Gemaakt

Totjes deken

Ik schreef het gisteren al, maar ik herhaal het graag nog even. Ik werd onlangs opnieuw tante van een mooi en gezond meisje, nichtje L.
Voor nichtje L L was, was ze echter gekend onder de codenaam Totje, wat nichtje A zegt/zei tegen een popje. Dus toen ik het dekentje dat ik had gemaakt als geboortegeschenk aan het inpakken was, vond ik Totje veel leuker staan dan “de baby” of zo.

Het dekentje zelf is een volledig eigen probeersel. Ik wou persé een visgraatmotief haken in de diagonaalsteek met snoeperige kleurtjes.

Theoretisch wist ik min of meer hoe ik het gewenste effect kon bereiken, maar om de steek toch wat de oefenen en om het idee al wat uit te testen, maakte ik eerst een testdeken in willekeurige kleurtjes die ik hier had rondslingeren.

Uit deze test leerde ik dat ik de witte verbinding tussen de vierkanten niet echt mooi vond en ik dus ging moeten uitzoeken hoe ik dit kon vermijden. Uiteindelijk boodt een variant van de “join-as-you-go”-methode soelaas. Ik moest er mijn hoofdje bijhouden, maar eenmaal ik de kronkel had, was het vrij eenvoudig en kon ik voor de tv lustig doorhaken.

Mijn keuze voor de kleurtjes vond ik ook geslaagd. Telkens ik er naar kijk wordt ik er blij van. Mijn enige zorg bij het haken was dat ik hoopte dat de baby wel degelijk een meisje ging zijn, want voor een jongetje zouden deze kleuren misschien wat minder passen?

Voor de rand heb ik even getwijfeld om er iets speciaals van te maken, maar uiteindelijk opteerde ik voor een eenvoudige rechte rand in een andere schakering geel. Kwestie van niet te veel af te leiden van het visgraatmotief en de vrolijke kleurtjes.
En hier is hij dan in zijn volle glorie!

Ik ben echt heel blij met het resultaat. Origineel, maar toch duidelijk een babydeken.


De details
Patroon: Eigen creatie met behulp van de diagonaalsteek en de join-as-you-go methode voor vierkanten
Wol: Stylecraft Special DK in Sherbert (66g), Fondant (61g), Spice (31g), Lemon (63g), Citron (36g) en Sunshine voor de rand (36g)
Haaknaald: 4 mm

10 Comments

 • Nancy uit Rumbeke

  De allerbeste wensen voor 2017, veel handwerkplezier, niet teveel treinproblemen ….
  Het dekentje is gewoonweg prachtig, als Line later op kot gaat, neemt ze het zeker mee, ja, dat is nog lang, maar we weten ondertussen hoe snel “later” passeert en soms veel sneller dan we willen

  • Charlotte

   Voor u hetzelfde, Nancy!
   Het dekentje is misschien wel wat klein om mee te gaan op kot ;-), maar ik versta wat je wil zeggen! En ja, tijd vliegt en ik heb de indruk dat hoe ouder ik word, hoe sneller!

 • Mariëtte

  Wat een ontzettend lief dekentje, met zulke zoete kleurtjes!! Het patroontje komt er heel mooi mee uit!
  Voor mijn kleinkinderen haakte ik ook dekens(tjes) en inmiddels zijn het allemaal voorlees dekentjes geworden, lekker met degene die voorleest onder het dekentje met een kussen in de rug, zo lief
  Met veel plezier lees ik jouw blogs over het haken, ga zo door!! Groet, Mariëtte

  • Charlotte

   Och, dat is zo lief, voorleesdekentjes! Kan me voorstellen dat het schattig is. Daar haal je je hart toch aan op!
   En dankjewel hoor, fijn om te lezen 😀

 • Margaret

  Prachtig en vrolijk dekentje. Ik kan me voorstellen dat de baby er gelijk in werd gewikkeld. Je wilt een baby graag tonen en warm houden met dit mooie dekentje.

  Groetjes, Margaret

 • Le petit requin

  Heel mooi gemaakt! En super dat je die methode gevonden hebt om het zonder witte lijnen te doen; niet dat dat zo erg is 🙂 ,maar ’t is toch wel veel mooier zonder, zeker met de mooie kleurencombinatie die je koos.