Gebeurd

Het poesje en het varkentje

Bovenaan deze webpagina, in de hoofding, zie je twee amigurumi’s naar mijn hand. Een poes en een varken.

poes&varken © charami

De poes maakte ik in 2011, naar aanleiding van een foto die ik op Flickr zag. Het volledige relaas kan je hier lezen.
De reacties die ik toen kreeg op deze amigurumi waren overwegend positief. Maar toch moesten een paar zure appels het geheel minder aangenaam voor me maken. Ik werd een dief genoemd, omdat ik inspiratie haalde uit Flickr. Ik mocht het patroon dan wel uit m’n hoofd gemaakt hebben en mijn kat mocht er dan toch anders uitzien dan de foto die mij de inspiratie gaf, ik had het toch gestolen.
Mjah, door die reacties kwam het dus niet direct bij me op om het patroon te delen. Had daar echt geen zin in.

Niettegenstaande de negatieve reacties, vond ik mijn kat toch leuk en wou er nog verder iets mee doen voor mezelf. Ik dacht namelijk dat het met het basispatroon wel mogelijk zou zijn om andere dieren te maken, dan de kat. En zo werd het varken geboren. Hier kun je iets meer lezen.
Het varkentje kreeg wederom een goeie respons. Deze keer geen zure appels, maar toch bleef ik gereserveerd. Ergens wou ik het patroon wel aanbieden, maar ik durfde gewoon niet.
Naast negatieve reacties op de katten, kreeg ik eerder ook al een hele polemiek over me over mijn olifantjes, waardoor ik niet snel geneigd meer ben patronen te ontwerpen. Ik ben nogal snel aangedaan door negatieve commentaren, ook als is het maar 1 iemand. Ik wil er mezelf dan ook niet onnodig aan blootstellen.

Toen ik deze website aan het maken was en een geschikte lay-out wou ontwerpen voor Charami.com, wou ik er iets van mijn eigen amigurumis in steken. De meeste amigurumi die ik maak, zijn gemaakt volgens een bestaand patroon. Ik had dus weinig keus, wou ik een eigen ontworpen amigurumi in het ontwerp van de site verwerken. De keuze bestond uit de kat, het varken, de uiltjes of de olifant. Uiteindelijk werd het dan de kat EN het varken.

Door deze keuze krijg ik af en toe wel eens een berichtje waar het patroon voor deze beestjes te vinden is. Tot mijn verbazing, krijg ik die vraag meer en meer. En ook al ben ik geflatteerd en vind ik het leuk, toch ben ik nog niet direct van plan om een patroon te maken. Misschien ooit wel eens, ooit als ik heb geleerd foert te zeggen tegen de negatievelingen en er mij niks meer van aan trek.

6 Comments

 • corry van uijtregt

  Ben het er helemaal mee eens, met al je goede bedoelingen krijg je ook nogal eens Negativiteit, dat zet er ook bij míj regelmatig een domper op… Mensen begrijpen blijkbaar niet dat je er tijd en werk in steekt en je hun er een plezier mee wilt doen…. Jammer…. Maar er zijn altijd méér leden die pósitief zijn en daar hou ik maar aan vast…. Succes en niet te lang bij stil blijven staan zou ik zeggen maar lekker doorgaan!!!

 • Wendy

  Ze zijn heel erg leuk! En weet je, ik denk dat als je goed naar alle patronen kijkt…. Ik zie bijna overal wel gelijkenissen in hoor met andere patronen, dus waar hebben we het over. Je kan nou eenmaal moeilijk een aap gaan maken die niet eens op een aap lijkt toch? Dus als jij een leuk patroon hebt en je kunt het voor jezelf verantwoorden dat ie niet ergens van is nagemaakt dan heb je het super gedaan! En tsja dat er misschien ergens een patroon is te vinden die er wat van weg heeft…. Pfff als je alle patronen eerst moet gaan doorspitten of iets al bestaat dan is de lol al wel weg lijkt me toch? Ik zeg lekker ontwerpen, ik vind het knap!

 • Jenny

  Hoi hoi
  Iedereen gebruikt wel eens iets als voorbeeld en geeft er zijn eigen draai aan. Netjes is het om het voorbeeld te noemen en aan te geven wat je eigen draai is. Ooit is de stoel ontworpen en moet je zien hoeveel mensen nu stoelen maken (voorbeeldje hoor) en zo is het met nog veel meer. Ga lekker je gang, laat je niet in de luren leggen door hen die negatief reageren, je kunt het nooooooit voor iedereen goed doen. Maar zegt je eigen hart dat het goed is en niet gepikt, prima toch. Gewoon lekker doorgaan!

 • ina

  Jenny heeft helemaal gelijk! go ,moet je zien hoeveel wikkeljurkjes er zijn ,de dame of heer ,die dit als eerste bedacht ,heeft het dus een rotleven nu ,lijkt me …..als ze moet iedereen die zo iets maakte moet manen tot “namaak”!
  Elke omslagdoek trekt wel op een andere,elke muts zet je op je hoofd…..en elke haaksteek is een vaste een stokje of een afgeleide daarvan ,he ! iedereen maakt groentesoep ,maar op zijn manier! Doe alsjeblief verder ,ik geniet en met mij vele ,van je werkjes,je idees en je blog!

 • Edith

  Ik kan alleen maar zeggen dat ik je creaties leuk vind. Ik maak vaak ook dingen naar aanleiding van een foto, ik trek me geen barst aan van al die kritiek, volgens mij ingegeven door jaloerse mensen zonder talent (en verstand. Als je het originele patroon en de maker vernoemt kan je moeilijk een dief genoemd worden, die verdwijnen liefst in de anonimiteit. Doe verder meid, je doet het heel erg goed!

 • Elfie

  Dit komt overwaaien uit de VS, ik zie op forums van spelletjes wel dat iemand een tip geeft en dat er daar dan meteen overheen gevallen wordt door mensen die zeggen dat een ander die tip eerder had gegeven. Dan moet men eerst toestemming vragen aan die ander.
  En ja, bij haakpatronen gaat het tegenwoordig ook al zo. Iemand had een rendier-sleutelhanger ontworpen voor kerstmis en dat mocht niet, want er was een commercieel bedrijf dat rendiersleutelhangers verkocht. Tja, rendieren plegen op elkaar te lijken… Dus voor de kerst geen rendieren meer of je kan een proces aan je broek krijgen…
  Vandaag of morgen vraagt iemand patent aan op stokjes haken en dan mogen we alleen nog maar vasten en lossen maken, of anders moeten we copyright betalen…
  Wat een prachtige dingen maak je trouwens! 🙂