Uitgelegd

Ankertjes voor Zeeman

Laatst passeerde ik weer eens langs de Zeeman en ik kan niet langs de Zeeman passeren zonder te gaan kijken of ze nieuwe wolletjes binnen hebben.
Dat is één van de leuke, maar tegelijk ook frustrerende dingen van de Zeeman: Ze hebben leuke wolletjes tegen een héél schappelijke prijs, maar je moet er altijd snel bij zijn. Bepaalde kleuren/soorten hebben ze altijd, maar veel kleuren/soorten verdwijnen ook plots weer uit het assortiment, zonder dat je weet of die ooit terug komen en, als die dan toch terugkomen, of ze wel helemaal dezelfde zullen zijn als de eerste reeks.
Dus ja, daarom kan ik het nooit laten om de Zeeman binnen te lopen. Er is altijd een mogelijkheid om verrast te worden door weer een nieuw kleurtje of soort wol of door een oude bekende.

Zo heb ik in de loop der jaren al een aardige voorraad bij elkaar gesprokkeld. Vooral de Super Soft is mijn grote favoriet. Zo lekker zacht en zo’n toffe kleurtjes; 22 verschillende tinten had ik in mijn bezit.

Zeeman Super Soft Baby - 001

Om te weten wat die tinten waren had ik van elk kleurtje een eindje draad vastgeplakt op een blad papier met mijn eigen kleurnamen, want de nummers die op de labels staan kloppen niet (zo hebben 4 van de tinten blauw allen de nummer 60).

_Super_Soft_-_22_tinten_medium2

Maar zoals ik zei, laatst liep ik de Zeeman binnen en ziedaar! DRIE nieuwe kleuren Super Soft, waarvan eentje GEEL! Nog nooit had ik een gele kleur gezien in de Super Soft! Super! 😉
Daarnaast was er ook een nieuwe blauw-tint en een groen-tint.
Uiteraard sloeg ik mijn slag. Ik nam meteen alle bolletjes geel die ze hadden liggen (slechts 4) en 3 van elk van het blauw en het groen.

geel-aster-grasgroen

Nu kon ik gewoon opnieuw een stukje wol van elk van de drie kleurtjes knippen en ze bij plakken op mijn blad, maar ik vond dat er een nieuw systeem nodig was.
Na wat knutselen en proberen had ik mijn nieuw systeem klaar aan een sleutelhanger.

kleur-kaartjes

Oké, ja, ik geef toe, op de foto ziet de bundel kaartjes er niet zo handig uit, maar ik wist niet hoe ik het anders moest fotograferen. Het is echt wel een handig systeem, waarbij je de kaartjes kunt draaien om te zien welke kleuren bij mekaar gaan. En als ik wil, kan ik de gewenste kaartjes ook gewoon van de ketting halen en ze plat naast mekaar leggen.

Pas nadat ik de kaartjes af had viel me op hoe goed de kaartjes eigenlijk op kleine ankertjes lijken 😆 . Perfect voor Zeeman wol dus! 😀

Wil je ook zo’n kaartjes maken? Zo ging ik te werk:

Benodigdheden:

 • Karton (van een koekjesdoos of zo)
 • Lijmstift
 • Geruit papier
 • Meetlat
 • Potlood
 • Passer (of een glas om een halve cirkel te tekenen)
 • Schaar
 • Plakband
 • Perforator

Bedek de figuurkant van je karton met lijm en kleef er een vel geruit papier op. Wacht tot de lijm droog is.

Kleurkaartjes - 001

Gebruik de ruitjes als gids om met de lat de kaartjes uit te lijnen. Gebruik dan de passer om de onderkant af te ronden. Zie mijn voorbeeld hier onder voor minimaal verlies aan karton.
Elk ankertje is 4cm breed. De uitsparing springt 1cm aan beide zijden naar binnen, zodat er nog 2 cm op het smalste punt over is. Deze uitsparing is 1,5cm hoog. Onder de uitsparing is nog een rechte lijn van 1,5cm lang op 4cm breedte. De ronde onderkant is ook ongeveer 1,5cm hoog.

