Gemaakt

Uit de duim gezogen

Het allereerste draagbare item dat ik ooit maakte, waren gehaakte vingerloze handschoentjes. Sindsdien haak ik er zo goed als jaarlijks minstens één paar van.
Door de jaren heen heb ik mijn eigen methode ontwikkeld om ze te maken en heb ik een heleboel aantekeningen verzameld van elk nieuw paar dat ik maak, waar ik telkens mijn patroon een beetje in bijstuur en verbeter.
Nu, op zich stelt dat patroon niet zo veel voor. In essentie is het een tube, waar ik op een bepaald moment een paar steken in oversla om zo een gat voor de duim te hebben. Vrij simpel. Verbeteringen die ik heb aangebracht zijn voornamelijk in de lengte en het feit dat ik er wat meer vorm in heb gebracht in plaats van een gewone cilinder.

Ik ben echt dol op deze handschoentjes en verschillende van mijn naasten ook.
Perfect om te dragen bij beginnende kilte, zowel binnen als buitenshuis. Ik draag de mijne bijvoorbeeld heel veel tijdens het werken of wanneer het ’s morgens op de fiets wat kil begint te worden, maar nog niet kil genoeg om mijn dikke handschoenen boven te halen.

Die kilte is nu wel weer in het land en toen ik mijn handschoentjes weer bovenhaalde, ontdekte ik dat er een enorm gat zat onder de duim.
Ja, dan herinnerde ik mij inderdaad dat ik me had voorgenomen een nieuw paar te haken voor dit jaar, maar natuurlijk was ik dat met de hittegolven en zo die we hebben gehad rats vergeten!
Nu, wel de perfecte gelegenheid om dat probleem aan de duim eens aan te pakken, want dat is niet de eerste keer dat ik mijn wantjes zo verslijt!

Net omdat ik mijn wantjes tot nu toe altijd haakte als een simpele tube, met enkel een verbreding voor de hand, voorzag ik geen extra ruimte voor een bewegende duim. Een normale handschoen heeft meestal een driehoekige duiminzet om hiervoor ruimte te voorzien en uiteindelijk is het niet zo moeilijk om dit erbij te haken, als je je plaatsing kent.

Hiervoor gebruikte ik steekmarkeerders, om het begin en het einde van de duiminzet aan te geven en meerderen deed ik dus rond deze markeerders tot ik een voldoende grote driehoek kreeg.


Pas nadat ik inschatte dat de duiminzet groot genoeg was, sloeg ik de steken voor het duimgat over.

Resultaat is een ruimere handschoen die veel comfortabeler zit aan mijn duimen! Super blij met deze nieuwe update voor mijn wantjes 🙂

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Nancy uit Rumbeke

  Dag Charlotte! Deze tip is echt goud waard. Elk jaar nieuwe maak ik nu niet maar heb er ook al meerdere gehaakt, ook voor collega’s vroeger. Vond eens een heel mooi ajourpatroon voor zo’n handschoentjes op het web maar 3/4 verder zat ik vast. Heel jammer. Nochtans al méér dan 50 jaar “aan de haak” …. ik maak zeker jouw patroontje na, dit jaar nog, wellicht zelfs dit weekend wie weet snap ik zo het andere patroon ook beter?
  Prettige eindejaarsperiode straks Charlotte en een creatief 2023.

 • Mie

  Ik heb er ooit eens gebreid met nopjes van een gratis patroon van de website met gratis patronen waarvan de naam me nu effe onstnapt en ik draag die sindsdien zeer veel. Het zijn er zonder echte duim, gewoon een gat in de zijkant waar mijn duim door kan. En ik draag die ook op kantoor of thuis als ik op de pc aan het werken ben.
  Ik heb ze later nog eens voor iemand gemaakt die ze ook wou.
  Ik heb er ook ooit mooie – al zeg ik het zelf (blauwe met een rood hart in de palm ingebreid ) – ontworpen maar die draag ik niet zoveel omdat die groter zijn en daardoor minder handig.

  Maar omdat mijn oudste paar al zo oud is en al zo vaak gedragen overweeg ik zelf ook om er nog eens nieuwe te maken.