Geen categorie

Charlottes slaapmout

Een tijdje terug besloot ik om eens iets nieuws voor het ontbijt te proberen: Overnight oats.
Overnight oats is de Engelse benaming voor havermoutpap dat een nachtje heeft staan weken, zodat het de volgende morgen lekker zacht is. Dit is een alternatieve bereidingswijze voor het traditionele koken van de havermoutvlokken. Bij gebrek aan een Nederlandstalig term heb ik er maar zelf eentje bedacht: slaapmout.

Ondertussen is het klaarmaken van mijn portie slaapmout voor het ontbijt van de aanstaande dag een vast ritueel geworden. Ik vind het bijzonder lekker en het is bovendien nog gezond ook! En een extra pluspunt is dat ik met 1 portie voldoende heb om de voormiddag door te komen. Dus voor mij geen snoepbuien meer om de honger te stillen voor de middagpauze!

Als je het wereldwijde web afschuimt kom je heel veel verschillende receptjes en ideeën tegen voor overnight oats: met melk, yoghurt, sojamelk, amandelmelk, fruit, chocolade, kaneel, noten, …. Ja, er is héél veel variatie mogelijk.
Ondertussen heb ik mijn ideale combinatie gevonden voor de basis en ik dacht dat jullie die misschien ook zouden willen proberen. Dus bij deze:

Charlottes slaapmout

Benodigdheden:

CSM 01

 • Havermout. Ik gebruik Quaker oats.
 • Griekse yoghurt
 • (halfvolle) melk
 • zoetmaker, zijnde suiker of honing of stroop of…
 • een keukenweegschaal
 • een potje of kom
 • een lepel

De Basisbereiding:

Dit is de bereiding van de basis, de pure slaapmout. Meestal wordt die voor het opeten nog wat opgesmukt met fruit of noten of muesli of wat je maar kunt bedenken 😉 .

 • Neem je keukenweegschaal en plaats het potje waar je je ontbijt in wil maken op de weegschaal

 • Giet 30 grammen havermout in je potje

 • Doe er 1 portie Griekse yoghurt (125gr) bij

 • Giet er tussen de 60 à 80 gram melk bij. (afhankelijk van hoe vast/slap je de havermout wilt)

 • Voeg er nog de gewenste zoetmaker bij. Kies zelf hoe zoet je je ontbijt wilt (dit kan ook afhankelijk zijn van wat je er als opsmuk nog wil bij doen)

 • Meng alles dooreen

 • Plaats je portie een nachtje in de koelkast

De volgende morgen hebben de havermoutvlokken het vocht opgenomen en zijn ze lekker zacht. Aan deze basis kan je nu nog van alles toevoegen, naar wens en smaak. 🙂

Momenteel zweer ik bij aardbeien. Gezien het nog niet echt het seizoen is, gebruik ik de bevroren versie. Wanneer ik mijn portie havermout heb klaargemaakt, haal ik een portie aardbeien uit de vriezer en laat ze mee de nacht ontdooien.

CSM 02

Pas de morgen daarna, meng ik alles door elkaar.
Zoals je kunt zien geven deze aardbeien heel wat vocht af bij het ontdooien. Daar hou ik vooraf rekening mee, door de hoeveelheid melk gebruikt bij de bereiding van de havermout aan te passen.

CSM 03

CSM 04   CSM 05

Zo zorg ik er voor dat mijn ontbijt geen soepje wordt, maar een papje blijft 😉 . Ik zou natuurlijk ook kunnen kiezen om dat vocht niet te gebruiken, maar dat vind ik wat zonde, want er zit heel wat smaak in. Zo kan ik ook besparen op de vooraf gebruikte zoetstof, gezien aardbeien al vrij zoet zijn van zichzelf! Win-win dus 😀

Eten jullie havermout voor ontbijt? Wat is jullie favoriete recept of opsmuk?

Smakelijk!

Groetjes,
Charlotte

4 Comments

 • Marijke

  Bedankt voor je lekkere tips Charlotte.
  Tot nu deed ik dat altijd met sojamelk maar zal die van jou eens proberen. En leuke naam voor havermout die men de dag voordien klaarzet.
  Ik zal niet meer zeggen zal mijn havermout te weke zetten maar zeggen, ik maak eerst mijn slaapmout. Klinkt nog lekker ook.
  Groetjes,
  Tante Marijke.

 • Elly Geenjaar

  wat ben jij goed bezig Charlotte en ook heel goed dat je de suikers laat staan. Ik wil alleen van je weten of het niet erg koud op de maag is als het uit de ijskast komt. Lijkt me vooral in de winter niet aangenaam.

 • Tyra

  Ik eet ook havermout, maar dan wel gemaakt in de microgolf. Op nog geen twee minuten is dat ook klaar en eigenlijk eet ik wel liever lauwwarme havermoutpap dan koude.
  Bij mij is bosbessen ook een favoriet.