Gemaakt

Afdwalen

Het ene truitje is nog niet helemaal af en mijn gedachten dwalen alweer af naar het volgende truitje.
Dit komt voornamelijk waarschijnlijk omdat ik nu eindelijk onder ogen kom dat het goudkleurige truitje wat te klein is uitgevallen voor mij en ik er dus de aandacht voor heb verloren. Ik ga mezelf moeten dwingen het af te werken, want het zou toch zonde zijn.

Het idee voor het truitje dat nu mijn aandacht opeist speelt al eventjes in mijn hoofd.
Ik vind het idee van deze korte, bolero-achtige truitjes of cropped cardigans heel aantrekkelijk voor over jurkjes. Ik heb heel wat jurkjes, en helaas ook een aantal dat ik nog nooit droeg. Het truitje dat ik nu wil maken is er eentje voor op een jurkje dat ik zo’n twee à drie lentes terug kocht, maar nog nooit heb gedragen.

Dit jurkje valt niet echt binnen mijn gebruikelijke stijl van jurkjes en zo op de kapstok ziet het er eigenlijk vrij oubollig uit.
Ik herinner mij dat toen ik dit jurkje in de winkel in een rek zag hangen, ik er eigenlijk prompt aan voorbij liep. Maar toen ik in de wachtrij stond om iets anders te passen, zag ik een andere mevrouw dit jurkje passen en toen zag ik het opeens in een compleet ander licht.
De mevrouw wou het uiteindelijk niet en hing het in het rek van kledingstukken die opnieuw naar de winkel mochten. Ik stond toen toch nog te wachten tot een pashokje vrij kwam, dus ik haalde het er uit om ook eens te passen. En ja, ik vond het toen wel heel tof en de snit stond me goed. Heel anders dan wat ik gewoon ben, maar soms wil ik wel eens buiten mijn comfortzone gaan. En toen ook nog eens bleek dat ik er een serieuze korting op kreeg, tjah, toen was het twijfelen voorbij.

Maar helaas, de dapperheid in de winkel heeft zich nog niet verdergezet in de realiteit en tot op heden heb ik het jurkje nog nooit buitenshuis gedragen. Foei!
Dit komt inderdaad deels omdat het niet mijn gebruikelijke stijl is, maar ik ben vrij zeker dat het ook komt omdat ik er geen bijpassend truitje bij heb. Het jurkje is niet echt eentje voor de zomer, want het is nog vrij zwaar. Eerder te dragen in het voorjaar, de lente, waarbij een trui nog wel nodig is.

Zie je dat fluo-oranje biezeke rond de halsrand van het jurkje? Zou het niet tof zijn als ik een even fluo-oranje truitje heb voor er op? In mijn hoofd lijkt dit toch wel een goed plan.
En zo loop ik al een tijdje rond met het idee van een fluo-oranje truitje te breien voor op dit jurkje. Concreter dan dat was ik nog niet gekomen, totdat ik voor het goudkleurige truitje wol moest bij bestellen. Gezien ik verzendkosten wou vermijden en ik nog een hele hoop ideeën heb waarvoor ik wol ga nodig hebben, vulde ik mijn winkelmandje tot het verzenden gratis was. Daarbij kocht ik ook fluo-oranje wol voor het halfbakken idee in mijn hoofd.

Toen ik de wol kocht had ik dus geen enkel idee welk patroon ik ging breien. Ik wist alleen dat het ook een kort vestje ging worden. Het was misschien niet zo slim van mij om zomaar wol te kopen zonder concreet patroon, maar ik heb echt wel wat onderzoek gedaan om te bepalen hoeveel ik ongeveer ging nodig hebben.
Enerzijds had ik mijn ervaring met het goudkleurige truitje. Hiervoor ging ik volgens het patroon 512 meter nodig hebben of iets minder dan 2 bollen van de door mij gekozen wol. Echter, zoals je las moest ik op een bepaald moment toch wol bijkopen. Dit kwam doordat ik besloot om lange mouwen te breien in plaats van halflange en zo leerde ik dat mouwen breien eigenlijk echte wolvreters zijn. Met nog een extra bol kwam ik dan wel ruimschoots toe.

