Vertaald

Patroon Angel Wings Pinafore

KvE - 006

Het originele patroon voor dit kleedje is er eigenlijk eentje voor een pinafore, wat volgens Interglot naar het Nederlands vertaald wordt als overgooier. Het werd gratis met ons gedeeld door Maxine Gonser.
Mits een kleine aanpassing maakte ik van de overgooier een echte jurk. Hieronder kun je het vertaalde patroon lezen, met mijn aanpassingen ingevoegd in blauwe tekst!

Veel plezier ermee!


Angel Wings Pinafore © Maxine Gonser

Origineel: hier

Wol:
Aangeraden op Ravelry is Bernat Baby Sport Solid, een acrylwol waarbij een haaknaald van 4mm wordt aangeraden. Qua hoeveelheid wordt aangegeven dat zo’n 3oz, of 85g nodig is.
Ik gebruikte Bergère de France Sport, een wol-acryl mix waarbij een haaknaald tussen 3,5 en 4mm wordt aangeraden. Ik gebruikte in totaal 3 volledige bolletjes wol, maar ik maakte het kleedje dan ook groter dan volgens het patroon.

Afmeting: nieuwgeborene tot 3 maanden
Mijn jurkje past mijn nichtje van 8 maanden. Het is zelfs nog op de groei!

Proeflapje: 7 steken en 4 rijen = 5cm in stokjes
Ahum, ik maakte geen proeflapje.

Haaknaald: 5mm
Omdat mijn kleedje bedoeld was voor mijn nichtje dat al ouder is dan 3 maanden, koos ik voor een grotere haaknaald. Ik gebruikte een haaknaald van 8mm om mijn beginketting te maken. De rest van het jurkje haakte ik met een 7mm.

Afkortingen:

L = Losse
HV = Halve Vaste
V = Vaste
STK = Stokje(s)
SCHELP = (2STK, L, 2STK) in aangegeven ruimte

Body

Start: Haak 52 lossen

Rij 1: Haak V in 2de losse van haak en in elke losse tot op einde. [51]

Rij 2: Haak 3L en keer werk. Haak STK in elk van de volgende 2 steken. * 2STK in volgende steek; STK in elk van de volgende 3 steken. Herhaal vanaf * 11 keer. Haak STK in overgebleven 5 steken tot einde. [63]

Rij 3: Haak 3L en keer werk. Haak STK in elk van de volgende 3 steken. * 2STK in volgende steek; STK in elk van de volgende 4 steken. Herhaal vanaf * 11 keer. Haak STK in elk van de overgebleven 4 steken. Haak STK in top van de eerste 3L. [75]

Rij 4: Haak 3L en keer werk. Haak STK in elk van de volgende 3 steken. * 2STK in volgende steek; STK in elk van de volgende 4 steken. Herhaal vanaf * 13 keer. Haak STK in elk van de overgebleven 6 steken. Haak STK in top van eerste 3L. [89]

Rij 4b: Haak 3L en keer werk. Haak STK in elke steek tot einde, zonder meerderen. [89]

Rok

Vanaf hier ben ik in het rond beginnen haken, i.p.v. in rijen.
Als je de originele instructies wilt volgen, lees dan hieronder verder de instructies in gewone tekst. Als je zoals ik een gesloten rokje wilt, volg dan in plaats de instructies in blauwe tekst.

Rij 5: Haak 3L en keer werk. Haak STK in zelfde steek. *Sla volgende steek over; SCHELP in volgende steek. Herhaal vanaf * tot einde. 2STK in de top van de eerste 3L. [43 schelpen]

Rij 5 = Ronde 1: Maak HV in top van beginnende 3L van Rij 4b, zodat je de twee stukken verbind. Zorg ervoor dat je stuk niet gedraaid zit. Haak 3L en STK in zelfde steek als HV. * Sla volgende steek over; Haak SCHELP in volgende steek. Herhaal vanaf * tot einde. Sla volgende steek over en haak 2STK in laatste steek. Maak HV in eerste 3L.

Rij 6: Haak 3L en keer werk. Haak STK in zelfde steek. Haak een SCHELP in volgende 6 schelpen; 3L. Sla volgende 10 schelpen over. Haak SCHELP in volgende 11 schelpen; 3L. Sla volgende 10 schelpen over. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. 2STK in top van 3L.

Rij 6 = Ronde 2: Haak 3L en STK in zelfde steek als HV. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen; 3L. Sla volgende 10 schelpen over. Haak SCHELP in volgende 11 schelpen; 3L. Sla volgende 10 schelpen over. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. Sla stokje over en haak 2STK in laatste stokje. Maak HV in eerste 3L.

Rij 7: Haak 3L en keer werk. Haak STK in zelfde steek. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. Haak STK in elk van de volgende 3 losse. Haak SCHELP in de volgende 11 schelpen. Haak STK in elk van de 3 lossen. Haak SCHELP in de volgende 6 schelpen. Haak 2STK in top van 3L.

Rij 7 = Ronde 3: Haak 3L en STK in zelfde steek als HV. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. Haak STK in elk van de volgende 3 lossen. Haak SCHELP in volgende 11 schelpen. Haak STK in elk van de 3 lossen. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. Haak 2STK in laatste stokje. Maak HV in eerste 3L.

