Gelezen

Gelezen in maart 2020

Maart was de meest bizarre maand ooit.
De eerste weken had ik het nog super druk op het werk, en moest ik zelfs weer een weekje richting Helsinki. Daarna veranderde de wereld in een zottekot, waarbij we opeens allemaal verplicht thuis moeten blijven.
Je zou denken dat ik dan zo veel meer zou lezen, maar ik vond het moeilijk. Moeilijk om mij in de zetel te zetten met een boek en even alles te vergeten. Minder moeilijk was oortjes insteken en zo in een boek te duiken. Dankzij audioboeken las ik toch nog een behoorlijk aantal boeken uit afgelopen maand.

In maart klokte ik af op 12 boeken, samen goed voor 3346 bladzijden. Dit komt neer op een gemiddelde van 279 blz/boek. Dit duidt er voor mij wel op dat ik toch voor meer hapklare boeken koos in maart.

Zoals gezegd zorgden audioboeken er vooral voor dat ik toch nog aan een hoog aantal boeken kwam. Van de 12 gelezen boeken, las ik er 6 via audioboek. De overig 6 waren allen e-boeken, dus niet zo goed voor al die ongelezen boeken in mijn boekenkasten 😉

Ook voor de gelezen talen deed ik het niet zo goed voor mijn doel om meer Nederlandstalig te lezen. Ik las 1 Vlaams boek, 1 vertaald boek en de overige 10 boeken waren allen in het Engels.

Qua genres las ik boeken uit 5 verschillende genres, namelijk horror (1), Fantasy (2), thriller (2), Romantiek (3) en Mysterie (4).
Het lage aantal van mijn gebruikelijke Fantasy-genre wijt ik aan het lezen via audioboek, want Fantasy ga ik zelden luisteren. Luisterboeken reserveer ik voor mysteries of thrillers, wat meteen verklaard waarom deze twee genres goed zijn voor de helft van de gelezen boeken.

Mijn gevoel bij de gelezen boeken lag opnieuw nogal verspreid. Ik las een aantal goeie boeken, maar niks waar ik 5 sterretjes aan gaf. Helaas wel veel oké boeken van 2-sterretjes (3) en één boek dat ik maar 1 ster kon geven. Het gemiddelde maart boek kreeg van mij 3,1 sterretjes.

Hieronder de lijst van de boeken die ik in maart las en mijn beoordeling in sterretjes. Klik op de link om naar de flaptekst en mijn recensie te springen!

 1. Charlotte Perkins Gilman – The Yellow Wallpaper 🎧 ★★★★
 2. Merel De Keyzer – Over Wezenloze Zielen ★★★
 3. Brandon Sanderson – The Emperor’s Soul (Elantris) ★★★★
 4. Julia Quinn – Because of Miss Bridgerton (Rokesbys #1) ★★★★
 5. B. A. Paris – Bring me Back 🎧 ★★
 6. B. A. Paris – Behind Closed Doors 🎧 ★★★★
 7. B. A. Paris – The Breakdown 🎧 ★★★
 8. Alice Feeney – I Know Who You Are 🎧 ★
 9. Peter Swanson – Eight Perfect Murders 🎧 ★★★★
 10. Johanna Lindsey – Gentle Rogue (Malory-Anderson Families #3) ★★
 11. Camilla Läckberg – Ijsprinses (Fjällbacka #1) ★★★
 12. Andie M. Long – The Vampire Wants a Wife (Supernatural Dating Agency #1)

🎧 Charlotte Perkins Gilman – The Yellow Wallpaper ★★★★

Based on the author’s own experiences, ‘The Yellow Wallpaper’ is the chilling tale of a woman driven to the brink of insanity by the ‘rest cure’ prescribed after the birth of her child. Isolated in a crumbling colonial mansion, in a room with bars on the windows, the tortuous pattern of the yellow wallpaper winds its way into the recesses of her mind.

Dit is een kortverhaal over hoe de beste bedoelingen, de slechtst mogelijke gevolgen kunnen hebben.

Het schetst een huiveringwekkend portret over het afdwalen in waanzin, als protest tegen de toentertijd heersende onderdrukking van vrouwen.
Haar man, vader, broer of mannelijke voogd wisten het altijd beter, want vrouwen werden gezien als geestelijk zwak en kwetsbaar. Uitingen van instabiliteit en depressie moesten behandeld worden met rust, een zo huiselijk mogelijk leven en zo weinig mogelijk mentale stimulatie.
De schrijfster protesteert hiertegen, mede op basis van haar persoonlijke ervaringen. Net de isolatie en het gebrek aan geestelijke prikkelingen, doen het hoofdpersonage afdwalen in krankzinnigheid.

