Geïnspireerd

Klei

De laatste tijd ben ik helemaal in de ban van klei.
Ik heb altijd al een boontje gehad voor polymeerklei. Uren kan ik op Pinterest naar werkjes kijken of op YouTube naar video’s. Er zijn daar echte artiesten in, die de meest fantastisch mooie werkjes kunnen maken.

De reden waarom ik het eigenlijk nooit heb geprobeerd is het feit dat je die klei moet bakken in de oven.
Men beweert nu wel dat het geen kwaad kan, maar ik kom te veel in aanraking met studies over gevaarlijke stoffen via mijn werk, dat ik heel wantrouwig sta tegenover zulke beweringen. Dus ik zie het niet echt zitten om dergelijke klei te bakken in dezelfde oven als deze waarin ik eten maak. Een aparte oven kopen om het eens te proberen vind ik er nu ook weer een beetje erover.

Dan las ik toevallig over aan-de-lucht drogende klei of airdry clay. Deze doet exact wat de term doet vermoeden, ze droogt en verhard vanzelf, zonder dat je ze moet bakken.
Hierin heb je ook nog eens verschillende soorten, die je gemakkelijk in de hobbywinkel zou kunnen kopen. Maar de klei waar ik het meest nieuwsgierig naar ben is porselein klei.

Porselein klei (Eng. porcelain clay) kan je thuis maken met gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten: maïzena, witte hobbylijm of houtlijm, baby-olie of andere plantaardige olie en azijn of citroensap.
Voor zover ik al gezien heb zijn er 2 methoden om dan met deze ingrediënten tot een klei te komen. De ene is gewoon alles bij elkaar gooien en mixen tot je de juiste consistentie bekomt. De andere methode is eigenlijk dezelfde, maar maakt nog gebruik van een warmtebron, namelijk een pot op het vuur of de microgolfoven.

Ik heb echt wel goesting om het eens te proberen, maar hou momenteel nog een beetje de boot af. Ik heb voor het moment zo veel op mijn bord, dat ik me een nieuwe hobby niet meteen kan veroorloven. Maar toch kriebelt het enorm. Vooral als ik weer eens op Pinterest ben geweest. Zo veel inspiratie en ideeën. Wanneer vinden ze eens het 5-dagen weekend uit?? 😉

Hebben jullie al van porselein klei gehoord? Of het al eens geprobeerd?

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Isabelle

  Porselein klei ken ik inderdaad, ik ken mensen die een stand hebben met zo allemaal sprookjesfiguren, heksen, feetjes, draken enz. prachtig mooi! Ik heb zelf al meer dan 10 jaar een heks van hun op mijn schouw staan. Ze maken er ook juweeltjes mee, oorbellen enzo. Ik ontdekte niet zo lang geleden dat je dat tamelijk makkelijk zelf kan maken, ik was toen ook geïnteresseerd, maar ik ben helemaal niet handig in zo mooie figuurtjes maken, maar misschien ooit ja… 😉

  • Charlotte

   Als je daar foto’s van hebt, zou ik zeker geïnteresseerd zijn! De meeste ontwerpen die je online vindt zijn voor fimmo klei en ik vind het moeilijk uit te maken of die dan ook gemaakt kunnen worden met porselein klei.
   En ja, ik denk ook niet dat ik zo’n mooie figuurtjes zal kunnen maken hoor. Als kind was ik ook geen krak in boetseren 😉 . Maar zou het toch eens willen proberen. 😀

 • Myriam

  Op mijn wil-ik-ooit-eens-maken-lijst staat ook zo’n potje uit klei. Overal zag je ze verschijnen, maar heb ook nog geen tijd gehad om er effectief mee aan de slag te gaan. Zo’n vijf dagen weekend zie ik ook wel zitten! ^^