Gelezen

Gelezen in april

Hoe begin je weer te bloggen nadat je een hele tijd afwezig was? Want hoe langer ik niet blog, hoe moeilijker ik het vind om opnieuw een aangrijppunt te vinden. Ik kan toch niet out of the blue gewoon weer verder bloggen zoals voorheen? Ik kan toch niet doen alsof ik niet ben weg geweest?
Maar ja, waarom eigenlijk niet? Ik ben er gewoon even tussenuit geweest en hoef hier eigenlijk toch geen verantwoording voor af te leggen. That’s life 😀
Dus daarom pik ik zonder veel tierlantijntjes de draad gewoon weer op, met nog eens een boekenupdate. Dit zijn de boeken die ik las in april en wat ik ervan dacht!

In april las ik de volledige Reckoners of Wrekers serie van Brandon Sanderson, een trilogie die zich afspeelt in een post-apocalyptische wereld waarbij bepaalde mensen opeens superkrachten ontwikkelen. Echter, in plaats dat deze krachten hen superhelden maken, maakt het hen kwaadaardig en machtswellustig.

Brandon Sanderson – Steelheart (The Reckoners #1) ★★★★

Tien jaar geleden verscheen Calamity aan de hemel en ontwikkelden sommige mensen ineens bijzondere krachten, als een soort superhelden. Deze ‘Epics’ zijn echter bepaald geen superhelden. Ze kregen niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft de Epics een strobreed in de weg te leggen. Behalve de Wrekers. Deze geheimzinnige groep heeft als enig doel Epics te bestuderen, hun zwakke punt te vinden, en ze te doden.
David is vastbesloten de Wrekers op te sporen, zich bij hen aan te sluiten en ze te overtuigen hun vizier te richten op de Epic die verantwoordelijk is voor de dood van Davids vader: Staalhart. Staalhart is een wrede Epic die als een tiran regeert over Newcago en erom bekend staat onverslaanbaar en onsterfelijk te zijn. Maar David is de enige die Staalhart ooit heeft zien bloeden. En hij zint op wraak.

Steelheart was het eerste boek dat ik van Sanderson las. Blijkbaar is hij wel een grote naam in het fantasy-genre en krijgen zijn boeken op Goodreads zo’n gemiddeld 4 sterren. Kortom een zeer geliefd auteur dus.
Maar bon, ik las dit boek voor ik dit wist, en ik weet niet in hoeverre deze serie als ‘uitstalraam’ voor zijn werk kan worden gebruikt, gezien dit zijn eerste boeken gericht op jongeren zijn, maar op basis van mijn nieuweling-blik kan ik wel beamen dat Sanderson behoorlijk goed kan schrijven.

Steelheart leest als een trein, vol actie, avontuur, plottwists, onverwachte revelaties en intrigerende personages in een goed uitgewerkte dystopische wereld.
Ondanks het feit dat dit in essentie een soort van superhelden verhaal is, is het toch heel origineel en vernieuwend, wat ik geen kleine prestatie vind in deze tijden waar de superheldenfilms ons rond de oren worden gesmeten. De plot zit heel goed in elkaar, en zoog me van begin af aan naar binnen. Ergens in het midden verloor het boek wel iets van zijn snelheid, maar die werd voor de eindconfrontatie dubbel zo snel weer opgevoerd, met een einde dat me even naar adem deed snakken.

Steelheart is een aanrader voor al wie van superheldenfilms houdt, maar eens wil lezen over slechte superhelden. Een boek dat bijna zó als script voor een film kan worden gebruikt, gezien alles, en dan vooral de actiescènes, zo beeldend zijn beschreven dat je ze zo voor je ziet.
Het eerste deel van deze trilogie is een afgerond geheel, maar met nog tal van vragen die me direct deden rijken naar het vervolg.

Brandon Sanderson – Mitosis (The Reckoners #1.5) ★★★

Mitosis werd door Sanderson gepubliceerd als een soort van wachtbordje in afwachting op het vervolg op Steelheart. Het is een korte novelle, van slechts een 35 bladzijden, dat toch een op zichzelf staand verhaal vormt, vol actie en kleine hints naar welke richting boek 2 zal nemen. Het is niet onmisbaar voor als je boek 2 wil lezen, maar wel een tof extraatje.