Merel De Keyzer – Over Wezenloze Zielen ★★★

Er was eens… ergens ver weg, diep in het Zwarte Woud, het dorpje Flüstern. Ooit viel dit dorp onder het toezicht van de mysterieuze graaf van Nebelburg. Niemand van de dorpsbewoners had hem ooit gezien, maar iedereen kende zijn donkere vervallen kasteel dat hoog in de bergen stond. Ondanks de geruchten en enge verhalen, die aan de kinderen werden verteld voor het slapen gaan, wist niemand wat er zich werkelijk afspeelde achter de oude kasteelmuren.
Daar in Flüstern, vlakbij de Flüsternsee, woonde een meisje met haren als koren en ogen zo groen als lenteblaadjes. Door haar volk onbegrepen en ongeschikt gevonden voor het huwelijk. Dit meisje zou zonder dat zij het wisten hun levens en dat van de graaf voorgoed veranderen.

Haar naam was Sieglinde en dit is haar verhaal…

Een verhaal met heel veel potentieel, maar dat nog onaf aanvoelde.

Het taalgebruik was soms wat stroef en onnatuurlijk. Bijvoorbeeld trokken woorden als objecties, humiliërend en replicatie mij uit het verhaal. Ook stonden er nog regelmatig typfouten in de tekst of was de zinsbouw niet correct. Ik snap wel dat de auteur streefde naar een taalgebruik dat deed denken aan de sprookjes van weleer, maar ik denk dat de tekst echt wel gebaat zou zijn geweest van een extra nalees- en correctieronde.

Maar zoals gezegd had het verhaal zelf wel enorm veel potentieel. Het was intrigerend, spannend en goed opgebouwd. Maar ook hier is mijns inziens toch nog ruimte voor verbetering. Bepaalde verhaallijnen konden wat extra uitdieping gebruiken en ook aan het in scene zetten ontbrak nog wat diepgang. Vooral het einde vond ik nogal botsbollig. Het las alsof de auteur snel voor zichzelf een paar zinnetjes had uitgeschreven om te weten waar ze naartoe wou, zonder het daarna uit te werken.

Ik zie zeker heel veel potentieel en vond het verhaal ook wel uniek in zijn soort.
Ik kijk uit om meer boeken van deze auteur te kunnen lezen en hoop stellig dat ze ook de kans krijgt die gepubliceerd te zien. Dit genre is echt iets unieks voor onze contreien en iets wat ik heel hard mis in onze boekenmarkt gedomineerd door Amerikaanse en Britse Young Adults. Dus ik duim heel hard voor een opvolger!

Brandon Sanderson – The Emperor’s Soul (Elantris) ★★★★

When Shai is caught replacing the Moon Scepter with her nearly flawless forgery, she must bargain for her life. An assassin has left the Emperor Ashravan without consciousness, a circumstance concealed only by the death of his wife. If the emperor does not emerge after his hundred-day mourning period, the rule of the Heritage Faction will be forfeit and the empire will fall into chaos.

Shai is given an impossible task: to create—to Forge—a new soul for the emperor in less than one hundred days. But her soul-Forgery is considered an abomination by her captors. She is confined to a tiny, dirty chamber, guarded by a man who hates her, spied upon by politicians, and trapped behind a door sealed in her own blood. Shai’s only possible ally is the emperor’s most loyal councillor, Gaotona, who struggles to understand her true talent.

Time is running out for Shai. Forging, while deducing the motivations of her captors, she needs a perfect plan to escape…

Dit was het derde verhaal dat ik las in Brandon Sandersons Cosmere universum en ook het derde verhaal in de wereld van Elantris (Sel).

Alhoewel dit een kort verhaal was, een novelle, was het enorm rijk aan details. De wereld, het magiesysteem, de personages,…
Weerom enorm onder de indruk van Sandersons schrijfkunst en vooral zijn fantasie om zo’n unieke systemen te bedenken. Fenomenaal.

Julia Quinn – Because of Miss Bridgerton (Rokesbys #1) ★★★★

Sometimes you find love in the most unexpected of places…
This is not one of those times.
Everyone expects Billie Bridgerton to marry one of the Rokesby brothers. The two families have been neighbors for centuries, and as a child the tomboyish Billie ran wild with Edward and Andrew. Either one would make a perfect husband… someday.

