Gelezen

Fairyloot Adult #7: Spells for Forgetting

Origineel lag de focus van Fairyloot op Young-Adult Fantasy boeken, maar in 2022 kwam daar verandering in met de lancering van hun Adult Fantasy Book-Only abonnement. Als abonnee op hun normale YA-abonnement kreeg ik voorrang om me in te schrijven voor deze nieuwe dienst en als boeken en fantasy liefhebber kon ik daar natuurlijk niet aan weerstaan.

September was al de zevende uitzending van dit abonnement! Wat vliegt de tijd. Het thema van de maand was Small Town Secrets wat mij eerder doet denken aan een hedendaags romantisch verhaal in plaats van een fantasy boek.

En daar had ik wel een beetje gelijk in, want het boek van de maand is Spells for Forgetting van Adrienne Young.

Opnieuw bleef Fairyloot redelijk trouw aan de originele omslag, met slechts een paar veranderingen. Zo lijken de kleuren iets meer gesatureerd en koos Fairyloot voor meerkleurig vuurwerk. Het lettertype is ook iets gestileerder met meer zwier-en-krul.
Al met al een ingetogen modificatie, maar wel een effectieve naar mijn mening.

Onder de omslag zit een harde kaft in een mooie groene kleur, met een illustratie in goudfolie aan de voorkant.
De randen zijn opnieuw prachtig gespoten met een ontwerp dat over genomen is van de omslag. Uniek deze keer is dat dit niet enkel op de voorkant staat, maar echt op de 3 randen rondom het boek. Erg mooi!
Vanbinnen zijn de schutbladen vervangen door illustraties van de twee hoofdpersonages uit het boek. Jammer wel dat deze keer het boek niet echt gesigneerd is door de auteur, maar er zit wel een apart handtekening bij op stickerpapier dat je zelf kunt inkleven.

Erg mooie editie vind ik weer, vooral de gespoten randen stelen de show! Maar wat met de inhoud?
Ik probeer echt mijn best te doen om deze nieuwe aanwinsten in mijn boekenkast tijdig te lezen en in januari deed ik een kleine inhaalbeweging, want dit was al het tweede boek dat ik van deze abonnementsservice las. Voor deze betekende dit 3,5 maand na ontvangst. Ik begin zowaar bij te benen! Bij het lezen dan wel hé, mijn berichten schrijven loopt nog altijd wat vertraging op, lol.

Adrienne Young – Spells for Forgetting ★★★

Genre: Fantasy

A deeply atmospheric story about ancestral magic, an unsolved murder, and a second chance at true love.

Emery Blackwood’s life changed forever the night her best friend was found dead and the love of her life, August Salt, was accused of murdering her. Years later, she is doing what her teenage self swore she never would: living a quiet existence on the misty, remote shores of Saoirse Island and running the family’s business, Blackwood’s Tea Shoppe Herbal Tonics & Tea Leaf Readings.

But when the island, rooted in folklore and magic, begins to show signs of strange happenings, Emery knows that something is coming. The morning she wakes to find that every single tree on Saoirse has turned color in a single night, August returns for the first time in fourteen years and unearths the past that the town has tried desperately to forget.

August knows he is not welcome on Saiorse, not after the night everything changed. As a fire raged on at the Salt family orchard, Lily Morgan was found dead in the dark woods, shaking the bedrock of their tight-knit community and branding August a murderer. When he returns to bury his mother’s ashes, he must confront the people who turned their backs on him and face the one wound from his past that has never healed—Emery.

The town has more than one reason to want August gone, and the emergence of deep betrayals and hidden promises spanning generations threaten to reveal the truth behind Lily’s mysterious death once and for all.

Spells for Forgetting was leuk, meeslepend en uiterst sfeervol. Helaas viel dit op het einde voor mij weg, door het ontgoochelende verhaal en vooral einde.

Eerst en vooral, dit boek was voor mij eerder een mysterie met wat fantastische/hekserige elementen dan een echte fantasy. De korte inhoud vond ik daarin wel wat misleidend, omdat het magische element uiteindelijk heel weinig wordt uitgediept. Het is er, maar eerder om wat het verhaal nog mysterieuzer te maken in plaats van magisch.

Het allerbeste aan dit boek was het gevoel dat het bij mij opriep tijdens het lezen.
Het was boeiend en overspoelde me met een gevoel van betovering. Ik hield echt van de sfeer en de setting. Het claustrofobische gevoel van een kleine stad, dat nog werd versterkt door de ligging op een eiland. Een plek waar al generaties lang dezelfde families wonen en waar iedereen elkaar kent. Wrok en oude wonden zijn blijven etteren, spanningen zijn generaties lang opgelopen, waardoor een voortdurende staat van onbehagen en onheil is ontstaan.
Dit sleepte me meer dan wat dan ook mee om verder te blijven lezen. Het deed me een beetje denken aan tv-shows als Vampire Diaries of Riverdale.

Ook het verhaal had heel wat weg van dat type tv-show. Aanvankelijk was het heel fascinerend en onweerstaanbaar.
Heel mysterieus, waarbij telkens kleine onthullingen mij aanspoorden om door te lezen, doordat ik zo’n dwingende behoefte had te ontdekken wat er aan de hand was.
Voor een groot deel van het verhaal vond ik het dan ook heerlijk weg lezen. Een page-turner waarbij iedere openbaring meer spanning toevoegde, dat dreigende gevoel van gebeurtenissen die naar een onvermijdelijke dramatische climax racen.

Echter, wanneer die climax niet iets heel bijzonders oplevert, doet dat je vaak anders terugkijken op je eerdere plezier. Helaas is dat bij mij het geval voor Spells for Forgetting.
Niet alleen vond ik het einde extreem gehaast, de onthullingen waren ook net iets te dramatisch en ongeloofwaardig naar mijn smaak. De parallel met de eerder genoemde tv-shows blijft ook hiervoor recht overeind. Heel veel drama voor weinig inhoud. Een beetje zoals snoep dat heel gemakkelijk binnen wordt gespeeld, maar je uiteindelijk ongemakkelijk and ontevreden achterlaat.

In de epiloog probeerde de auteur nog om een klein beetje van de onheilspellende sfeer die zo succesvol in het begin was gecreëerd terug op te wekken, maar het werkte gewoon niet voor mij. Het voelde eerder gewoon goedkoop aan.

Over het algemeen voorspelde de titel mijn gevoelens voor dit verhaal. Leuk zolang het duurde, maar over het algemeen vrij vergeetbaar.