Gelezen

Gelezen in augustus

Augustus werd een echte thriller-leesmaand. In de zomer grijp ik doorgaans snel naar thrillers en detectives, en ook deze zomer had ik die neiging. Daarnaast gebruikte ik mijn nieuw verworven Storytel abonnement om een paar bekende boeken te herlezen.

En zo kwam het leestotaal voor augustus op 5 boeken te staan!

Robert Goddard – Moorddadig Verleden ★★★½

Chris Napier keert na jaren afwezigheid terug naar zijn geboortedorp voor de bruiloft van zijn nichtje. Het feest vindt plaats in Tredower House, het voormalige huis van zijn avontuurlijke achteroom Joshua Carnoweth, die in 1947 werd vermoord. Iedereen was er destijds van overtuigd dat zijn erfgenaam Michael Lanyon opdracht tot de moord had gegeven.
Het huwelijksfeest wordt wreed verstoord wanneer de zoon van Michael Lanyon, Nicky, plotseling opduikt en verkondigt dat zijn vader destijds ten onrechte voor de moord op Joshua tot de strop is veroordeeld. Chris wil zijn jeugdvriend Nicky graag helpen en besluit de oude moordzaak opnieuw te onderzoeken. Maar sommige familiegeheimen kunnen beter verborgen blijven

Dit boek is hoe een thriller moet zijn: spannend en onvoorspelbaar tot het einde.

Het verhaal is vrij complex en helemaal niet wat ik er van had verwacht op basis van de flaptekst. De lezer moet navigeren tussen drie verschillende tijden – het heden, het recente verleden en het verre verleden – maar toch blijft het verhaal duidelijk en goed te volgen.
Beetje bij beetje wordt het plot zo ontwaard en die zit volkomen logisch en geloofwaardig in elkaar. Op het einde is alles ook mooi opgelost en uitgelegd. Geen open einde, maar alle plotdraden komen mooi bij elkaar in een grote strik.

De personages zijn ook allen goed uitgewerkt, maar het meest memorabele personage is toch wel de setting. Het verhaal speelt zich af in Cornwall en doorheen het verhaal krijgen we een tour doorheen deze provincie. De beschrijvingen zijn zo levendig en aantrekkelijk, dat ik echt goesting had om er meteen naartoe te gaan om het zelf te ontdekken.

Echt een goeie, slimme thriller. Ik zal zeker meer lezen van deze auteur.

M. J. Arlidge – Iene Miene Mutte (Helen Grace #1) ★★★½

Het meisje was amper nog in leven toen ze het bos uit kwam lopen. Het verhaal van haar ontvoering was donkerder dan de meest verschrikkelijke nachtmerrie. Maar alles wat ze zei was waar. Elk gruwelijk detail. Een aantal dagen later wordt een tweede in shock verkerend slachtoffer gevonden en ontstaat er een patroon. In tweetallen worden mensen ontvoerd, vastgehouden en uitgehongerd. Vervolgens krijgen ze een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden.
Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook de moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…

Spannend, goed en vlot geschreven. Leest als een trein, ook door toedoen van de extreem korte hoofdstukken. De plot is soms voorspelbaar en toch vaak wat ongeloofwaardig. Al bij al wel een leuk boek. Een perfecte zomer page-turner om in de tuin te lezen.

🎧 Neil Gaiman – American Gods ★★★★★

Na drie jaar in de gevangenis kijkt Shadow uit naar de hereniging met Laura, zijn grote liefde. Maar vlak voor hun weerzien komt Laura om bij een auto-ongeluk. Shadow heeft nu niets meer om voor te leven en op goed geluk accepteert hij een baan van de raadselachtige Mr. Wednesday, die meer over hem lijkt te weten dan hijzelf. Ze maken een roadtrip door Amerika, waarbij Shadow tal van excentrieke figuren ontmoet, met wie hij op mysterieuze wijze verbonden blijkt. Shadow komt erachter dat iedereen geheimen heeft, zelfs zijn Laura. Hij ontdekt ook dat de alledaagse realiteit niet de enige werkelijkheid is, of zelfs maar de belangrijkste. Er dreigt een oorlog om de ziel van Amerika, een oorlog waarin dromen, legenden en mythen een grote rol spelen. En Shadow zit er middenin.

Deze American Gods las ik eerder al, maar toen ik hoorde dat er een tv-serie uitkwam gebaseerd op dit boek, wou ik het nog eens lezen voor ik de serie keek. Deze keer opteerde ik voor het audioboek en mannekes, wat een fantastisch maffe rit was dat!
Ik heb precies meer genoten van het verhaal als audioboek, dan indertijd als leesboek. En als je weet dat ik indertijd al 5 sterretjes gaf aan het boek, dan kan dat wel tellen zo denk ik.