Kleurkaartjes - 002

Knip de kaartjes uit. Knip ze eerst gewoon recht uit langs de buitenrand, zonder je zorgen te maken over de afronding of de uitsparingen.

Kleurkaartjes - 003

Knip het kaartje bij door eerst de afronding bij te snijden. Voor de uitsparingen, knip enkel de twee horizontale lijnen in, zodat je aan beide kanten een flapje hebt.

Kleurkaartjes - 004

Plooi deze flapjes naar achteren en maak ze vast met plakband.

Kleurkaartjes - 005

Gebruik de perforator om een gaatje in het midden van het afgeronde stuk te maken.

Kleurkaartjes - 006

Schrijf onder het gaatje welke wol en kleur je rond de uitsparing zal wikkelen. Wikkel de draad zoveel keer rond totdat de uitsparing bedekt is. Maak het woluiteinde vast aan de achterkant door hem ofwel vast te klemmen of vast te plakken met plakband. En voilà, je kaartje is af.

Kleurkaartjes - 007

Je kan er gemakkelijk een hele reeks maken, zelfs al heb je ze niet direct nodig. Ze zijn handig om liggen te hebben, vooral als je zo’n koopgewoontes hebt als ik 😉

Groetjes,
Charlotte

10 Comments

 • Isabelle

  Hey wat grappig, ik wandelde er gisteren ook eens binnen, om dezelfde redenen als jij kan ik er niet aan weerstaan ;). Ik kocht ook de groene en de blauwe, de gele hadden ze niet :(.
  Maar met welk haaknummer haak jij daar dan mee, ik had ook al een paar kleuren roze en zo maar vind ze nogal fijn en heb er dus nog geen granny’s mee gemaakt.

 • Geesje

  leuk, ik ga ook altijd binnen, en Zeeman is nu hier pas nieuw, maar deze kleuren heb ik niet gezien, nog een ker kijken……….maar eigenlijk heb ik mij wel voorgenomen direct geen garen meer te kopen , heb een hele grote voorraad……hahahhahah…maar owee het is verleidelijk………..

 • jans

  ik ken dat voordeel is dat mijn dochter er werkt dus heb altijd de nieuwste kleurtjes grt jans

 • Mispa

  Een super idee om mee aan te slag te gaan. Heb alle wol in een doos zitten en het is altijd zo`n gezoek om te kijken welke kleuren ik heb.
  Met dit systeem zou ik het weten 🙂

  Dank je wel !

 • Truus Klazen

  mag ik vragen welke wol of katoen u gebruikt van de zeeman voor granny,s en hoe duur is die wol of katoen ,ik koop altijd catania ,maar wil ook wel eens goedkoper proberen .
  groetjes van truus .

 • marmarel

  Wat een super-systeem! Ik ben ook een fan van dit garen. Ik gebruik het veel voor baby-knuffeldoekjes. De laatste tijd hadden ze alleen vrij harde kleuren (behalve dan rose), maar nu heb ik ook 3 bollen geel in de wacht gesleept! Ze hadden ook mintgroen, las ik op een ander blog. Jammer genoeg hebben we hier in het dorp geen Zeeman, anders ging ik er elke dag even kijken! 😉

 • Elly Geenjaar

  hahaha wat ben jij een hebberd Charlotte, niets aan een ander gunnen Bij onze zeeman zie je alleen maar zwart en grijs en een hoogst enkele keer blauw.
  Maar je hebt van mij heel groot gelijk hoor en geniet ervan meid
  Hartelijke groetjes Elly

 • AM Kikkert

  heel goed idee maar nu is bijna alle soft die er was niet meer leverbaar
  Ben al in veel winkels geweest evenals mijn vriendinnen
  Hebt u toevallig nog een bollen soft rose en bollen soft blauw van ongeveer een (half ) jaar geleden over?
  Ik zou ze graag van u overnemen tegen de kosten en de portokosten
  Met vr gr
  Anne Marie Kikkert

 • Jacqueline

  Ik kwam je bericht tegen op facebook en wilde zeker even tegen je zeggen dat ik het een super idee vind en geweldig leuk dat je aan ons uitlegt en deelt. Ook leuk om op pinterest te zetten.

  Jacqueline