Sometimes you fall in love with exactly the person you think you should…
Or not.
There is only one Rokesby Billie absolutely cannot tolerate, and that is George. He may be the eldest and heir to the earldom, but he’s arrogant, annoying, and she’s absolutely certain he detests her. Which is perfectly convenient, as she can’t stand the sight of him, either.

But sometimes fate has a wicked sense of humor…
Because when Billie and George are quite literally thrown together, a whole new sort of sparks begins to fly. And when these lifelong adversaries finally kiss, they just might discover that the one person they can’t abide is the one person they can’t live without…

Nu ik bijna alle Tessa Dare boeken uit heb, ben ik op zoek naar andere auteurs waar ik mijn fix voor historische romances bij kan halen. Met dit boek lijkt Julia Quinn mij alleszins veelbelovend!

Innemende personages, goeie opbouw en een bevredigend einde.

🎧 B. A. Paris – Bring me Back ★★

Finn and Layla are young, in love, and on vacation. They’re driving along the highway when Finn decides to stop at a service station to use the restroom. He hops out of the car, locks the doors behind him, and goes inside. When he returns Layla is gone—never to be seen again. That is the story Finn told to the police. But it is not the whole story.

Ten years later Finn is engaged to Layla’s sister, Ellen. Their shared grief over what happened to Layla drew them close and now they intend to remain together. Still, there’s something about Ellen that Finn has never fully understood. His heart wants to believe that she is the one for him…even though a sixth sense tells him not to trust her.

Then, not long before he and Ellen are to be married, Finn gets a phone call. Someone from his past has seen Layla—hiding in plain sight. There are other odd occurrences: Long-lost items from Layla’s past that keep turning up around Finn and Ellen’s house. Emails from strangers who seem to know too much. Secret messages, clues, warnings. If Layla is alive—and on Finn’s trail—what does she want? And how much does she know?

Onderhoudende thriller – vooral in audioboek – met een compleet belachelijke ontknoping.

🎧 B. A. Paris – Behind Closed Doors ★★★★

Everyone knows a couple like Jack and Grace. He has looks and wealth, she has charm and elegance. You might not want to like them, but you do.

You’d like to get to know Grace better.

But it’s difficult, because you realise Jack and Grace are never apart.

Some might call this true love. Others might ask why Grace never answers the phone. Or how she can never meet for coffee, even though she doesn’t work. How she can cook such elaborate meals but remain so slim. And why there are bars on one of the bedroom windows.

Sometimes, the perfect marriage is the perfect lie.

In vergelijking met Bring Me Back van dezelfde auteur was dit 1000 keer beter. Spannend, emotioneel en moeilijk weg te leggen. Net zoals bij veel thrillers mag je niet te hard nadenken en moet je je ongeloof een beetje aan de kant schuiven, maar het blijft enorm entertainend en meeslepend.

🎧 B. A. Paris – The Breakdown ★★★

If you can’t trust yourself, who can you trust?

Cass is having a hard time since the night she saw the car in the woods, on the winding rural road, in the middle of a downpour, with the woman sitting inside—the woman who was killed. She’s been trying to put the crime out of her mind; what could she have done, really? It’s a dangerous road to be on in the middle of a storm. Her husband would be furious if he knew she’d broken her promise not to take that shortcut home. And she probably would only have been hurt herself if she’d stopped.

But since then, she’s been forgetting every little thing: where she left the car, if she took her pills, the alarm code, why she ordered a pram when she doesn’t have a baby.

The only thing she can’t forget is that woman, the woman she might have saved, and the terrible nagging guilt.

Or the silent calls she’s receiving, or the feeling that someone’s watching her…

Voorspelbaar, maar toch meeslepend en entertainend.

🎧 Alice Feeney – I Know Who You Are

l Know Who You Are is the brilliant tale of two stories. One is about Aimee Sinclair—well-known actress on the verge of being full-on famous. If you saw her, you’d think you knew her. One day towards the near-end of her shoot on her latest film, Aimee comes home from filming to find her husband’s cell phone and wallet on the dining room table. He never goes anywhere without them. But he’s nowhere to be found. She’s not too concerned—they had a huge fight the night before. They both said things they didn’t mean. He might have done things he didn’t mean, things she can’t forget. Even though she has a history of supposedly forgetting. After all, she’s a very good actress.