Dit is echt een extreem sterk verhaal, met heel veel details en verborgen betekenissen. Ik denk dat je dit boek oneindig veel keer kan lezen en er telkens iets nieuws in gaat ontdekken. Het bevat zo veel elementen, zo veel folklore, legendes, mythes, oude sprookjes, religies, ideologieën, etc. Al deze oude elementen worden verweven met nieuwe elementen tot een heel nieuw en uniek verhaal.

Ik ben mij geheel bewust dat dit boek niet voor iedereen is. Het is een vreemd verhaal dat vaak moeilijk te vatten is. Het zit niet vol spanning of actie. Bij het lezen heb je geen gevoel van dringendheid. Het is een verhaal wat ze in het Engels zo mooi beschrijven als een slow burn. Het is een beleving, eentje die wat tijd nodig heeft om te bezinken, om je gedachten te ordenen, om de connecties te zien en te begrijpen wat een complex, maar briljant spinnenweb meneer Gaiman heeft geweven.

🎧 Douglas Adams – The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy
(The Hitchhicker’s Guide #1) ★★★★

Enkele seconden voordat de Aarde vernietigd wordt om plaats te maken voor een galactische snelweg, wordt Arthur Dent door zijn vriend Ford Prefect van de planeet gered. Ford is een onderzoeker voor het Transgalactische Liftershandboek, die de laatste vijftien jaar undercover onderzoek deed op de Aarde.
Samen beginnen Arthur en Ford, met de hulp van dit Transgalactische Liftershandboek, een dynamische en geschifte reis door de ruimte.

Dit boek had ik al eens gelezen, maar nu herlas ik het nog eens als audioboek, voorgelezen door de fantastische Stephen Fry.
Het is wel eentje dat ik bijzonder moeilijk te recenseren vind. De enige beschrijvende woorden die ik accuraat genoeg vind zijn “absurd” en “droog“. Het feit dat dit het eerste deel van een vijfdelige trilogie is, geeft al een aardig idee over de graad van absurditeit. Het is grappig en compleet over the top en is bijzonder citeerbaar. Enkele favorieten:

“You know,” said Arthur, “it’s at times like this, when I’m trapped in a Vogon airlock with a man from Betelgeuse, and about to die of asphyxiation in deep space that I really wish I’d listened to what my mother told me when I was young.”
“Why, what did she tell you?”
“I don’t know, I didn’t listen.”

“The ships hung in the sky in much the same way that bricks don’t.”

“Anyone who is capable of getting themselves made President should on no account be allowed to do the job.”

Aanrader voor al wie van absurde, droge humor en situaties houdt.

M. J. Arlidge – Piep zei de Muis (Helen Grace #2) ★★★

In een leegstaand huis wordt een vermoorde man gevonden. Niet veel later wordt zijn hart bij zijn vrouw en kinderen -bezorgd. Inspecteur Helen Grace weet dat hij niet het laatste slachtoffer zal zijn. Maar waarom is een gelukkig getrouwde man midden in de nacht zo ver van huis?
De media hebben het over de omgekeerde Jack de Ripper: een seriemoordenaar die aast op vaders met dubbele agenda’s. Helen ziet de woede die uit de moorden spreekt. Wat ze niet voorziet is hoe labiel de dader is – of wat haar tijdens het werk aan deze zaak allemaal nog te wachten staat.

Net zoals zijn voorganger leest ook dit boek enorm snel. Spannend, tikkeltje voorspelbaar, maar dat maakt het eigenlijk net leuk. Perfect leesvoer voor als je je niet al te veel wil inspannen.

3 Comments

  • Nancy

    Hallo Charlotte. Het abonnement bij storytel is evenveel voor gelezen boeken als voor audio? Hebben ze boeken in het genre psychologie esoterie, spiritualiteit, zelfhulpboeken, filosofie, opvoeding? Momenteel gaat mijn interesse meer naar die boeken dan romans en verhalen. Trillers lees ik niet meer, vroeger heel veel.
    Ik ben benieuwd naar jouw blog over storytel

    • Charlotte

      Ik heb nu de eerste drie boeken in de trilogie van vijf 😉 gelezen via audiobook en ik denk dat ik het daarbij zal laten. Het wordt absurder en absurder en steeds moeilijker te volgen. Ik vermoed zelfs dat als ik de boeken gewoon had gelezen ik het niet zo lang had vol gehouden. Ik vind ze goed, maar het vraagt toch bijzonder veel aandacht 😉