Gelezen

Fairyloot Adult #3: Book of Night

Eind vorig jaar kondigde Fairyloot aan dat ze in maart 2022 een nieuw product gingen lanceren, namelijk het Adult Fantasy Book-Only abonnement.
Terwijl hun standaard abonnement focust op Young-Adult fantasy met extra goodies, zou dit abonnement dus alleen fantasy boeken bevatten bedoeld voor een volwassen publiek. Die doos zou dan alleen een boek bevatten, zonder extraatjes.

Als abonnee op hun normale YA-abonnement kreeg ik voorrang om me in te schrijven voor deze nieuwe dienst en als boeken en fantasy liefhebber kon ik daar natuurlijk niet aan weerstaan.

Mei bracht alweer de derde doos van dit abonnement, deze keer met het thema Into the Shadows.
Als hint gaf Fairyloot nog mee dat het boek van de maand een langverwachte titel van een bestsellerauteur zou zijn. Hiermee wist ik eigenlijk genoeg om te raden om welk boek het zou gaan en ik was er echt wel curieus naar, want ik had hem op mijn lijst van publicaties waar ik naar uitkeek gezet in mijn leeslog.

Ik heb het uiteraard over Book of Night van Holly Black, de auteur van The Cruel Prince.

Op het eerste gezicht lijkt de Fairyloot editie niet zoveel anders dan de standaardeditie. Ik ben blij dat Fairyloot hier niet voor een omkering van de kleuren is gegaan, zoals ze bij de twee eerste dozen hadden gedaan, want dit zou niet meteen gepast hebben bij de inhoud van het boek.
Neen, de wijzigingen aan de omslag zijn deze keer veel subtieler, maar ik vind ze wel heel geslaagd en zeker een meerwaarde voor het ontwerp.

Onder de omslag zit echter ook een volledig unieke illustratie geprint op de hardcover, de randen zijn in een uniform zwart gespoten en de schutbladen hebben zowel voor als achter een prachtige unieke illustratie. Het boek werd digitaal ondertekend door de auteur en heeft ook een ingewerkt lint als bladwijzer.

Weer een heel mooi stuk dus, met oog voor detail, maar hoe zit het met de inhoud?
Ik probeer echt mijn best te doen om deze nieuwe aanwinsten in mijn boekenkast tijdig te lezen en deze las ik dus uit in augustus, een drietal maanden nadat ik hem van de postbode ontving.

Black, Holly – Book of Night (Book of Night #1) ★★

Genre: Fantasy

Holly Black makes her adult debut with Book of Night, a modern dark fantasy of shadowy thieves and secret societies.

In Charlie Hall’s world, shadows can be altered, for entertainment and cosmetic preferences—but also to increase power and influence. You can alter someone’s feelings—and memories—but manipulating shadows has a cost, with the potential to take hours or days from your life. Your shadow holds all the parts of you that you want to keep hidden—a second self, standing just to your left, walking behind you into lit rooms. And sometimes, it has a life of its own.

Charlie is a low-level con artist, working as a bartender while trying to distance herself from the powerful and dangerous underground world of shadow trading. She gets by doing odd jobs for her patrons and the naive new money in her town at the edge of the Berkshires. But when a terrible figure from her past returns, Charlie’s present life is thrown into chaos, and her future seems at best, unclear—and at worst, non-existent. Determined to survive, Charlie throws herself into a maelstrom of secrets and murder, setting her against a cast of doppelgängers, mercurial billionaires, shadow thieves, and her own sister—all desperate to control the magic of the shadows.

Hoewel ik, voor het lezen van een boek, altijd probeer zo min mogelijk te weten over een gehypet boek voordat ik het lees, vooral ook over de mening van anderen, toch had ik over dit eerste boek voor volwassenen van populaire auteur Holly Black al vrij veel overwegend negatieve dingen gehoord. Dit hielp mijn verwachtingen sterk af te zwakken, wat waarschijnlijk een geluk is, want hoewel ik dit boek niet bepaald geweldig vond, vond ik het uiteindelijk wel leuker dan verwacht.

Dat gezegd zijnde, dit boek heeft zeker zijn gebreken.
Ten eerste is het tergend traag en leest het als een veel langer boek dan de eigenlijke 300 pagina’s, terwijl het weinig spanning of drive biedt om door te lezen. Ik had geen probleem om dit boek midden in een hoofdstuk weg te leggen en dagen te wachten voordat ik verder ging.

Ten tweede ontbreken context en wereldopbouw.
Het introduceert veel interessante ideeën en een fascinerend magisch systeem dat draait om schaduwen. Helaas wordt het nauwelijks uitgewerkt. Termen en ideeën worden geïntroduceerd, maar er wordt niets echt uitgelegd, waardoor ik vaak in de war was over de werking en regels.

De hoofdpersoon, Charlie, was iemand met wie ik nooit echt contact kon maken.
We leven het merendeel van de tijd in haar hoofd, maar leren haar maar mondjesmaat kennen via flashbacks. Deze zijn zeker nodig om iets van greep te krijgen op het verhaal en om haar motivaties te begrijpen, maar dit vertellen achter de feiten maakten emotionele verbintenis moeilijk.

Afgezien van Charlie krijgen we veel namen van bijpersonages, maar nogmaals, geen van die wordt echt uitgewerkt of daadwerkelijk geïntroduceerd. Een naam wordt één keer genoemd en hoofdstukken later worden ze opnieuw genoemd alsof we echt zouden moeten weten wie dat is, maar ik moest bijvoorbeeld meerdere keren terugbladeren om te proberen achterhalen wie dit nu weer was.
Het enige personage dat iets van diepte heeft is Vince.

Het verhaal was oke, maar miste motivatie en opnieuw invulling. Ik raadde ook al de grootste plottwist na nog niet de helft te hebben gelezen.

Het einde is eigenlijk helemaal geen einde. Het eindigt met een groot vraagteken, terwijl dit boek aanvankelijk werd gepresenteerd als een op zichzelf staand boek, wat een goed afgerond verhaal betekent. Dat is het echter niet en we tasten nog veel in het duister.

Al met al vind ik alle ideeën in dit boek erg leuk, maar niet zozeer de uitvoering. Het tempo was slecht en de invulling van zowel de wereld als de personages ontbrak ernstig. De ideeën zijn echter voldoende intrigerend en de cliffhanger aan het einde draait om iets waar ik echt nieuwsgierig naar was. Daarom ga ik waarschijnlijk wel het vervolg oppakken als het uitkomt.

Groetjes,
Charlotte