet alles. Maar het is wel waar dat wat ik las zo tegenviel dat ik niet meer verder las. Dus ja, er is wel iets van te zeggen ja 🙂

   Mijn rating veranderen op Goodreads doe ik niet vaak. Ik wacht wel meestal een paar weken na het uitlezen eer ik de sterretjes plaats, want even laten bezinken kan de mening wat doen wijzigen.

   Ooh, dank je voor de aanraders! Wij hebben inderdaad een vrij gelijkaardige smaak, dus ik ga die zeker moeten onthouden!
   Edit: Hah, in ze stonden al allemaal in mijn ‘want to read’. Ik zal ze neerschrijven in mijn bujo, dan vergeet ik ze zeker niet!

 • sigridkatkatkatoen

  Altijd zo fijn om jouw boekenreviews te lezen, je geeft me altijd inspiratie!
  Over ‘Het smelt’ ben ik het VOLLEDIG met je eens. Ik heb hem uitgelezen, maar daarmee is alles gezegd.
  Die ‘The handmaid’s tale’ ga ik eens proberen vast te krijgen!
  Groetjes en veel leesplezier 😉

  • Charlotte

   Oh, leuk dat het je inspiratie geeft!
   En toch een beetje blij te lezen dat er nog mensen zijn die het Smelt niet zo goed vonden!
   The Handmaid’s tale is zeker een aanrader (en de serie die er op is gebaseerd ook)!

 • zwartraafje

  Dat van die sterren-beoordeling op Goodreads is zo herkenbaar. Ik vind het telkens zo vervelend dat ik het op mijn blog gewoon niet toepas. Een recensie op zich lijkt me veel meer te zeggen dan een aangeving in sterren. Als ik het op Goodreads invul volg ik ook hun omschrijving van de sterren. Veel boeken krijgen er inderdaad 3 omdat ik het op zich wel goed vond maar ook meteen besef dat het niet iets is dat gaat blijven hangen. Bij mij staat 1ster voor een boek dat ik gewoon niet goed vond, 2sterren voor de twijfelgevallen die me niet volledig konden overtuigen, 4sterren voor de boeken die ik echt met super veel plezier heb gelezen en 5sterren (die deel ik niet zo snel uit) voor de boeken die me echt hebben omvergeblazen. Zo van die verhalen die je ook na het lezen nog een tijdje blijven achtervolgen en echt in je hoofd blijven zitten.

  Dit jaar doe ik voor het eerst echt actief mee aan de Verbeelding Book Challenge. Ik heb gisteren ontdekt dat ik die challenge als excuus kan gebruiken om een nieuw boek (een tweede deel uit een serie) te bestellen vermits die titel een alliteratie heeft. Dus nu ben ik nog meer fan als voordien. 🙂

  • Charlotte

   Haha, elk excuus is goed voor het kopen van boeken!
   Echt actief doe ik nooit mee, in die zin dat ik niet lees in functie van. Als ik twijfel welk boek ik ga lezen, dan zou ik wel eens durven kijken welk boek in de challenge past. Op het einde van het jaar zou ik misschien eens in functie van lezen, maar het hangt er eigenlijk echt van af.
   veel succes alvast!

%d bloggers vinden dit leuk: