Gelezen

Gelezen in oktober 2020

Toen oktober nog om de hoek lag, dacht ik dat dit een super lees maand ging worden. Ik had zo veel goesting in zo veel verschillende soorten boeken. Ik zag het al helemaal voor mij, die echte eerste herfstmaand, opgekruld met een dekentje en een goed boek.
Maar het vlotte eigenlijk van in het begin al niet. Mijn hoofd was een beetje een chaos en ik slaagde er voor het eerst dit jaar niet in om mijn focus op een paar boeken te leggen die ik zeker wou gelezen hebben (a.k.a. TBR = To Be Read). Ik besloot dus maar voor de normale manier te gaan en boeken te kiezen naargelang mijn gevoel.
Uiteindelijk speelde die chaos in mijn hoofd mij wel parten. Ik was te rusteloos om mij te zetten met een boek. In plaats daarvan luisterde ik meer audioboeken terwijl ik hersenloze klusjes deed. Zo las ik uiteindelijk toch nog 7 boeken uit, voor een totaal van 2854 bladzijden. Het gemiddelde oktober boek telt daarmee 408 blz.

Zoals gezegd wende ik me meer tot het audioboek afgelopen maand, namelijk vijf van de zeven boeken consumeerde ik via mijn oren in plaats van mijn ogen. De overige 2 boeken waren in een opwelling gekozen e-boeken.

Gezien ik vooral boeken luisterde, zal het jullie niet verbazen dat ik weer niet echt goed scoor voor taal diversiteit. Alle boeken, ook de 2 e-boeken, werden in het Engels gelezen.

De gelezen genres waren uiteindelijk ook niet wat ik had verwacht te lezen in oktober. Voor de maand begon had ik echt goesting in atmosferische verhalen, sprookjes, gothic thrillers en een verdwaald griezelboek. Ik las dan wel 3 verschillende genres, maar niet echt diegene die ik had verwacht. Ik las 3 mysteries, maar geen enkele gaf mij dat dreigende duistere gevoel dat ik had gedacht op te zoeken. Ik las ook 1 horror boek in het begin van oktober, maar dat vond ik toch ontgoochelend, waardoor ik dat genre bij het kiezen van mijn volgende boek wat ontweek. Hierdoor las ik ook 3 romantische verhalen, net het genre waarvan ik had verwacht minder of niks te lezen in oktober.

Van alle gelezen boeken afgelopen maand was er uiteindelijk geen enkele die me echt gaat bijblijven. Vooral eigenlijk boeken die fijn tot heel absorberend zijn tijdens het lezen, maar die daarna snel weer vergeten zijn. De waardering van het gemiddelde oktober boek ligt dan ook pal in het midden, met 3 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in oktober las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn mini-recensie te springen!

 1. Sophie Hannah – The Mystery of Three Quarters (New Hercule Poirot Mysteries #3) 🎧 ★★★
 2. Sophie Hannah – The Killings at Kingfisher Hill (New Hercule Poirot Mysteries #4) 🎧 ★★★
 3. Claire Legrand – Sawkill Girls 🎧 ★★
 4. Kerrigan Byrne – How to Love a Duke in Ten Days (Devil You Know #1) ★★★★
 5. Kerrigan Byrne – All Scot and Bothered (Devil You Know #2) ★★★
 6. Lucy Foley – The Hunting Party 🎧 ★★★
 7. Tessa Bailey – Fix Her Up (Hot & Hammered #1) 🎧 ★

🎧 Sophie Hannah – The Mystery of Three Quarters (New Hercule Poirot Mysteries #3) ★★★

Genre: Mysterie

Hercule Poirot returns home after an agreeable luncheon to find an angry woman waiting to berate him outside his front door. Her name is Sylvia Rule, and she demands to know why Poirot has accused her of the murder of Barnabas Pandy, a man she has neither heard of nor ever met. She is furious to be so accused, and deeply shocked. Poirot is equally shocked, because he too has never heard of any Barnabas Pandy, and he certainly did not send the letter in question. He cannot convince Sylvia Rule of his innocence, however, and she marches away in a rage.

Shaken, Poirot goes inside, only to find that he has a visitor waiting for him — a man called John McCrodden who also claims also to have received a letter from Poirot that morning, accusing him of the murder of Barnabas Pandy…

Poirot wonders how many more letters of this sort have been sent in his name. Who sent them, and why? More importantly, who is Barnabas Pandy, is he dead, and, if so, was he murdered? And can Poirot find out the answers without putting more lives in danger?

Dit is het derde nieuwe Hercule Poirot verhaal naar de hand van Sophie Hannah en tot nu toe levert ze naar mijn mening een gepaste ode aan Agatha Christie. Ze blijft zo goed mogelijk trouw aan het personage en de vertelstijl, terwijl ze tegelijkertijd vermijd zielloze kopie te zijn en er haar eigen stempel op drukt.

