Gelezen

Verbeelding Book Challenge 2018:
update 1; halverwege

Het plan was om, net als vorig jaar, om de 3 maanden eens te kijken hoe het stond met de Verbeelding Book Challenge 2018. Gezien echter mijn afwezigheid op de blog is dat plan een beetje in het water gevallen. Maar, omdat ik er vorige week pas in slaagde om mijn boeken gelezen in juni te recenseren, leek het me wel een goed moment om terug in te pikken op de uitdaging, zo net halverwege het boekenjaar.

Dit is al het derde jaar dat ik deel neem aan deze uitdaging van Kathleen, en ik moet zeggen dat de 30 puntjes toch wel pittig zijn dit jaar. Ik vrees dat ik mijn vorige scores van 23/30 niet zal kunnen evenaren, laat staan breken. Tenzij natuurlijk ik mijn leesgedrag drastisch zou veranderen om tegemoet te komen aan de uitdaging, maar dat wil ik niet doen. Mijn doel is om passief deel te nemen: Lezen wat ik wil lezen en zien hoe goed het lukt om de puntjes af te vinken.

Laten we eens kijken waar ik al sta na een half jaar!

Van januari tot juni las ik maar liefst al 21 boeken! Dat is al 70% van de boeken die ik dit jaar wou lezen, want ik had mijn doel op Goodreads op 30 gezet! Maar hoeveel puntjes van de Verbeelding Book Challenge kan ik met deze 21 al af vinken?


2. Een boek met een plaatsnaam in de titel
Als fictieve plaatsnamen mee mogen tellen, dan kan ik dit puntje al op basis van 2 boeken af vinken. Ik las namelijk InterWorld van Neil Gaiman & Michael Reaves, maar ook A Court of Frost and Starlight van Sarah J. Maas. De titels van beide boeken refereren naar een specifieke locatie, maar wel eentje dat werd verzonnen. Tot nader order mag dit van mij mee tellen 😉

3. Een boek met een typografische cover (geen foto of illustratie, alleen maar mooie letters)
Voor dit puntje twijfel ik een beetje of de boeken die ik in gedachten heb wel mogen mee tellen.

  

De covers van deze twee boeken van V. E. Schwab bestaan voornamelijk uit letters, maar de zwarte inktachtige vlekken geven er wel een extraatje aan. Vooral voor Our Dark Duet geeft de viool wel een meerwaarde aan de cover.
Maar ook hier laat ik het voorlopig nog eventjes mee tellen voor de uitdaging en zie ik wel wat het leesjaar me verder nog brengt.

5. Een boek dat al minstens één jaar ongelezen in je boekenkast of op je e-reader staat
Dit wordt één van de gemakkelijkste puntjes uit de uitdaging, want al zeker 6 van de boeken die ik las stonden al een jaar of langer in mijn boekenkast of e-reader, geduldig te wachten tot ik ze oppakte en uitlas:

9. Een boek waarin de dood centraal staat
Tgoh, dit puntje kan eigenlijk ruim geïnterpreteerd worden. Is een boek dat draait rond een moordzaak, eentje waarin de dood centraal staat? Of moet het echt om verlies en verwerking daarvan gaan?
Soit, dit terzijde, volgens mij vallen de twee boeken van Victoria Schwab uit de Archived serie wel onder deze noemer. Zowel The Archived als The Unbound speelt zich af rond een plaats waar de doden worden bewaard.

12. Een boek van een auteur die minstens al tien boeken heeft geschreven
Ook dit puntje zal geen probleem vormen dit jaar. Van Philip Pullman las ik meerdere boeken en hij schreef zeker al meer dan 10 boeken. Ook van Brandon Sanderson las ik meerdere werken, en als vermaard fantasy auteur kan hij al een paar dozijn boeken op zijn palmares staan. Ook Margaret Atwood, Neil Gaiman, Michael Reaves, Holly Black, Nicci French, Sarah J. Maas en Juliet Marillier mogen zich veelschrijvers noemen.

