Gelezen

2014 in boeken

Door de drukte van de laatste weken heb ik het lezen en het schrijven van recensies een beetje verwaarloosd.
Na mijn laatste recensie las ik eigenlijk nog 17 boeken. Niet allemaal even recensiewaardig, in de verste verte hoogstaande literatuur, maar toch vooral aangename boeken.

2014-boeken

In 2014 las ik precies 40 boeken. Niet mis.
Veel van die boeken waren, wat ik noem, puberboeken. Hersenloos vertier. Junkfood eigenlijk, maar vaak precies wat ik nodig heb na een lange werkdag op een eindeloos aanvoelende treinrit.

Mijn favoriet?
Die is er niet echt, om eerlijk te zijn. Geen enkele van de gelezen boeken staat echt boven de andere. De boeken van Rick Riordan lees ik altijd graag en herlees ik ook wanneer een nieuw deel van de reeks uitkomt. Mythologie is dan ook echt mijn ding, altijd al geweest.

De meest aangename verrassing vond ik dan weer de boeken van Robert Galbraith.
Zoals je misschien wel weet is dit een nom de plume van J.K. Rowling. Ik vrees dat deze boeken waarschijnlijk niet op mijn radar zouden zijn gekomen als het niet bekend werd gemaakt dat zij de werkelijke auteur is en eigenlijk is het wel jammer. Jammer, want zelfs als ik het niet had geweten is het uitgangspunt van deze boeken iets dat me bijzonder ligt: een ouderwets detective verhaal. Als je van Agatha Christie houdt, dan zou ik deze zeker aanraden.

Heather Gudenkauf vond ik ook wel een ontdekking.
Als eerste las ik In Stilte Gehuld van haar, een boek dat leest als een sneltrein. Elk hoofdstuk is uit het perspectief van één van de hoofdpersonages geschreven en is vrij kort, wat de leessnelheid ten goede komt. De schrijfstijl is uitermate vlot en doordat je steeds weer kijkt uit de ogen van een ander personage, wordt je volledig het verhaal ingezogen. Een bijzonder goede thriller die je laat raden tot het einde.
Ik las ook al een ander boek van haar en de aanpak is gelijkaardig. Echt wel goed ook.

Negatief ben ik niet snel over een boek. Meestal vind ik elk boek wel iets hebben. Maar in 2014 is er toch één boek dat ik echt, maar dan ook echt niet graag heb gelezen: Roodkapje van Unni Lindell. Een psychologische thriller, maar naar mijn smaak een beetje te psychologisch trillend. Absoluut not my cup of tea. Neen.

En dat is het zo’n beetje denk ik. Als je mijn gelezen boeken van iets dichterbij wilt bekijken, volg dan deze link. Of als je mijn mening over een specifiek boek wilt, vraag maar!
Voor 2015 heb ik niet meteen plannen. Ik plan nooit een leeslijst. Ik zie wel wat op me af komt 🙂

En hebben jullie veel gelezen dit jaar? Heb je leesplannen voor 2015? Tips of aanraders?

Groetjes,
Charlotte

3 Comments

 • Nat

  Altijd fijn om te zien wat iemand leest. Al een tijdje kom ik spijtig genoeg lang niet aan 40 boeken per jaar. Wel las ik dit jaar Val der titanen van Ken Follet en ben ik bezig in het tweede deel van zijn Century-trilogie. Ook een aanrader!

 • an valenteyn

  Wow, wat heb je veel boeken gelezen, ik kom aan 1,5 per maand 🙂

  Ik vind je boekencollage ook mooi gemaakt, heb je daar een speciaal programma voor gebruikt?

  Groetjes van An

 • Nanita

  Ik las er 33, waarvan 19 (!!) van dezelfde auteur. Yup, Stephen King 😀 Ik weet het, ik weet het, niet meteen de meest prestigieuze naam in literaire kringen, maar de kerel is een meesterverteller-genie en ik ben die-hard fan! Als je houdt van detectiveverhalen kan je zijn nieuwe roman Mr. Mercedes eens proberen. Een absolute aanrader is The Stand! Meesterwerk!
  Verder was ik onlangs aangenaam verrast door Road Ends van Mary Lawson, ik ga dus in 2015 alvast haar twee andere romans lezen. En op de nieuwe van King wachten… 😛