The next morning she goes for her morning run and then goes to her favorite coffee shop. But her card is denied. When she calls the bank they say her account has been emptied of $10,000. She immediately suspects her husband. But they say no, it was Aimee herself who closed out the account. And thus begins a bizarre rabbit hole into which Aimee finds herself falling where nothing is at it seems.

Alternating with Aimee’s story is that of a little girl who wandered away from home. We always tell our kids not to talk to strangers or bad things will happen. Well, bad things happen.

Het begin was meeslepend, maar daarna werd het een beetje repetitief. En dat einde, ugh, zo belachelijk, ongeloofwaardig en gewoon yuk en neen…

🎧 Peter Swanson – Eight Perfect Murders ★★★★

A chilling tale of psychological suspense and an homage to the thriller genre tailor-made for fans: the story of a bookseller who finds himself at the center of an FBI investigation because a very clever killer has started using his list of fiction’s most ingenious murders.

Een ongelofelijk slimme misdaadthriller over iconische misdaadthrillers.
Een echte ode of liefdesbrief aan het genre.

Johanna Lindsey – Gentle Rogue (Malory-Anderson Families #3) ★★

Heartsick and desperate to return home to America, Georgina Anderson boards the Maiden Anne disguised as a cabin boy, never dreaming she’ll be forced into intimate servitude at the whim of the ship’s irrepressible captain, James Mallory.

The black sheep of a proud and tempestuous family, the handsome ex-pirate once swore no woman alive could entice him into matrimony. But on the high seas his resolve will be weakened by an unrestrained passion and by the high-spirited beauty whose love of freedom and adventure rivals his own.

Deze auteur wordt in sommige bronnen de meester van de historische roman genoemd. Nu ik dit genre als mijn go-to ontsnap genre heb ontdekt, vond ik dat ik deze toch een moest uitproberen. Maar….

Meh, toch dat niet.
Ik kon de personages niet echt uitstaan. De held was een rotzak, zonder kwaliteiten die het goed konden praten. De heldin was gewoon een kieken-zonder-kop of ruggengraat. Alle personages, inclusief de held en heldin, zaten veel te snel op hun paard en het plagerig geklets dat vaak leuk lezen is in zo’n romans was hier gewoon irritant.

Camilla Läckberg – Ijsprinses (Fjällbacka #1) ★★★

Als Alexandra met doorgesneden polsen in een badkuip wordt aangetroffen, lijkt het op zelfmoord. Maar als er sporen van slaapmiddelen in haar bloed worden gevonden gaan Patrik Hedström en Erica Falck op onderzoek uit. Als later ook een vriend van Alexandra overlijdt, ontdekken zij dat beide sterfgevallen hun oorsprong in het verre verleden hebben.

Het duurde toch wel even voor ik in dit boek kon komen. De overgang van perspectieven of het springen in tijd kwam vaak nogal zo bruusk over dat ik telkens weer uit het verhaal werd getrokken. Om eerlijk te zijn heb ik er mij een beetje moeten door sleuren, maar eenmaal de ontknopingen in een stroomversnelling zaten was ik toch weer helemaal mee.

Andie M. Long – The Vampire Wants a Wife (Supernatural Dating Agency #1)

Running a dating agency can be a killer…

Shelley Linley is sick of sickos. Yet another prankster has applied to her dating agency. This one says he’s a vampire and he wants Shelley to help him find a wife.

Meeting him for a second interview against all her better judgement, Shelley discovers that he has no clue about women. A shame because he’s super-hot, amusing, and has a lot of single friends he could recommend her struggling business to, even if he does say they’re werewolves and demons. She has to help him, even if he’s crazy.

If she can ignore his delusions, she’s sure she can help him meet someone. But when death threats start arriving on her doorstep, Shelley’s not sure she’s cut out for the job… then her dating algorithm states she’s his ideal partner. Now she’s not sure if she should take the risk for love, or run like hell.

Met zo’n titel en premisse had ik gehoopt een luchtig, vlot lezend boek voorgeschoteld te krijgen, met een flinke dosis zelfspot en hilariteit.
Helaas kwam ik van een kale kermis thuis. De schrijfstijl trok op niks, de tekst vloeide niet, het verhaal werd niet opgebouwd of voldoende uitgewerkt en de personages waren doods; en niet in de zin van de levende doden, maar tweedimensionaal en vlak.
De ideeën waren er, de plotuitlijning en de richting van het verhaal vond ik schitterend, maar de uitvoering was jammerlijk pover.