Gemaakt

Van de hak op de tak

Yep, dat is zo een beetje mijn haakgedrag (en nu moet ik ook breigedrag zeggen :hihi: ) voor het moment: van de hak op de tak.
Nu, eerlijkheidshalve dien ik wel te zeggen dat dit zo’n beetje altijd zo is, maar nu is het nog meer dan anders. Ik wil aan al mijn kerstideeën tegelijk beginnen en wil ze ook allemaal veel te snel af.

En ondertussen kwam mijn broer nog naar me toe met een verzoek. Of ik niet alstublieft een sjaal voor hem kon maken, want het was koud.
😆 Tjah, grote zus zijnde kon ik daar nu toch geen neen op zeggen zeker! Samen zijn we wol gaan kiezen, donkerpaarse van de Zeeman. En hij was er helemaal oké mee dat ik de sjaal als tweede brei-oefen-project ging benaderen. Zolang ie maar warm was!

Na wat zoeken en twijfelen, besloot ik een simpele ribbel sjaal te breien. Je weet wel, zo eentje waar je rechtse en averechtste steken afwisselt om ribbels te creëren. Ik koos voor deze variant, waarbij de steken zich in een 3/2 verhouding bevinden.

Door cazcrafts

Ik zette 48 steken op, namelijk 45 voor het ribbelpatroon en nog eens 3 om de linker- en rechterzijde op dezelfde manier te beginnen tegen het krullen.
De opzet deed ik op een 8mm naald, maar derest wordt met 5,5 mm naalden gebreid. Uiteraard werk ik ook hier opnieuw met rondbreinaalden.

Na een paar rijen zag ik echter dat mijn zijkanten niet gelijk waren.

    

Aan de ene kant bestond de zijkant uit mooie V-tjes en aan de andere kant uit streepjes. De streepje herkende ik van mijn andere sjaal, waaruit ik afleidde dat de streepjes gevormd worden door twee rijen van rechtse na mekaar. Logischerwijze werd het V-tje dan gevormd door rechts-averechts af te wisselen per rij.
Net zoals bij mijn ander breiwerk zet ik de eerste steek steeds over van naald zonder die te breien. Deze overzet gebeurt door de naald in de steek te steken net zoals je een rechtse zou breien. Dus dacht ik dat ik ofwel afwisselend de eerste steek rechts-averechts kon overzetten, ofwel kon ik de laatste steek telkens averechts breien, onafhankelijk van het patroon.
Ik koos voor het laatste. Dus nu zet ik elke eerste steek rechts-gewijs over en brei ik elke laatste steek averechts. Mijn zijkanten aan beide kanten vormen nu mooie V’tjes 😀

En dit is de sjaal vandaag.

Ja, niet super gelijkmatig en toch hier en daar een foutje in de steken, maar vind het nog goed meevallen. Eindelijk zie ik nu ook het verschil tussen een rechtse en een averechtse steek, zodat, wanneer ik mijn tel kwijt ben, toch kan zien hoe ik de volgende steek moet breien.
Nu meet de sjaal al 36 cm. Ik dacht aan een sjaal van 180 cm, maar mijn broer denkt dat 150 cm lang genoeg zal zijn. We zien wel als we zo ver raken!

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • Cynthia

  Mooi hoor, deze zijkanten!
  een das breien is een leuke afwisseling voor de kerstdingetjes waar je mee bezig bent?! 😉
  ik hoop dat je op deze plek in januari ALLES komt laten zien… ben heel nieuwsgierig naar je kerstprojecten. Zelf ben ik bezig aan hartgranny’s in verschillende kleuren, uit het boek KERSTBALLEN HAKEN van uitgeverij FORTE.
  de piepschuim hartjes heb ik bij XENOS gekocht(bestaat die winkelketen in België ook?)Voor ong.20 mensen ben ik van plan er eentje te maken, is traditie aan het worden; sinds 4 jaar haak ik een kerstdingetje voor in de boom voor ong. 20 fam.leden/vrienden.
  Zo was er een mistletoe met gezichtje aan rood lintje, kerstklokje met belletje erin, een gehaakt engeltje om op een wijn fles te zetten, een geel smilebolletje met kerstmuts en dit jaar dus het granny hartje van 8 cm. Ik merk dat iedereen er steeds erg blij mee is en zie alles bij iedereen ieder jaar weer in huis of boom terug, zo leuk! Fijne haak/breiavonden voor iedereen.