Gelezen

Gelezen in december

2019. Twee.duized.negen.tien. Zot gewoon.

Soit, jullie hebben nog mijn boeken van december tegoed, vooraleer ik in de overzichtslijstjes van 2018 duik 😉

December was een bijzonder goede leesmaand, met 7 uitgelezen boeken op de teller!

Robert Galbraith – Lethal White (Cormoran Strike #4) ★★★★★

Billy, een labiele jongen, denkt als kind een moord gezien te hebben. Hoewel hij zich geen concrete details kan herinneren, gaat hij toch met zijn verhaal naar privédetective Cormoran Strike. Die neemt hem direct serieus, maar voor hij verder kan vragen, ontvlucht Billy in paniek zijn kantoor.
Strike en Robin Ellacott – ooit zijn assistente, nu zijn partner bij het detectivebureau – proberen Billy’s verhaal tot op de bodem uit te zoeken. Het onderzoek leidt hen via de achterstraatjes van Londen naar de Houses of Parliament, en naar een fraai maar onheilspellend landhuis, ver weg op het platteland. Maar hun onderzoek verloopt verre van soepel: Strikes bekendheid als privédetective maakt het moeilijk om onopvallend te blijven werken, en zijn relatie met Robin staat onder hoogspanning.

Amai, wat kan ze schrijven, die J.K. Rowling, want Robert Galbraith is natuurlijk een synoniem voor haar.
Dit vierde boek in de Cormoran Strike-reeks is gigantisch – over 600 bladzijden gigantisch – maar het voelt bij het lezen absoluut niet zo. Extreem meeslepend, complex en spannend. Een fantastisch goed in elkaar stekende puzzel die mij geen second heeft verveeld!

🎧 J. K. Rowling – Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (HP #3) ★★★★★

Harry Potter is klaar voor zijn derde jaar op Hogwarts, Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Harry kan niet wachten tot de zomervakantie voorbij is zodat hij terug bij zijn beste vrienden Ron Weasley en Hermione Granger kan zijn. Maar wanneer Harry eindelijk thuiskomt op Hogwarts, is de sfeer er gespannen. Een beruchte seriemoordenaar ontsnapte uit de steng bewaakte gevangenis van Azkaban en zijn gevangenisbewaarders zijn aangesteld om de school te bewaken.

Hoe kan ik ooit minder dan 5 sterretjes geven aan een Harry Potter boek? Nooit!
En deze derde is toch één van mijn favorieten. Het is voor mij het eerste boek in de reeks die de “Harry Potter” sfeer bij me opwekt. Het eerste boek waarbij het duidelijk wordt hoe groots die wereld is en hoe complex en meesterlijk het verhaal wordt uitgesponnen.
Natuurlijk zijn er een paar mindere kantjes, die je vooral gaan storen naarmate je ouder wordt – bijvoorbeeld, welk schoolhoofd laat een kind in hemelsnaam die dingen doen – maar daar moet je gewoon doorheen kijken. Laat je kinderlijke fantasie bovendrijven en geniet!

🎧 Nicci French – Thursday’s Children (Frieda Klein #4) ★★★½

Toen psychotherapeute Frieda Klein de slaperige kustplaats waar ze opgroeide verliet, was ze niet van plan om er ooit nog terug te keren. Ze liet er vrienden, familie en liefdes achter, maar ook pijnlijke herinneringen, een verleden dat ze niet kon toestaan om haar te vernietigen.
Dus wanneer een oude klasgenoot in Londen verschijnt en Frieda vraagt om haar tienerdochter te helpen, duiken er lang verborgen herinneringen op. Maar wanneer de tragedie toeslaat, heeft Frieda geen andere keus dan naar huis te gaan en haar verleden te confronteren. En monsters die volgens niemand anders echt zijn. . .
Door een mist van alibi’s, tegenstrijdige accounts, verborgen agenda’s en dubieuze alibi’s, kan Frieda niemand vertrouwen om haar te helpen de schokkende waarheid aan het licht te brengen.

Nadat ik begon met het luisteren, in plaats van lezen, van de Frieda Klein boeken, vliegen ze er doorheen. De persoon die de boeken voorleest (Beth Chalmers) doet dit zo goed!
Deze vierde in de reeks vind ik al de beste tot nu toe. Het is iets minder ongeloofwaardig en Frieda komt iets sympathieker uit te hoek, ook al vind ik haar nog altijd vooral onaangenaam.
Het verhaal zit weer goed ineen en de ontknoping is verrassend en sinister.

