Gelezen

Sterretjes geven op Goodreads

Op Goodreads kan je je gelezen boeken beoordelen met behulp van sterretjes. Hiervoor kan je van 1 tot 5 sterretjes geven, geen halfjes.
Tot nu toe gaf ik sterretjes altijd weinig doordacht. Ik gaf sterretjes gewoon op basis van mijn gevoel van het moment. Achteraf kwam het meer dan eens voor dat ik mijn initiële beoordeling wou aanpassen, omdat het niet paste in vergelijking met een vorig of volgend gelezen boek.
Daarom nam ik mij in het begin van het jaar voor om (1) eens na te denken over een bijpassende betekenis bij het aantal sterretjes, en om (2) niet meer onmiddellijk na het uitlezen van een boek de beoordeling in te vullen.

Vorige maandag, bij het publiceren van de gelezen boeken van januari, probeerde ik al eens om sterretjes te geven volgens het systeem dat ik had neergeschreven om basis van de Goodreads sterretjes. Nu een week later denk ik wel dat het een goed systeem wordt en deel ik deze even hier voor toekomstig gebruik ^_^

De tekst in het Engels is wat Goodreads zelf voorstelt bij het aantal sterretjes. De tekst daarnaast is wat ik daarmee vanaf nu ga bedoelen.

★ did not like it: Afschuwelijk boek, quasi onleesbaar.
★★ it was ok: Ik was niet echt onder de indruk. Niet afschuwelijk, maar ook niet goed.
★★★ liked it: Leuk! Onderhoudend en graag gelezen, maar zal waarschijnlijk geen blijvende indruk nalaten.
★★★★ really liked it: Ooh, dit boek maakt mij blij. Meeslepend, met leuke personages en een memorabele leefwereld/plot.
★★★★★ it was amazing: Dit boek is quasi perfect. Ik ben compleet sprakeloos, het is magistraal en meesterlijk. Vergeet ik nooit of te nimmer meer.

Voilà, dan weet ge dat ook. Kwestie dat ge niet denkt dat die sterretjes puur decoratief zijn 😉

Groetjes,
Charlotte

10 Comments

 • an valenteyn

  Goed idee om even te wachten !
  Ik vind het wel elke keer weer spijtig dat er geen halfjes kunnen gegeven worden (of tot 10 ipv 5), geeft toch iets meer nuance dan.

  Groetjes van An

  • Charlotte

   Halfjes mis ik soms ook wel. Sommige boeken vallen echt pal tussen twee ratings en dan is het steeds een gezucht om te bepalen of ik nu naar boven of beneden ga afronden. Misschien komen die er bij een volgende update? Keileuk dat ze nu al de optie ‘boeken herlezen’ hebben toegevoegd!

 • fiekefatjerietjes

  Leuke post! Ik vind het ook altijd zo moeilijk om sterren te geven. Dit jaar wil ik alleen maar 5 sterren geven als het boek echt echt echt goed was. Dus ik ga er proberen zuinig mee te zijn 🙂

  • Charlotte

   Ja! Begrijp ik helemaal! Daarom dat ik ook niet meer onmiddellijk na het uitlezen mijn sterretjes geef. Een dag later is het vaak al een pak genuanceerde 🙂

 • Hilde

  Goodreads is zo leuk! En een post over de sterretjes daar kom ik dan ook graag lezen. In het begin vond ik het ook even moeilijk, dat sterretjes toekennen, nu ben ik er goed mee weg. Leuke post :-).

  • Charlotte

   Dankjewel!
   Ik had niet verwacht veel reacties hierop te krijgen, maar kijk, ik ben precies niet de enige die hierover zit na te denken 😉

 • trijnewijn

  Even wachten, dat lijkt me een goed idee. Ik geef nu nogal impulsief sterretjes, wat er soms inderdaad voor zorgt dat ik later denk dat ik er te veel of te weinig gaf. Merci voor de tip!

 • zwartraafje

  Jouw omschrijvingen komen mooi overeen met die van mij. Ik merk zelf dat ik me na een tijdje vaak niet meer helemaal kan terugvinden in mijn sterren – beoordeling. Doorgaans positiever dan het boek achteraf bekeken heeft verdiend.

 • melissasbookworld

  Ik merk ook dat ik vaak achteraf, als ik bezig ben met het schrijven van een recensie, mijn beoordeling die ik gaf Meteen na het lezen alsnog aanpas. Dus ik probeer nu ook mijn beoordeling pas later te geven ja.

  Je omschrijvingen komen ook wel goed overeen met hoe ik mijn boeken rate!

  • Charlotte

   Ja exact! Tijdens het neerpennen van mijn gedachten gaat mijn beoordeling vaak toch ietsjes omlaag.
   Trouwens, leuke blog heb je!