Rij 8: Haak 3L en keer werk. Haak STK in zelfde steek. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. Sla eerste stokje over van de onderarm en haak een SCHELP in volgend stokje. Haak SCHELP in volgende 11 schelpen. Sla eerste stokje van onderarm over en haak een SCHELP in volgend stokje. SCHELP in volgende 6 schelpen. Haak 2STK in top van 3L.

Rij 8 = Ronde 4: Haak 3L en STK in zelfde steek als HV. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. Sla eerste stokje over van de onderarm en haak een SCHELP in volgend stokje. Haak SCHELP in volgende 11 schelpen. Sla eerste stokje van onderarm over en haak een SCHELP in volgend stokje. Haak SCHELP in volgende 6 schelpen. Haak 2STK in laatste stokje. Maak HV in eerste 3L.

Rij 9: Haak 3L en keer werk. Haak STK in zelfde steek. Haak SCHELP in elke schelp tot einde. Haak 2STK in top van 3L.

Rij 9 = Ronde 5: Haak 3L en STK in zelfde steek als HV. Haak SCHELP in elke schelp tot einde. Haak 2STK in laatste stokje. Maak HV in eerste 3L.

Rij 10-17: Herhaal rij 9. (dus 8 herhalingen)

Rij 10-17 = Ronde 6-13 Herhaal rij 9. (dus 8 herhalingen)
Omdat ik een langere rok maakte, herhaalde ik rij 9 nog 3 extra keren:
Ronde 14-16: Herhaal rij 9. (dus nog eens 3 herhalingen)

Rij 18: Haak 3L en keer werk. Haak STK in zelfde steek. Haak V in ruimte voor schelp. * 5STK in schelp. Haak V in ruimte tussen schelpen. Herhaal vanaf * tot einde. V in ruimte na laatste schelp. Haak 2STK in top van 3L.

Rij 18 = Ronde 21: Haak 3L en STK in zelfde steek als HV. Haak V in ruimte voor schelp. * 5STK in schelp. Haak V in ruimte tussen schelpen. Herhaal vanaf * tot einde. V in ruimte na laatste schelp. Haak 2STK in laatste stokje. Maak HV in eerste 3L.

Naai 3 knoopjes op de juiste kant van de body. Gebruik de ruimte op het einde van de rijen als knoopsgaten. Je kan ook rondom VASTEN haken en 3 lussen van 2L als knoopsgat maken aan de linkerkant.

Als je de rok gesloten maakte, dan heb je nu nog slechts een kleine opening, bovenaan aan de nek.

KvE - 008

Rond de opening haakte ik vasten, waarbij ik links bovenaan een lusje maakte door middel van 2 lossen. Aan de rechterkant naaide ik dan een klein knoopje.

KvE - 007

En dat is het. Met deze instructies zou het je moeten lukken ook zo’n kleedje te maken!

Groetjes,
Charlotte

13 Comments

 • Diana

  Hoi, Die ziet er leuk uit!
  Echt een leuk jurkje! Die gaat ook op mijn to do lijstje hihi.

  Hoe is het met jouw nu? Je gehoor al wat beter?
  Groetjes
  Diana

  • Charlotte

   Hallo Diana! Merci hoor. Tis echt een gemakkelijk jurkje en is héél snel klaar 🙂

   Het gehoor is nog onveranderd :S . De dokter weet het niet echt meer.
   De behandeling van de nek heeft het iets verbeterd, maar het is nog niet helemaal weg. Deze week heb ik een CT scan van mijn gebit laten doen, om te zien of het probleem niet aan de wijsheidstanden kon liggen, maar dit is negatief. Nu wacht ik op het resultaat van een bloedonderzoek, omdat een ijzertekort of de schildklier de boosdoeners zouden kunnen zijn.
   Dus ja, het blijft afwachten.

   Groetjes,
   Charlotte

 • Mirjam

  Ontzettend bedankt voor het uitschrijven van het patroon in het nederlands, en ook voor de toevoegingen om er meteen een jurkje van te kunnen maken! Ik ben er heel erg blij mee, en ga zeker dit jurkje nog een aantal keer proberen te maken! Het is zó schattig! Dank!

 • Sabrina de Boer

  Ik loop vast bij rij 6. ‘Sla volgende 10 schelpen over. Moet ik dan in elke steek een vaste doen? Of afhechten en later weer aanhechten?

 • Sabrina de Boer

  Hebbes! 10 overslaan en dan gewoon weer insteken. Zo krijg je idd verder met het lijfje/rokje. Tja… t is al laat zullen we maar zeggen. Morgen maar ff stukje uithalen en opnieuw verder. 😉 #blondt

 • Karen

  Ik ben het jurkje nu aan het haken met haaknaald 3, het wordt een poppenjurkje! Bedankt voor het patroon!

 • Elleke

  Wat attent om er zo veel werk in te steken met de toevoeging van je eigen tekst! Ik denk dat ik het patroon in het voorjaar ga uitproberen. Een creatieve groet

 • Francien van Dijk

  Graag wil ik het haakpatroon van het prinssenjurkje ontvangen om te maken voor mijn kleindochter. Kunt u mij het sturen via de mail??Daar voor hartelijk dank!