Gebeurd

Momentum

Hé, hoi, hallo! Een gelukkig nieuwjaar, hé zeg!
Een beetje in vertraging, maar daarom niet minder gemeend. Hopelijk hebben jullie fantastische feesten achter de rug en hebben jullie 2022 goed ingezet.

Bij mij was het op het gemakske. Ik had mezelf een echte kerstvakantie cadeau gedaan en twee weken verlof genomen. Ik had heel veel plannen, maar van veel is weer niks in huis gekomen, lol. De motivatie ontbrak en dat is eigenlijk zowat het thema van gans 2021 geweest: geen energie, weinig motivatie, moeilijk tijdsbeheer, onrustigheid, etc.

In 2021 ben ik mijn routine verloren. Dit kwam niet van de ene dag op de andere, maar stukje bij beetje knaagde ik brokjes van mijn routine weg, totdat ik me helemaal ontregelt voelde.
Dat verlies van die routine is volgens mij de oorzaak waarom ik veel energie en motivatie was verloren naar het einde van het jaar toe.
Ik had constant het gevoel moe, moe, moe te zijn, terwijl ik tegelijkertijd enorm veel sliep. Ik was dan ook die gewoonte om met de wekker op te staan geleidelijk aan gaan afleren. Waarom luisteren naar die wekker, terwijl het zo lekker gezellig en warm is in bed? Waarom luisteren naar die wekker, terwijl ik niet persé op dat uur op moet staan om een trein te halen, maar dat uur op de wekker gewoon voor mezelf had gekozen? En ook, waarom op tijd gaan slapen, als ik niet met de wekker moet opstaan? En zo verder, en zo voort.

Op mijn werk heb ik geen vaste werkuren en kan mijn werkdag – binnen bepaalde grenzen – helemaal zelf indelen.
In gewone tijden, als ik naar kantoor moet, dan is een bepaald tijdsschema wel nodig, gezien rekening gehouden moet worden met de mogelijkheden en beperkingen van het woon-werkverkeer.
Met het constante thuiswerken echter, is de vrijheid nog groter, wat ik zeker wel fantastisch vind, maar het kan natuurlijk ook een valkuil worden als de discipline gaat verdwijnen, wat bij mij dus was gebeurd ergens in 2021. Terwijl ik wel iemand ben die nood heeft aan gewoontes en systematiek, met nefaste resultaten als gevolg als die gaan verdwijnen.

Samen daarmee was ik ook steeds minder beginnen buiten komen, minder gaan bewegen in het algemeen en slechter gaan eten. Alles bij mekaar dus heel veel zaken die uiteindelijk een enorme impact hadden op mijn gemoed en welbevinden. Het was dus hoog tijd dat ik daar iets aan deed.

In januari heb ik nu dus echt mijn best gedaan om mijn routine en gezonde gewoontes terug op te bouwen. Terug op een vast tijdstip gaan slapen en opstaan. Dagelijks bewegen, ook als is het maar een halfuurtje of een kwartier. Beter en gezonder eten, door maaltijden te plannen en niet meer last-minute in de koelkast/voorraadkast gaan zoeken.

We zijn nu een paar weken ver, en ook al moet ik nog steeds aandachtig zijn om niet terug te vervallen in slechte gewoontes, het momentum is wel in gang gezet, waardoor het steeds gemakkelijker wordt om die in beweging te houden.
Ik voel in ieder geval al dat mijn energiepeil hoger is en mijn goesting om dingen te doen ook weer toe neemt. Zo ook weer bloggen. En ook al is die ambetante perfectionist in mij een beetje verveeld dat ik serieus achter loop op mijn eigen plannen voor berichten, ik ga proberen mij daar niks van aan te trekken en gewoon doen alsof januari nog niet voorbij is, lol. Binnenkort volgen dus hopelijk nog de ontbrekende berichten van 2021 (o.a. de boeken van december en de naailessen van november en december) en mijn traditionele eindejaarslijstjes.

Aarzel in de tussentijd niet om me te laten weten hoe het met jullie gaat!

Groetjes,
Charlotte

8 Comments

 • Kat

  Dit herken ik zo hard. Zeker toen ook de kinderen thuis zaten.
  Ik was zo content met het feit dat ik een boek kon lezen over de middag, maar zo miste ik wel de wandeling naar de cafetaria iedere dag (na ja, zelfs als ik eens naar het werk ging, ging ik niet naar de cafetaria wegens superongezellig, iedereen apart aan een tafeltje).

  Gooi er dan nog gezondheidsproblemen in de familie bovenop en ik had het gevoel dat ik niet meer recupereerde.

  Momentum.opbouwen, ik zou er ook eens moeten aan beginnen….

  • Charlotte

   Ik stuur je alvast goeie moed om dat momentum te beginnen opbouwen. En ook veel beterschap! Hopelijk wordt 2022 een beter jaar voor je!

 • mie

  Awel, ik zit een beetje in hetzelfde schuitje, alleen heb ik e rnog niks aan kunnen doen: niet bewegen (na 3 weken darmklachten en wat zoekjes echt totaal niet meer bewegen), eten gaat moeizaam omwille van dezelfde darmproblemen, hoofdpijn, pijnlijk lichaam, en geen energie om iets anders te doen dan te hangen. Maar ik ben wél op zoek naar dir sprankel energie om ook een omslag te kunnen maken!

 • Evi

  Ik heb ook enorme nood aan routine en probeer dus ook op thuiswerkdagen daar aan vast te houden. En you do you he dus no worries dat die blogplanning wat vertraging opliep of dat die traditionele lijstjes er nu pas aankomen. Dat kan allemaal geen kwaad 😉

 • zwartraafje

  Geen energie, onrustig, … dat klinkt echt heel heel herkenbaar. Ik heb het idee dat ik steeds meer zaken voor me uitschuif (mijn Blogfeed achterstand bijvoorbeeld maar ook bepaalde huishoudelijke klusjes) omdat ze te veel energie kosten, maar ik kom ook niet genoeg buiten om te gaan wandelen en dat helpt uiteraard ook niet. Ik heb eigenlijk gewoon een vaste wekelijkse wandeldate nodig om een paar keer een klein toertje te doen. Alle dagen lijken op de duur ook steeds meer op elkaar te gaan lijken hé. Ik hoop dat dat dit jaar verandering in komt. Dat ik terug wat meer energie mag krijgen en me beter kan focussen daardoor dus ook meer kan lezen/onthouden/gedaan krijg. Maar vooral niet langer continu het gevoel hebben dat ik op automatische piloot leef.

  • Charlotte

   Oh, woonden we maar dichter bij elkaar! Dan kwam ik met plezier elke week wandelen.
   Ja, ik zei altijd dat ik ok ben met altijd thuis te blijven, maar blijkt dit toch niet helemaal waar te zijn. Ik merk dat ik echt wel energie ook haal in de dagen dat ik weer onder het volk kom, ook al bestempel ik mezelf als introvert en halve-kluizenaar.
   Ik hoop dat het betert voor je en je terug je energie en goesting vindt!