Gemaakt

Rood met witte stippen onthuld

Ik heb mijn deadline gehaald! Op Nieuwjaarsdag heb ik Rood met witte Stippen kunnen geven aan nichtje E.
Nichtje E heeft morgen haar allereerste schooldag. In de namiddag worden de kleintjes wel nog te slapen gelegd op een schapenvelletje en er wordt dan ook aan de ouders gevraagd hun kindje een dekentje mee te geven. En dat stond dan ook op Nichtje E’s kerstlijstje: “Een (zelfgemaakt?) dekentje voor op school te slapen

Het ‘zelfgemaakt’ stond wel tussen haakjes en met vraagteken, maar tante Charlotte ziet dat natuurlijk direct 😉 . En zoals ik eerder zei, ik had meteen een idee!
Mijn schoonzus is nogal fan van de polkadot mode en heeft dan ook heel veel schattige gestipte kledingstukken voor haar dochters. Daarom dacht ik meteen aan een rood met witte stippen deken voor nichtje E. Bovendien kan nichtje E super schattig het liedje van de kabouter op de paddestoel zingen en die is ook rood met witte stippen!

Eigenlijk moest ik niet lang denken hoe ik het deken zou aanpakken. In Photoshop maakte ik een klein proefstukje: rode vierkantjes afgewisseld met vierkantjes met witte bollen.

Rood met witte stippen

Voor de uitvoering koos ik voor simpele granny squares en een aangepaste cirkel-naar-vierkant granny. Mijn eerste poging was meteen goed.

RmWS 000

En dan was het gewoon een kwestie van haken, haken en haken om de deadline te halen. Gelukkig vlotte het bijzonder snel. De deadline gaf me vleugels.
Het plan was om een deken van 7 op 9 vierkanten te maken, want ik had slechts 3 bollen van het gekozen rood. Ik dacht dat het deken wel groot genoeg zou zijn, maar dat was het jammer genoeg niet. Een snel bezoek aan de winkel hielp niet, want dat specifiek rood was er niet meer. Dan maar improviseren met een ander kleur: roze.

Roze geen nummer

Uiteindelijk kreeg ik uit mijn 3 bollen rood een rechthoek van 7 op 10. Met het roze maakte ik nog een rand van vierkantjes.
En dan nog de boord, met opnieuw roze maar ook wat wit.

Benieuwd hoe het er uiteindelijk ziet?

RmWS 002

RmWS 003   RmWS 004

Ik ben er wel trots op. In 22 dagen lukte het me om dit deken te maken. Het heeft me geleerd dat niet alles zo lang dient aan te slepen als ik mezelf eens een serieus schop onder mijn gat geef 😉
Het is niet helemaal zoals ik het wou, want ik wou het enkel in rood en wit, maar uiteindelijk vind ik het roze wel een leuke toevoeging.

Nichtje E en de ouders vonden het ook leuk, dus dan ben ik dubbel zo tevreden!
Hopelijk zijn er geen gauwdieven op school, want ik ben vergeten een labeltje op het deken te naaien… De mama ging wel nog een naamlabel bevestigen. En zeg, niemand zal kunnen claimen dat het hun deken is, want ik denk wel dat dit een uniek stuk op nichtje E’s school zal zijn!

RmWS 005


De details
Patroon: Geïmproviseerd met granny squares en cirkel-naar-vierkant grannies
Wol: Zeeman Royal in diep rood, wit en roze:
Diep rood (29): 300g (= 3 bollen)
Roze (?): 271g (= 2,71 bollen)
Wit (01): 112 g (= 1,12 bollen)
Haaknaald: 4,5 mm
Afmeting: 84cm x 107cm
Haaktijd: 22 dagen

17 Comments

 • Nancy uit Rumbeke

  Héél mooi! Hopelijk krijgt het dekentje geen “voetjes” op schooltje, heb je een naametiketje opgenaaid? Dit dekentje neemt ze gegarandeerd nog mee naar de Unief later!!!!

  Nancy

 • Isabelle

  Whow heel mooi, echt heel mooi, vind het super dat ze dat mee naar school kan nemen, mijn kinderen toen ze klein waren moesten een kussen meenemen naar de kleuterklas om op te zitten tijdens het verhaaltjes lezen en slapen ook, ik haakte toen nog niet maar maakte ook wel iets persoonlijks 😉 en ja als het moet kan het snel gaan inderdaad. Ik moet aan een babydeken beginnen voor het eerste achterkleinkind dat in de familie verwacht wordt voor 2 februari, gaat lukken! 🙂

 • Geertje

  Wat een mooien vrolijk dekentje heb je gemaakt ,daar zal je nichtje ook wel heel erg blij mee gemaakt hebben !

  groetjes ,Geertje

 • Jenny

  Joh, juist leuk die roze rand er zo omheen, echt voor een lief meisje. En dieven pikken ook met label hoor. Maar het bewijs dat je het voor haar hebt gemaakt staat hier in ieder geval terug te lezen.
  groetjes
  Jenny

 • Ina

  Ik wordt deze zomer Meter en als het een meisje wordt ,dan maak ik jou dekentje ,een beetje na?mag dat?

 • Annemiek

  Leuk dekentje rood met witte stippen!
  Vraagje : hoe maak je zo’n granny square rood met wit?
  Ik kan het niet goed zien op de foto.
  Wil er ook een maken voor mijn kleinzoon Tije.
  Groetjes Annemiek