Ook dit mysterie bevatte alle klassieke elementen van een Agatha Christie verhaal, maar ergens miste het voor mij urgentie en sfeer. Bovendien vond ik het mysterie een beetje te lang uitgesponnen en vond ik Poirot’s oplossing net een beetje te veel berustend om veronderstellingen en te weinig op effectief gevonden puzzelstukjes. Uiteindelijk viel alles wel mooi in elkaar en was de oplossing voldoende bevredigend.
Een entertainend rit voor een oké verhaal.

🎧 Sophie Hannah – The Killings at Kingfisher Hill (New Hercule Poirot Mysteries #4) ★★★

Genre: Mysterie

Hercule Poirot is travelling by luxury passenger coach from London to the exclusive Kingfisher Hill estate. Richard Devonport has summoned him to prove that his fiancée, Helen, is innocent of the murder of his brother, Frank. There is one strange condition attached to this request: Poirot must conceal his true reason for being there from the rest of the Devonport family.

On the coach, a distressed woman leaps up, demanding to disembark. She insists that if she stays in her seat, she will be murdered. A seat-swap is arranged, and the rest of the journey passes without incident. But Poirot has a bad feeling about it, and his fears are later confirmed when a body is discovered in the Devonports’ home with a note that refers to “the seat that you shouldn’t have sat in.”

Could this new murder and the peculiar incident on the coach be clues to solving the mystery of who killed Frank Devonport? And can Poirot find the real murderer in time to save an innocent woman from the gallows?

Opnieuw een best plezierig Poirot verhaal (en superb voorgelezen!), maar deze liet wel wat ontgoocheling na. Het mysterie was er niet echt één door gebrek aan voorbedachte rade. De conclusie kon mij niet bekoren en er was ook te weinig aanwezig om zelf mee te gaan raden.
Deze is dus tot op heden mijn minst favoriete in de nieuwe Poirot mysteries, wat niet zal wegnemen dat ik volgende delen zal lezen.

🎧 Claire Legrand – Sawkill Girls ★★

Genre: Mysterie

Beware of the woods and the dark, dank deep.
He’ll follow you home, and he won’t let you sleep.

Who are the Sawkill Girls?

Marion: the new girl. Awkward and plain, steady and dependable. Weighed down by tragedy and hungry for love she’s sure she’ll never find.

Zoey: the pariah. Luckless and lonely, hurting but hiding it. Aching with grief and dreaming of vanished girls. Maybe she’s broken—or maybe everyone else is.

Val: the queen bee. Gorgeous and privileged, ruthless and regal. Words like silk and eyes like knives, a heart made of secrets and a mouth full of lies.

Their stories come together on the island of Sawkill Rock, where gleaming horses graze in rolling pastures and cold waves crash against black cliffs. Where kids whisper the legend of an insidious monster at parties and around campfires.

Where girls have been disappearing for decades, stolen away by a ravenous evil no one has dared to fight… until now.

Dit begon echt goed. Een kleine gemeenschap, een griezelige legende en net te veel onopgeloste verdwijningen om geen argwaan te wekken. De sfeer zat er dan ook van in het begin in, maar de personages die in eerste instantie veelbelovend waren, vervielen uiteindelijk tot behoorlijk irritante clichés. Ook het verhaal verloor glans door te snel te veel te willen zijn en de finale boodschap dat alle mannen klootzakken zijn deed mij te hard met mijn ogen rollen.
Goeie poging, maar helaas mislukt.

Kerrigan Byrne – How to Love a Duke in Ten Days (Devil You Know #1) ★★★★

Genre: Romantiek

Famed and brilliant, Lady Alexandra Lane has always known how to look out for to herself. But nobody would ever expect that she has darkness in her past—one that she pays a blackmailer to keep buried. Now, with her family nearing bankruptcy, Alexandra strikes upon a solution: Get married to one of the empire’s most wealthy eligible bachelors. Even if he does have the reputation of a devil.

LOVE TAKES NO PRISONERS

Piers Gedrick Atherton, the Duke of Redmayne, is seeking revenge and the first step is securing a bride. Winning a lady’s hand is not so easy, however, for a man known as the Terror of Torcliff. Then, Alexandra enters his life like a bolt of lightning. When she proposes marriage, Piers knows that, like him, trouble haunts her footsteps. But her gentleness, sharp wit, independent nature, and incredible beauty awakens every fierce desire within him. He will do whatever it takes to keep her safe in his arms.

Kerrigan Byrne is duidelijk niet van de luchtige suikerzoete romances, maar weet perfect te balanceren tussen duister drama en hartverwarmende sprookje.
Subliem en dwingend geschreven met authentieke personages die me emotioneel meteen mee hadden.

Kerrigan Byrne – All Scot and Bothered (Devil You Know #2) ★★★

Genre: Romantiek

He is first and foremost—at everything. A man who’s made his own way in the world through ruthless cunning and sheer force of will. A strong and imposing Scot who can turn on the charm but does not suffer fools. His title: Lord Chief Justice of the High Court. His name: Cassius Gerard Ramsay. His mission: To investigate the goings-on at London’s most notorious gaming hell, owned and operated by one of the most intriguing and desirable women he’s ever met.