15. Een boek met een alliteratie in de titel
Mogen V. E. Schwabs This Savage Song en Our Dark Duet als alliteraties worden beschouwd?

19. Een boek waarin tijdreizen voorkomt
Ook hier een twijfelgevalleke. InterWorld van Neil Gaiman & Michael Reaves gaat eigenlijk over het reizen naar verschillende dimensies, waarbij soms wat in de tijd wordt gesprongen, maar niet voor de oorspronkelijke wereld. Ja, het klinkt ingewikkelder dan het is. Voorlopig parkeer ik dit boek wel onder de noemer als eentje waarin tijdreizen voorkomt.

21. Een boek waarin kinderen de hoofdrol spelen, maar zonder dat het een jeugdboek is
De His Dark Materials-serie en opvolger The Book of Dust worden misschien vaak verkocht als jeugdboeken, gezien de hoofdpersonages prille tieners zijn, maar ik vind de thema’s zo volwassen dat ik ze toch niet echt als jeugdboeken beschouw. Dus voor mij mogen ze voor dit puntje mee tellen.

27. Een boek waarin een gevangenis voorkomt
In Margaret Atwoods Alias Grace volgen we Grace, die veroordeeld is tot levenslang voor de moorden op haar werkgever en zijn huishoudster. Hoewel het boek zich vooral rond de gevangenis afspeelt, zijn er toch voldoende scènes waar de gevangenis zelf in voorkomt.

28. Een boek met een portret op de cover
Zowel de cover voor The Archived als The Unbound bestaan voornamelijk uit een portret.

29. Een boek dat je volledig buitenshuis leest (op de trein, op vakantie, in de tuin, …)
Tgoh, dit heb ik eigenlijk niet echt bijgehouden, welk boek ik waar heb gelezen. Ik lees wel de overgrote meerderheid van de boeken op de trein van en naar het werk. Dus er zitten er zeker voldoende bij die ik volledig buitenshuis heb gelezen.


Ik ben eigenlijk aangenaam verrast te ontdekken dat ik toch al behoorlijk wat puntjes kan gaan afvinken, weliswaar volgens mijn persoonlijke interpretatie van de puntjes. Ik kom zo al op 11 puntjes.
Voor puntje 13 (Een boek met minstens 10 uitgaves/herdrukken) moet ik eigenlijk nog eens uitzoeken hoe ik dat kan ontdekken. Ik ben vrij zeker dat de boeken van Philip Pullman al vrij veel heruitgaves zal kennen. En dan puntje 30 (Een boek dat drie van de bovenstaande items combineert), daar zal ik ook nog eens verder over moeten nadenken. Misschien kan ik dit ook al afvinken, wie weet.

Wie hier doet allemaal mee aan de VBC 2018? En hoe interpreteren jullie de puntjes?

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

 • zwartraafje

  Ik denk dat ik nog twee puntjes mis. Zo heb ik nog geen boek gelezen waarin kinderen de hoofdrol spelen zonder dat het een kinderboek is en moet ik ook nog steeds eens naar de bibliotheek gaan om één van de boeken van Rory’s lijst te ontlenen.

  • Charlotte

   Waauw, al alle puntjes! Dat is me nog nooit gelukt, en zal me nooit lukken zondef echt bewust voor de uitdaging ts lezen, denk ik.

 • Le petit requin

  Hihi, puntje 5 was hier ook gemakkelijk te halen 🙂
  Ik vind jouw interpretaties telkens wel logisch klinken, dus ik zou het jezelf vooral niet te moeilijk maken en dat allemaal laten meetellen 😉
  Ik zit ondertussen aan 29/30 en het laatste puntje (een boek dat begint met “er was eens…”) zou moeten lukken, want ik heb hier een paar sprookjesboeken uit mijn kindertijd liggen 🙂 Net zoals jij lees ik ook passief mee: van die 29 puntjes heb ik enkel de twee laatste specifiek uitgekozen voor de challenge. En eentje daarvan stond eigenlijk sowieso al op mijn leeslijst, maar zou ik zonder de challenge waarschijnlijk nu nog niet gelezen hebben.