Brandon Sanderson – Firefight (The Reckoners #2) ★★★★

Na de gebeurtenissen en revelaties uit Staalhart, is David er op gebrand de Epic ‘Firefight’ op te sporen. Die zou zich in Babylar, het voormalige Manhattan, bevinden, dat wordt geregeerd door de mysterieuze dictator Regalia. Het ongedeerd binnendringen van deze onderdrukte stad is een waar huzarenstukje, maar David wil alles riskeren om Firefight op te sporen

Firefight was voor mij zeker weer een bijzonder sterk boek, maar precies met iets minder wind in de zeilen dan het eerste deel. Ik kan er niet meteen mijn vinger op leggen waarom, misschien omdat ik soms wel wat ontgoocheld was over de keuzes en acties van de personages of omdat er soms scènes zijn waar eigenlijk niet zo veel gebeurd, terwijl ik ondertussen wel gewoon was aan de constante actie voorheen.
Maar bon, dit zijn echt wel muggenzifterijen. De plot is ongelofelijk sterk met weer schokkende revelaties en interessante weetjes over het hoe en wat van de Epics.
De locatie waar dit boek af speelt was voor mij zo veel meer intrigerend dan het Newcago uit Steelheart, met een ongelofelijk tof mysterie in zijn centrum.
En ja, ook deze keer weer een knallend einde, waardoor ik meteen ook weer het vervolg moest lezen.

Brandon Sanderson – Calamity (The Reckoners #3) ★★★

Het plan van Regalia kwam in Firefight tot een schokkend en hartverscheurend einde. Nu moeten de overgebleven Wrekers omgaan met de gevolgen. Daarnaast is David gebrand om Calamity, de ster wiens radiatie ervoor zorgt dat er Epics zijn, te vernietigen.

Ook nu weer een boek vol actie en interessante ideeën. Helaas vond ik de grote finale een beetje een anti-climax. Het leek alsof de schrijver het opeens zelf niet zo goed meer wist en het dan maar een heel banaal, deus-ex-machina einde heeft gegeven om er van af te zijn. Jammer wel, want de ganse serie zat tot zo ongeveer de helft van Calamity tjokvol actie, originele ideeën en diepgang.

Ondanks het feit dat ik niet zo’n fan ben van het einde van deze serie, heb ik er wel enorm van genoten. Sanderson bracht enkele heel unieke en fascinerende ideeën naar boven, die een compleet nieuwe wending aan het superhelden genre geven. De reeks van de Reckoners heeft me dus zeker kunnen overtuigen van de schrijf- en verteltalenten van meneer Sanderson, waardoor ik zeker nog meer van hem lezen, en dan vooral zijn fel bejubelde serie Mistborn.

10 Comments

 • Charlene

  Ik ga deze auteur zeker eens bekijken, als ik “post-apocalyptisch” lees, ben ik al voor de helft verkocht! 😉

 • Joke sk

  Echt iets voor mij. Kun je me misschien zeggen met welk boek/deel ik kan beginnen want daar kom ik zo gauw niet achter.
  En nu hopen dat de slechtzienden bieb in hun collectie daar luisterboeken van heeft……

  • Charlotte

   Ik las de boeken in volgorde en heb ze ook zo gerecenseerd 🙂 . Het eerste boek is dus “Steelheart”, ook al naar het Nederlands vertaald als “Staalhart”.
   Geen idee of daar een audioversie van bestaat. Ik hoop voor je van wel!

 • zwartraafje

  Oh, fijn dat je er weer bent. Natuurlijk moet je niet verantwoorden of uitleggen waarom je een tijdje bent weggeweest. Staalhart ligt hier nog op me te wachten. Momenteel ben ik echter Warcross van Marie Lu aan het lezen.

  • Charlotte

   Hej Liesbet!
   Ja, ik moet er nog altijd een beetje terug in komen. Ik heb er weer goesting in, maar ik geraak precies toch niet in gang. Beetje frustrerend wel.
   Warcross klinkt een beetje als Ready Player One. Benieuwd naar wat je er van vindt 🙂

 • Le petit requin

  Fijn je opnieuw te lezen! En verantwoorden, dat is voor niks nodig, ’t is hier jouw plek en daar kom en ga je zoals je zelf wilt, toch? 🙂

  • Charlotte

   Haha, dat vertel ik mezelf ook, maar vind het toch een beetje raar om zo out of the blue terug boekenrecensies te plaatsen. Maar anders geraak ik er nooit meer terug in, en dat zou ik toch jammer vinden.