V. E. Schwab – A Darker Shade of Magic (Shades of Magic #1) ★★★★½

Kell is één van de laatste Antari, tovenaars met een zeldzame, begeerde vaardigheid om te reizen tussen parallelle versies van Londen. Er is een Rood, Grijs, Wit en lang geleden een Zwart Londen.
Kell groeide op in Arnes, in Rood Londen, en dient officieel het rijk van de Maresh als een ambasadeur. Hierbij reist hij tussen het machtswellustige Wit Londen, met zijn bloeddorstige koning en koningin, en het hof van koning George de Derde in het saaie, magieloze Grijs Londen.
Officieus is Kell ook een smokkelaar, waarbij hij mensen dient die er alles voor over hebben een glimp op te vangen van een wereld die ze nooit zullen kunnen bezoeken. Het is een gevaarlijke hobby met zware gevolgen, die hij nu uit eerste hand mag ervaren.
Wanneer een deal fout loopt, vlucht Kell naar Grijs Londen, waar hij, heel letterlijk, botst op Delilah Bard, een zakkenroller extra-ordinair met hoge ambities en een liefde voor alles wat met piraterij te maken heeft. Eerst berooft ze hem, daarna redt ze hem van een dodelijke vijand en uiteindelijk dwingt ze hem om haar mee te nemen naar een andere wereld voor een echt avontuur.
Nu is er een verderfelijke magie losgebroken en schuilt er verraad achter elke hoek. Om alle werelden te kunnen redden, moeten ze eerst in leven zien te blijven.

Victoria Schwab deed het weer! Weer schreef ze een bruisende wereld tot leven, schiep ze innemende en menselijke personages en creëerde ze een meeslepend en uniek verhaal.
Dit boek is echt meesterlijk geschreven. Het behekste en hypnotiseerde, zoals ik gewoon ben geworden van mevrouw Schwab. Ik ben echt fan van haar schrijfstijl.

As Travars! Reis.
Dit is de catchphrase van dit boek en ik reisde met plezier mee. Ik rook bloemen, baadde in het rode licht van de Isle, voelde de kilte van Wit Londen en jaagde met Lila mee op goedgevulde zakken om te beroven.
Haar personages voelen ook nu weer echt aan. Het enige puntje kritiek, en de reden waarom ik een half sterretje aftrok, is dat ik soms niet echt met hen meevoelde. Het is vreemd uit te leggen. Enerzijds leef je enorm mee met bepaalde gebeurtenissen in het boek, en anderzijds zijn er ook momenten waar ik iets zou moeten voelen, maar dat niet doe. Raar.

Dit eerste deel van de trilogie zit barstensvol verhaal. Het bevat meer verhaal dan ik verwacht had in een eerste deel en het eindigt zelfs, alsof het boek eerst niet bedoeld was een vervolg te hebben. De hoofdverhaallijn wordt mooi in een strikje afgebonden, maar dat strikje heeft nog zo’n lange staarten dat er gemakkelijk nog tientallen verhalen kunnen worden verder verteld. Hoe zit dat met Kell, van waar komt hij? Wie is Lila? Wat is er gebeurd in Zwart Londen? Wat was die zwarte steen precies? Op naar deel twee voor wat antwoorden!

🎧 Nicci French – Friday on my Mind (Frieda Klein #5) ★★½

Wanneer een opgezwollen lijkt wordt opgevist uit de Theems, kan de politie met een gerust hart zeggen dat de identificatie van het slachtoffer gemakkelijk zal zijn. Rond de pols van de dode man hangt namelijk een ziekenhuis bandje met de naam Dr. F. Klein op. Maar psycho-analytica Frieda Klein is nog springlevend en nadat bewijs wordt gevonden die haar nog meer linken aan de moord, wordt ze zelfs hoofdverdachte. Ze is niet in staat de politie van haar onschuld te overtuigen en zo wordt ze gedwongen om op de vlucht te slaan om zelf de misdaad te kunnen oplossen.

