Gelezen

Fairyloot #15 – januari 2022

Het Fairyloot thema van januari 2022 was Monsters Within.
Monsters zijn echt en ze leven in onszelf… maar of je dat monster binnenin opgesloten houdt of je laat het los, is je eigen keuze. Deze doos gaat over personages die een donkere kant onder de oppervlakte hebben en wat er gebeurt als ze die loslaten.

Het thema kaartje gaf mij heel erg een flashback naar Vicious van V.E. Schwab, ook al weet ik niet helemaal waarom. Misschien door de memorabele quote:

“Plenty of humans were monstrous, and plenty of monsters knew how to play at being human.”

In ieder geval, de illustratie zat er weer bunk op en maakte mij curieus naar de inhoud.

Het eerste item was opnieuw een klein schoteltje uit de verzamelbare collectie. Eerder kreeg ik al zo’n schoteltje met Eros & Psyche en eentje met Addie LaRue (V.E. Schwab). Deze keer een personage dat ik niet echt ken, maar ik ben wel bekend met het fandom: James Herondale uit een spin-off serie van The Mortal Instruments van Cassandra Clare, ontworpen door @arz28.
Deze schoteltjes zijn echt leuk om te zien, maar ik weet niet of ik nu nog verschillende gelijkaardige wil krijgen. Wat doe je er uiteindelijk mee?

Vervolgens nog een pin voor de collectie, deze geïnspireerd door Arc of a Scythe van Neal Shusterman.
Echt wel een aanrader deze trilogie, over een utopische wereld waar de mensen niet meer sterven, maar waar Zeisen werden benoemd die de populatie helpen inperken.
Ondertussen is de pinnen-vlag dat ik ooit eens in een Owlcrate ontving bijna helemaal vol.

Wat een mooie boekenlegger!
Gemaakt uit metaal met een heel gedetailleerde en kleurrijke ets, ontworpen door @arz28.
Het fandom herkende ik niet meteen, maar moest om duidelijke redenen aan de kleine zeemeermin denken, hoewel de Disney prins eerder zwart haar heeft. Het spoiler kaartje bood toelaas: het afgebeelde personage is Aaron, uit het aanbevolen boek uit deze doos. Normaal dus dat ik die niet herkende 😉

Daarnaast vond ik ook nog één van de meer willekeurige items terug in de doos, namelijk een keukenhanddoek. Kan altijd van pas komen natuurlijk, maar ik vind dat dan altijd zo’n zonde van de mooie illustratie.
Deze is geïnspireerd door These Hollow Vows van Lexi Ryan, een boek dat vorig jaar in augustus in de doos zat en dat ik – je raadt het al – nog steeds niet heb gelezen. Het ontwerp is van @stellabookishart

Niet Vicious, maar This Savage Song van V.E. Schwab inspireerde deze puzzel met het personage August Flynn, naar een ontwerp van @lizzart_zardonics.
Ergens misschien toch een logischere inspiratiebron, gezien deze duologie zich afspeelt in een wereld waar een daad van geweld letterlijk een monster doet ontstaan. Ook deze reeks heb ik graag gelezen.

De tarotkaarten deze maand zijn opnieuw geïnspireerd door Red Rising van Pierce Brown. Zoals gezegd bij de vorige doos hoop ik deze trilogie dit jaar eindelijk verder uit te lezen. De illustraties voor de Page en Ridder van munten is naar de hand van @lizzart_zardonicz.

En dan het boek van de maand, dat dus ook als inspiratie diende voor de boekenlegger van hierboven: Only a Monster van Vanessa Len.
Het is een hedendaagse YA-fantasie die zich afspeelt in Londen vol monsters met verborgen krachten, monsterfamilies met wrede erfenissen, magische onderwerelden en een waanzinnige romance.

De exclusieve Fairyloot editie komt met een unieke cover, waar ik echt fan van ben. De originele cover van het boek is ook heel mooi, maar de kleuren gebruikt in deze zijn echt wel helemaal mijn ding.
Zoals steeds is ook dit boek gesigneerd door de auteur en zit er een illustratie bij (van @jessdraw.s) met een brief van de auteur op de achterkant.

Onder de mooie omslag zit een hardcover met een illustratie in paarse folie. De zijkanten van het boek zijn bespoten in twee kleuren, met een mooi wijnrankachtig ontwerp.

Deze keer geen illustratie op de achterkant van de omslag, maar wel twee prachtige kunstwerkjes op de schutbladen vooraan en achteraan het boek.
Ik denk dat ik illustraties op de schutbladen verkies, gezien ze zo veel beter en eenvoudiger te bewonderen zijn, dus ik hoop dat Fairyloot dit meer zal doen, ook al betekent dit voor hen dubbel veel illustraties dan anders.

En dat was hem, de doos van januari.
Ik heb er toch eventjes op moeten wachten, want Fairyloot liep weer wat vertraging op. Pas 17 februari stond de postbode er mee aan de deur.
Het gebeurt toch wel regelmatig dat de dozen wat vertraging oplopen. Ikzelf vind dat niet zo erg, zo lang ze maar toekomen, maar ik zie vaak mensen daarover klagen, dus geef ik het maar even mee, moest je ooit in de verleiding komen ook eens zo’n Fairyloot te bestellen.

Momenteel ben ik zelf een beetje in dubio of ik mijn huidige abonnement, dat nog tot april loopt, opnieuw ga verlengen.
Ondertussen ontving ik in mijn Fairyloot dozen al 18 boeken, waar ik nog maar eentje van las. Schandalig eigenlijk, lol.
Bovendien merk ik dat ik toch minder en minder naar YA boeken begin te grijpen. Daarnaast moet je nog weten dat Fairyloot begin dit jaar een nieuwe dienst opstartte, namelijk een Adult Fantasy boekenbox met alleen maar maandelijks een boek, waar ik mij ook voor ingeschreven heb.
Dus ja, ook al vind ik het elke maand super plezant om deze YA-doos met goodies en een prachtig exclusief boek te mogen uitpakken, ergens moet ik mezelf toch wel verantwoordelijk houden en goed nadenken waar mijn interesses nu echt liggen. Ik heb gigantische FOMO dat ik mijn abonnement stopzet en dan een boek zie passeren dat ik echt graag zou hebben, maar dus niet meer aan kan. In dat opzicht liet Fairyloot onlangs ook weten dat ze een optie gaan lanceren om alleen maar het YA boek te ontvangen, zonder de bijkomende goodies. Dus dat kan ik ook nog doen: of de YA doos niet meer verlengen, of – als mijn FOMO te groot is – de YA doos omzetten naar een doos met allen maar het boek. Decisions, decisions.

One Comment

  • zwartraafje

    Wauw, wat een pracht-editie weer. Het is dat ik niet meer zo vaak Young Adult boeken lees. Hoe leuk ik het ook vind om Unboxings van Fairyloot te bewonderen ik denk niet dat ik het snel zou bestellen vermits ik doorgaans maar één of twee van de goodies echt leuk vind. Misschien is het dus wel leuker om enkel het boek te kiezen nu ze die optie ook hebben.