Gelezen

Verbeelding Bookchallenge – December

Gisteren bracht ik jullie nog op de hoogte van de gelezen boeken van november, en vandaag sluit ik het leesjaar af met de boeken van december.

An Janssens – Heksenhoeve

Dit boek kwam op mijn radar door Kathleen. Haar laaiend enthousiaste recensie, maakte mij bijzonder nieuwsgierig, zodat ik het bij een eerstvolgend bezoek aan de boekenwinkel opzocht. Helaas was het toen niet in de winkel aanwezig en moest ik nog even geduld uitoefenen totdat het besteld kon worden.

In Heksenhoeve maken we kennis met Sander Dats, hulpje bij de Leuvense politie met een allesoverheersende teldwang. Zijn dwangneuroses maken dat hij weinig gerespecteerd wordt door zijn collega’s en niet de kans krijgt te tonen dat hij meer kan dan het hulpje spelen.
Wanneer, vlak voor Kerstmis, een gruwelijke moord op een studente nogal snel wordt afgeschoven op haar ex-vriendje, is dit niet naar de zin van Sander en begint hij zijn eigen onderzoek. Eindelijk een kans om zich te bewijzen. Zijn onderzoek leidt hem al snel naar een mysterieuze hoeve in het midden van het Meerdaalwoud waar de bewoners leven zoals 100 jaar geleden, zonder elektriciteit of stromend water. Wat doet hen voor dit leven kiezen en wat is het verband met de moord?

Ik vond Heksenhoeve een verrassend knappe paranormale thriller. Heel sfeervol en beklemmend, gedreven door sympathieke en realistische personages. Fantastisch ook dat het boek Vlaams gebleven is, met Vlaamse uitdrukkingen en taal, wat niet vaak behouden wordt door Nederlandse uitgeverijen. Dit boekt maakt me zeker en vast benieuwd naar ander werk van deze auteur.

» Verbeelding Bookchallenge:
Geen enkel puntje, vrees ik.

Pierce Brown – Rood (Deel 1 van de Mars trilogie)

Rood kwam op mijn radar toen ik in recensies voor Red Queen las dat dit boek veel overeenkomsten had met het eerder gepubliceerde Rood.

In Rood worden we geïntroduceerd aan een potentieel toekomstige wereld waarin de mensheid zich over het zonnestelsel heeft verspreid. Om georganiseerd te blijven, worden mensen ingedeeld in een strikt kastensysteem gebaseerd op kleuren, met Goud aan de top en Rood helemaal onderaan.
Ons hoofdpersonage Darrow is een Rode, en net als alle Roden werkt hij diep onder het oppervlakte van Mars in de mijnen, borend naar een kostbaar goed dat zal helpen het oppervlakte van Mars bewoonbaar te maken voor toekomstige generaties. Darrow heeft vrede met zijn leven in het donker, want hij is gelukkig met zijn vrouw en clan, wetende dat hij werkt voor een betere wereld voor zijn nakomelingen.
Maar dan wordt Darrow benaderd door een verzetsgroep en wordt hij deelgenoot van een afschuwelijk geheim: Hij en zijn broeders worden voorgelogen. Mars is al jaren perfect leefbaar, is zelfs een wereld van overvloed, waarbij de allesoverheersende Gouden de Roden zien als niet meer dan hun slaven.
Vanaf dan is het Darrows missie om de Gouden kaste te infiltreren en van binnen uit neer te brengen.

Ik vond Rood absoluut overtuigend als een debuut en als een dystopische roman. Ook al is het doorspekt met heel herkenbare elementen reeds gebruikt en hergebruikt en eerdere dystopische verhalen, blijft Rood origineel en krachtig in zijn boodschap.
Er waren hier en daar wel passages die ik langdradig vond, vooral deze nodig om de complexe wereld en sommige veldslagen aan ons te omschrijven, toch heb ik genoten van dit complex en meerlagig boek en kijk ik absoluut uit naar waar het vervolg ons gaat brengen!

» Verbeelding Bookchallenge:
  • 7. Een debuut (het eerste boek van de auteur in kwestie)
  • 24. Een boek dat zich afspeelt in de toekomst