Waarbij het vorige boek erin slaagde mij enige sympathie voor Frieda Klein te doen voelen, maakt dit boek dit weer allemaal ongedaan.
Man, wat doet ze toch raar weer. Ze doet niks om de verdenking van haar af te wenden, in tegendeel, alles wat ze doet doet haar verdachter lijken. Als ze nu gewoon eens haar mond open doet, maar neen… Ze staart de mensen aan met haar grote, donkere ogen (ik had moeten tellen hoeveel keer ze dit al geschreven hebben in deze serie) en verwacht dat de mensen zo alles gaan begrijpen. En voor iemand die zo slim placht te zijn, doet ze toch veel domme dingen.
Anderzijds was het verhaal wel weer ok. Ongeloofwaardig, dat weer wel, maar ok. Het stoort me wel dat er geen enkele normale relatie lijkt te bestaan in deze reeks.
Op dit punt lees ik enkel verder, omdat ik wil weten hoe ze de Dean Reaves verhaallijn gaan afronden.

🎧 Nicci French – Saturday Requiem (Frieda Klein #6) ★★★

Dertien jaar geleden werd de toen achtienjarige Hannah Docherty gearresteerd voor de brutale moord op haar familie. Haar schuld stond buiten alle kijf en sindsdien zit Hannah opgesloten in een beveiligd psychiatrisch ziekenhuis voor de criminele krankzinnigen.
Wanneer Frieda Klein wordt gevraagd om Hannah te ontmoeten en haar professionele mening te geven over de geestestoestand van de jonge vrouw, gaat ze ietwat tegen haar zin akkoord. Wat ze ontdekt doet haar afgrijzen. Hannah is een tragisch figuur geworden, die er veel ouder uit ziet dan haar jaren, en Frieda wordt geplaagd door het vermoeden dat Hannah misschien net zoveel een slachtoffer is als haar brutaal vermoorde familie.

Deze Frieda Klein is weer een beetje beter dan de voorgaande. Ik moest mijn ongeloof bij “meester misdaad oplosser” Frieda een beetje negeren, maar los daarvan een heel meeslepende thriller. De ontknoping was heel onverwacht en goed gedaan.

V. E. Schwab – A Gathering of Shadows (Shades of Magic #2) ★★★★★

Kell is één van de laatste tovenaars met het vermogen om te reizen tussen parallelle universums, verbonden door de magische stad Londen. Het is vier maanden geleden dat een mysterieuze zwarte steen in zijn bezit kwam en hij Delilah Bard ontmoette. Vier maanden nadat de Dane-tweeling van Wit Londen viel en de steen met het stervende lichaam van Holland naar Zwart Londen werd verbannen. Nu wordt Kell geplaagd door dromen van onheilspellende magische gebeurtenissen, waarna hij slapeloos wakker ligt en denkt aan Lila. En terwijl Rood Londen zich voorbereidt op de Element Spelen – een internationale wedstrijd van magie – komt een bepaald piratenschip dichterbij. Maar een ander Londen komt weer tot leven. De balans van magie is in gevaar, en om één stad te laten bloeien, moet er een andere vallen …

Opnieuw bijzonder veel genoten van deze wereld van Victoria Schwab. Geen tweede boek syndroom voor deze. Het verhaal is van dezelfde kwaliteit als het zelfs niet beter is dan het eerste deel. Gelukkig kan ik direct verder met deel 3!

3 Comments

 • Le petit requin

  Je doet mij ineens beseffen dat ik misschien een Robert Galbraith kan lezen voor de nieuwe book challenge, merci! 🙂
  En die icoontjes bij de luisterboeken, supertof! (misschien heb ik ze de vorige keren over het hoofd gezien, maar hoe dan ook: ik hou van icoontjes en zou ze zelf vaker willen gebruiken, alleen kom ik er niet toe dat deftig toe te passen. Wreed tof dus om er hier te zien die én goed werken én passen bij de layout!)

  • Charlotte

   Haha, ik hou ook van icoontjes 😀
   Ik had eigenlijk zelf een icoontje gemaakt in de stijl van de icoontjes in de sidebar, maar het lukte me niet die correct te laten aligneren in een bericht. Daarom heb ik me tevreden moeten stellen met een html-code icoontje voor de hoofdtelefoon 🎧 . Voordeel hiervan is wel dat het uitzicht van het icoontje zich aanpast, denk ik.

 • zwartraafje

  Ik heb de eerste twee boeken uit de Cormoran Strike serie in het Nederlands gelezen maar nadien ben ik er niet meer aan toegekomen om verder te lezen. De kleuren van magie las ik onlangs ook en dat boek wat voor mij het eerste 5-sterren boek van 2019. Echt genieten.