Dus daar ergens had ik al min of meer beslist dat als ik hetzelfde merk van wol ging gebruiken, ik wel genoeg ging hebben met drie bollen.
Maar omdat dit alleen gebaseerd was op het patroon voor dit specifieke truitje, deed ik nog verder onderzoek voor ik effectief de aankoop deed. Op Ravelry bekeek ik nog meer patronen van cropped cardigans en ook daar leerde ik dat drie bollen steeds ruimschoots voldoende bleken.
Daarom dus kocht ik uiteindelijk drie bollen feloranje wol, die ondertussen alweer zo’n twee maandjes hier liggen rond te slingeren, terwijl ik nog verder werk aan het goudkleurige truitje.

Maar ja, nu ik dus toegegeven heb dat ik het goudkleurige truitje niet ga dragen, dwalen mijn gedachten terug af naar dit halfbakken plan voor een fluo-oranje vestje en probeer ik het plan te concretiseren.
Ik heb alweer heel veel zitten kijken naar patronen voor truitjes en kom steeds weer terug op de patronen van Andi Satterlund

Tien patronen heeft ze waaruit ik kan kiezen en ik vind ze allemaal wel iets hebben. Op dit ogenblik gaat mijn voorkeur precies meer uit naar het Miette patroon

© Andi Satterlund @ untangling-knots.com

Het ziet er niet alleen elegant uit, lijkt mooi te passen op een jurkje, maar het is ook nog eens een gratis patroon. Goed om mee te beginnen, me dunkt.
Ik twijfel wel nog een beetje, want ik weet niet of het wel het ideale truitje voor op dat jurkje is. De halslijn van het truitje zal de halslijn van het jurkje waarschijnlijk helemaal verbergen, dus ik twijfel nu nog of ik niet eerder voor een patroon met een dieper uitgesneden halslijn moet gaan.

Wat denken jullie? Gewoon proberen of toch een ander patroon zoeken?

Groetjes,
Charlotte

8 Comments

 • Liz

  Oh wauw, wat een leuk jurkje! En inderdaad zal het superleuk zijn om er zo’n oranje vestje op te dragen. Ik denk wel dat je gelijk hebt met je opmerking over de halslijn (terwijl die van het jurkje juist zo’n mooi detail geeft). Ik zou dan ook voor een vestje met wat diepere V hals gaan de k ik, zodat je wat meer van je jurk blijft zien. Heel veel succes!

  • Charlotte

   Dank je Liz. Het probleem is dat ik niet meteen een patroon vind voor wat ik in gedachten heb. Een V-hals zal denk ik ook niet echt geschikt zijn. Wat ik eerder in gedachten had was een hartvormige halsuitsnijding, als parallel voor het jurkje, maar ik weet eigenlijk niet of dit kan voor een vestje. Ik denk eerder van niet, gezien je met de knoopjes zit en die vorm dan moeilijk wordt. Geen idee eigenlijk…

 • Elke

  Je kunt ook een paar knoopjes van je truitje open laten om de halslijn van je jurkje niet te verbergen??
  Mooi patroontje! Succes bij de verdere zoektocht!

  • Charlotte

   Dag Elke. Ja, dat had ik ook al gedacht, dus ik ben nog steeds in dubio voor dit patroon, gezien ik nog niet meteen een alternatief gevonden heb voor wat ik in mijn hoofd heb 🙂

 • Nanita

  Eerst en vooral: héél mooi kleedje! Inderdaad zonde dat je het nog niet gedragen hebt 🙂 Mijn eerste neiging is ook om te gaan voor een modelletje met een V-hals zodat dat oranje ‘biezeke’ nog wat kan komen piepen! 😉 Die patroontjes van Andi Satterlund zijn allemaal zo mooi zeg. Veel succes!

  • Charlotte

   Maar gaat die V-nek dan niet gewoon de hals in 2 snijden en dan heb je twee heel verschillende halsuitsnijdingen. Tenzij ik voor een heel diepe uitsnijding ga, en dan kom ik eigenlijk weer terecht bij het truitje dat ik al breide (het goudkleurige) 😉
   Ja hé, ik zou al die truitjes zo meteen willen maken!

 • sigridkatkatkatoen

  Oh leuk!!!! Ik vind dat jurkje wel charmanten nu hélemaal als je er zo’n flashy cardigannetje bij gaat maken!! Ben benieuwd 🙂 Ik hou wel van die stijl!