Gelezen

Red Queen

Red Queen Victoria AveyardWat me aanzette om Red Queen van Victoria Aveyard te kopen was een recensie waarin het boek werd beschreven als een mix tussen de Hunger Games, X-men en Game of Thrones.
Oké, dan! Om het met de woorden van Fry uit Futurama te zeggen, “Shut up and take my money!

In Red Queen maken we kennis met een wereld verdeeld door het kleur van je bloed – rood of zilver.
Mensen met rood bloed zijn het laagste van het laagste, de gewone mensen die de vuile werkjes opknappen. Diegene met zilver bloed zijn de elite, heersers dankzij de superkrachten dat hun zilver bloed hen geeft, van het beheersen van water en vuur tot het in bezit kunnen nemen van iemands geest.
We ontmoeten Mare, van rood bloed en met weinig vooruitzichten. Ze heeft geen speciale talenten, behalve het stelen van iemands portefeuille zonder dat die het door heeft, waardoor haar toekomst hoogst waarschijnlijk als kanonnenvoer in de oorlog ligt. Maar dit verandert allemaal wanneer een tragische samenloop van omstandigheden een gave in haar doet ontwaken, een nooit gezien gegeven bij iemand van rood bloed.
Uit angst voor Mare’s potentieel en wat het zou kunnen betekenen voor de machtsbalans, besluit de koning haar in zijn buurt te houden, als verloofde van één van zijn zonen. Hierdoor zit Mare gevangen in een wereld zo anders dan de hare en besluit ze haar nieuwe positie in te zetten om het leven van haar bloedgenoten te verbeteren.

Oh boy, oh boy! Red Queen is zo’n boek dat me helemaal naar binnen zoog en dat ik niet meer wilde neerleggen voor ik het uit had. Ik las het voornamelijk op de trein toen ik weer eens gi.gan.tische vertraging had en ik was zowaar geïrriteerd dat ik opeens in mijn thuisstation was. Arghh, moet.verder.lezen, NUUUUU!!!

Zeker mensen, Red Queen is absoluut niet één van de meest originele boeken (dertien in een dozijn, iemand?), maar serieus, dat kan je nu toch ook niet verwachten met zo’n korte inhoud? En ik las het boek ook niet omdat ik iets origineels wou. Neen, ik las het omdat ik mezelf wou verliezen in een boek en daarin heeft deze zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Zeer vlotte schrijfstijl, goed uitgewerkte personages en, mannekes, wat een achtbaan aan emoties! Mijn arme hart.
Helemaal in de ban was ik en toen het uit was bleef ik een beetje verweesd achter. Na zeker tien minuten wezenloos voor mij uit te hebben zitten staren, ben ik recht gestaan en heb meteen boek twee besteld. Nu nog slechts 162 dagen wachten. Argh!

Kortom, Red Queen is een dikke aanrader voor wie van sneltreinvaart Young Adults en hersenloos leesplezier houdt, waarbij je emoties alle uitersten van het spectrum aan doen.

2 Comments

 • Monique

  Hij leest echt als een trein, hè? Haha 😀 Ik vond m zelf ook heel leuk, hoewel sommige dingen best wel voorspelbaar waren. Maar dat maakt niet uit, het leest gewoon lekker door! Deel 2 staat hier ook al in de preorder!

  • Charlotte

   Junkfood for the brain noem ik zo’n boeken. En wie houdt er nu niet (al dan niet stiekem) van junkfood! 😉

   Op Goodreads zie ik vaak wel het verwijt dat het boek een beetje te veel heeft geleend bij “Red Rising”. Ken jij dat boek?