Gemaakt

Naailes module “Jas & mantel” #2

Sinds 2016 volg ik elke woensdagavond naailes. Dat zijn 3,5 uurtjes per week dat ik sowieso bezig ben met naaien en alles dat daar bij komt te kijken, want laten we eerlijk zijn, tegen dat we effectief aan het stikken toekomen, zijn we toch wel al eventjes bezig.
Niettemin, wekelijks 3,5 uurtjes is niet mis, en toch vraag ik mij elk jaar opnieuw af waaraan ik al die tijd heb besteed, want ik heb echt het gevoel dat ik er weinig voor te tonen heb. Toegegeven, ik ben een trage verstaander als het bij het naaien aankomt. Ik ben, op zijn zachts gezegd, niet zo goed in 3D inzicht, dus ik moet instructies toch wel eventjes laten malen eer ik door heb waarom ik het moet doen en wat het resultaat zal zijn.

Om dit schooljaar toch een beter inzicht te verkrijgen in wat ik elke naailes doe, probeer ik dit tijdens of na de les kort neer te schrijven in een schriftje als naslag. Nu dacht ik dat dit ook wel eens leuk zou zijn om dit hier wat meer uitgebreid te plaatsen, met eventueel wat foto’s als ik er aan dacht er te nemen. Hieronder het tweede overzicht van alle naailessen van de maand oktober!

Eerste overzicht gemist? Klik dan even hier voor de lessen van september!

LES 6 (06/10/2021)

Vorige les had ik alle patroondelen voor de jas geknipt en was ik gestart met het overtekenen van het papieren patroon op de stof via litsen en driegdraad. Dit is een vrij grote karwij, maar is wel het doen waard als je echt een kledingstuk op maat wil. Bijna de volledige naailes werd hieraan gespendeerd.
Daarnaast begon ik ook met het tijdelijk ineenzetten van de jas zelf, met de hand en met een tijdelijke rijgdraad, zodat deze al eens gepast kon worden. Helaas lukte het mij niet om dit af te krijgen tegen het einde van de les en ik besloot dan ook om dit thuis af te werken, zodat ik de volgende naailes verder kon.

Deze naailes had de naaijuf ook een patroon gemaakt voor de kraag bij de jas, wat nog ontbrak bij het reeds gemaakte patroon. Ze was nog niet helemaal zeker van het model, maar ik kon haar patroon wel al overnemen op papier. Dit konden we dan bij het passen van de jas eens aanleggen en zien of het goed ging zijn, vooraleer het uit de stof te halen.

LES 7 (13/10/2021)

Thuis had ik de rest van de jas in elkaar gezet met een rijgdraad, zodat ik deze deze les kon passen en zien of er aanpassingen voor de maat nodig zouden zijn. De naaijuf spelde de jas verder vast waar nodig en na alles op de goeie plaats te hebben getrokken en na wat draaien en keren voor de spiegel, besloten we dat het model perfect zat en geen aanpassingen nodig waren. Jeij!

Zo kon ik verder met het knippen van zowel de voering als de warmtemaker.
Die voering knippen was nog geen sinecure, gezien er een patroontje in zat en de naaijuf toch wel eist dat daar goed naar gekeken wordt zodat alles mooi past, ook al zit het aan de binnenkant van een kledingstuk.
Daarna begon ik met het samen overlocken van de voering en bijhorende warmtemaker.

LES 8 (20/10/2021)

De rest van de voering werd overlockt met de warmtemaker.
En dan kon de jas verder tijdelijk in elkaar worden gezet met de voering. Dit was opnieuw via driegdraden met de hand en geen echte stiknaden, zodat de jas nogmaals kon worden gepast om te zien of de jas nog ruim genoeg zat met de ingenaaide warmtemaker.

Opnieuw lukte het mij niet om dit volledig af te krijgen deze naailes.

LES 9 (27/10/2021)

De jas met voering met warmtemaker kon gepast worden en opnieuw had ik geluk dat geen aanpassingen nodig zijn. Echt, het tekenen van een goed patroon vraagt redelijk wat tijd, maar achteraf is dit toch zo gemakkelijk dat je niet meer hoeft aan te passen aan het kledingstuk zelf!
Nu kon het echte naaien eindelijk beginnen! Gezien de jas goed was met voering, konden de tijdelijke met de hand genaaide naden echt vast gestikt worden. Ik stikte alles in elkaar, behalve de zijnaden want daar moet ik nog zakken – die ik wil inzetten met een blinde rits – voor maken.

De zakdelen kon ik alvast uitknippen, 2 in buitenstof en 2 in voering.

Ook de papieren patroondelen voor de kraag werden er nog eens bijgenomen om te bekijken of hier nog wijzigingen aan moeten worden aangebracht vooraleer ze voor echt uit stof te knippen. Aanpassingen bleken niet nodig – zo’n goeie naaijuf! – en dus terwijl ik aan het knippen was, knipte ik deze ook uit. Uit de buitenstof knipte ik 2 kraagvoeten en 2 eigenlijke kragen.
Deze moeten ook verstevigd worden met kleefstof, maar hiervoor was de naailes te kort.

Gezien de week erop geen naailes was, door de herfstvakantie, deed ik dit van thuis, zodat ik volgende naailes weer verder kon!


Voilà, en hiermee zijn de vier naailessen voor oktober voorbij.
Ik maakte toch wel wat vorderingen in het maken van mijn jas, ook al lijkt dit niet zo voor een leek. Zo goed als alle voorbereidende werk is gedaan, de pasvorm is bevestigd en alle stofdelen zijn klaar om tot een jas te worden omgevormd.
Natuurlijk werd in de naailes ook wel wat afgekletst en in de boekjes met nieuwe modellen gekeken. Het is geen fabriek hé 😉

Wordt vervolgd!

Groetjes,
Charlotte