IN THIS GAME OF LOVE, THE RULES DO NOT APPLY

Cecelia Teague was an orphan facing a rather dire future—until a secret benefactor from her mother’s scandalous past swept into her life. Sent to prestigious boarding school and later to university, Cecelia believed high society was at her fingertips…Then, from out of nowhere, she became the inheritor of a gambling establishment. Now Cecelia must live two lives: one as a proper lady who finds herself undeniably drawn to Lord Ramsay and the other as a savvy gaming hell owner trying to save her business from the very same man. He has no idea she is both women…and Cecelia would like to keep it that way. But what happens when consuming passion and escalating danger threaten to reveal the truth?

Na zo graag deel 1 gelezen te hebben en meteen al fan te zijn van de drie vrouwelijke personages, kon ik niet nalaten meteen in deel 2 te willen springen.

Opnieuw geweldig goed en uiterst vlot geschreven. Doch klopte er iets niet helemaal voor mij. De personages bleven naar mijn gevoel niet altijd in karakter en de verhaallijn voelde wat te gehaast.
Desalniettemin toch graag gelezen en ik kijk uit naar het verhaal van Francesca.

🎧 Lucy Foley – The Hunting Party ★★★

Genre: Mysterie

All of them are friends. One of them is a killer.

During the languid days of the Christmas break, a group of thirtysomething friends from Oxford meet to welcome in the New Year together, a tradition they began as students ten years ago. For this vacation, they’ve chosen an idyllic and isolated estate in the Scottish Highlands—the perfect place to get away and unwind by themselves.

They arrive on December 30th, just before a historic blizzard seals the lodge off from the outside world.

Two days later, on New Year’s Day, one of them is dead.

The trip began innocently enough: admiring the stunning if foreboding scenery, champagne in front of a crackling fire, and reminiscences about the past. But after a decade, the weight of secret resentments has grown too heavy for the group’s tenuous nostalgia to bear. Amid the boisterous revelry of New Year’s Eve, the cord holding them together snaps.

Now one of them is dead . . . and another of them did it.

Keep your friends close, the old adage goes. But just how close is too close?

Een interessant opgebouwd mysterie, in een heel sfeervolle locatie met personages die je graag haat, maar met een ietwat anticlimactisch einde.
Ook, achteraf gezien, haar meest recente boek The Guest List volgt echt wel bijna volledig dezelfde blauwdruk.

🎧 Tessa Bailey – Fix Her Up (Hot & Hammered #1)

Genre: Romantiek

Georgette Castle’s family runs the best home renovation business in town, but she picked balloons instead of blueprints and they haven’t taken her seriously since. Frankly, she’s over it. Georgie loves planning children’s birthday parties and making people laugh, just not at her own expense. She’s determined to fix herself up into a Woman of the World… whatever that means.

Phase one: new framework for her business (a website from this decade, perhaps?)

Phase two: a gut-reno on her wardrobe (fyi, leggings are pants.)

Phase three: updates to her exterior (do people still wax?)

Phase four: put herself on the market (and stop crushing on Travis Ford!)

Living her best life means facing the truth: Georgie hasn’t been on a date since, well, ever. Nobody’s asking the town clown out for a night of hot sex, that’s for sure. Maybe if people think she’s having a steamy love affair, they’ll acknowledge she’s not just the “little sister” who paints faces for a living. And who better to help demolish that image than the resident sports star and tabloid favorite?

Travis Ford was major league baseball’s hottest rookie when an injury ended his career. Now he’s flipping houses to keep busy and trying to forget his glory days. But he can’t even cross the street without someone recapping his greatest hits. Or making a joke about his… bat. And then there’s Georgie, his best friend’s sister, who is not a kid anymore. When she proposes a wild scheme—that they pretend to date, to shock her family and help him land a new job—he agrees. What’s the harm? It’s not like it’s real. But the girl Travis used to tease is now a funny, full-of-life woman and there’s nothing fake about how much he wants her…

Nope, dit boek werkte niet echt voor mij. Het deed me meermaals ineenkrimpen van plaatsvervangende schaamte en het verhaal was saai en dwaas. Voorspelbaar, dat ook, maar dat heb je wel meer in het romantische genre, maar hier stoorde het me gewoon te erg.

2 Comments

 • zwartraafje

  Jammer dat je de maand in mineur moest afsluiten. Als je je steeds meer aan het ergeren bent mag een boek nog zo ontspannend zijn als het wil dan beleef je er toch geen plezier aan hé.

  • Charlotte

   Ja, vooral als het een boek is waar je het niet echt van verwacht. Ik verwacht doorgaans van het romantische genre geen echte hoogstaande literatuur en ben gewoon ook de plot niet al te serieus te nemen, maar die laatste werkte echt niet voor mij.
   Ik denk dat de auteur probeerde om een dom-sub relatie te schrijven, zonder het te willen uitspreken, waardoor het noch het één noch het ander werd. Ze had beter all-the-way gegaan, en dus voor een ander publiek geschreven dan mainstream te willen blijven 😉