Gelezen

The Furies – Katie Lowe

Ik heb het al een paar keer vermeld, denk ik, maar ik ben dus een klein beetje verslaafd aan YouTube. Eén type video’s die ik volg zijn boekenvloggers, zij die video’s maken met recensies voor boeken of met aanbevelingen of dus ook met spelletjes om je volgende boek te kiezen.
Door die video’s groeit mijn boeken wenslijst en mijn te-lezen lijst wel exponentieel, maar dat neem ik er graag bij, haha.

Bij een video van A Frolic Through Fiction met boeken ideaal voor Halloween (deze) werd het boek The Furies door Katie Lowe aangeraden.

Titel: The Furies
Auteur: Katie Lowe
Genre: Thriller/Mysterie
Mijn sterretjes: ★★

Engeland, 1998. Een zestienjarig meisje wordt dood gevonden op het terrein van een Britse meisjesschool. Ze is volledig in het wit gekleed en zit op een schommel. Haar doodsoorzaak is onbekend. Er zijn veel geruchten en roddels, maar geen antwoorden. Een paar meisjes weten echter wat er is gebeurd en er is één meisje dat het nooit zal vergeten.

Eén jaar eerder. Violet is een nieuwe student bij Elm Hollow Academy en wanhopig om er bij te horen. Ze is dan ook in de wolken wanneer ze door haar charismatische lerares esthetiek uitgenodigd wordt voor een geheime geavanceerde studiegroep, samen met drie andere meisjes.
In deze studiegroep duiken ze dieper in de duistere geschiedenis van de school: van Griekse en Keltische legendes, over de “academische” belangstelling van de schoolstichter voor het occulte, tot de gruwelijke 17e-eeuwse heksenprocessen.
De lerares behandelt deze onderwerpen als geschiedenis en folklore, maar hoe meer afwijzend zij doet, hoe meer de meisjes in de ban geraken van de occulte riten en rituelen, totdat ze die eens voor zichzelf willen gaan uitproberen.

Amaai, wat een synopsis! Dat zag ik helemaal zitten! En toen ik zag dat deze ook beschikbaar was al audioboek op Storytel, duurde het niet lang eer ik die in mijn oren had!

Ik verwachte dus echt dat ik dit boek helemaal geweldig ging vinden. Atmosferisch, een beetje griezelig en mysterieus, gelinkt aan duistere mythologie, geheime genootschappen, heksen, etc.
Maar helaas pindakaas. Dit boek nam mij nooit echt helemaal mee, ik kon er niet in verdwijnen of helemaal opgaan in de geheimzinnige sfeer. Tot mijn ontstellenis vond ik het geheel zelfs eerder saai en kleurloos, wat toch verbazingwekkend is gezien de verschillende intrigerende elementen.
Ja, die elementen worden wel aangehaald, maar ze werden voor mijn goesting nooit echt voldoende uitgespit of in de verf gezet. Alles bleef wat oppervlakkig en we doken eigenlijk nooit echt in de duisternis van de hekserij en folklore waar ik naar op zoek was.

Ook de personages konden mij niet engageren. Ook zij voelden voor mij wat te tweedimensionaal en onecht. Hun gedrag, hun wreedheden, hun motivaties, niets werd echt voldoende verkend, waardoor ik moeite had om in hun echtheid te geloven.

Een ander aspect van het verhaal waar ik moeite mee had was het idee van de geheime studiegroep, een stiekeme genootschap zeg maar. Geen enkele keer werd duidelijk waarom die nu eigenlijk geheim was en zo beperkt werd in zijn leden. Uiteindelijk bespraken ze alleen maar kunst en literatuur, met connecties naar folklore en occulte geschiedenis (maar ook hier weer te oppervlakkig naar mijn goesting), dus niks waarvan ik zou denken dat dit zo geheim moet blijven. Het voelde dus echt als een onvoldoende uitgewerkt literair apparaat om de lezer te lokken.

Alle elementen waren er dus eigenlijk wel om een fantastisch, duister, mysterieus en fascinerend verhaal te weven – en de proloog had me ook meteen beet – maar doordat het verhaal voor mijn smaak te veel op de vlakte bleef, verloor ik snel mijn aandacht. Het uiteindelijke resultaat was zowel saai, ongeloofwaardig en onvoldoende opgebouwd en uitgewerkt.

Achteraf zag ik dat sommigen de vergelijking maken met Donna Tartts The Secret History. Deze staat ook op Storytel als luisterboek, dus ik weet meteen al wat mijn volgende audioboek wordt, in de hoop dat deze mij wel die geheimzinnige atmosfeer zal geven met voldoening!