Gemaakt

Eerste brei-ervaring

Na een weekje oefenen dacht ik dat jullie wel zouden willen lezen hoe mijn eerste brei-ervaring was. Nu ja, strikt genomen was dit niet de eerste ervaring. Zoals ik al eerder zei heb ik al een paar keer breinaalden in de handen gehad en de werkwijze voor de rechtse en de averechtse ken ik wel, alleen niet zo goed en zo vlot als nodig als ik iets echts wil breien.

Soit, mijn eerste probleem met breien was de naalden zelf. Ik vond maar geen manier om die goed vast te houden zodat ik geen blauwe plekken kreeg tijdens het breien. Ik hou namelijk de naalden voor mij, ergens tussen oog- en borsthoogte, en bij het maken van steken beweeg ik beide handen. Vooral dat bewegen gaf het probleem, want ik kon niet één van de naalden onder de oksel verbergen en door de lengte van de naalden sloeg ik mezelf steeds.
Oplossing: rondbreinaalden. Ze zijn pakken korter dan de gewone breinaalden en zijn dus ook veel handiger om vast te houden.

De eerste ervaringen zijn alvast positief. Ik voel me veel minder onhandig bij het werken met deze naalden. Het gaat veel vlotter dan lange, rechte naalden. Uiteindelijk kan je met de rondbreinaalden ook gewoon recht breien, dus ik ben alvast gewonnen voor deze kortere naalden! Het enige probleem dat ik soms heb bij deze naalden is dat de draad in de weg komt te zitten. Heeft iemand hier misschien een tip voor?

Op naar het volgende probleem: opzetten.
Toen ik als kind wilde leren breien ging ik altijd naar mijn moeder voor de opzet. Zij zette dan de gewenste steken op en dan vertrok ik met rechts-averechts. Ik herinner mij dat ik het een paar keer zelf geprobeerd heb, maar ik snapte in de verste verte niet hoe mijn moeder het deed. Nu zou ik het leren!
Ik heb verschillende YouTube video’s geprobeerd, maar uiteindelijk was deze voor mij het duidelijkst:

Het liedje is verschrikkelijk irritant, maar de mute knop doet wonderen 😉 . En na niet al te veel keer de video opnieuw te starten en te proberen lukt het mij nu al aardig om steken op te zetten.

Daarna was het een kwestie van oefenen, maar voor ik begon dacht ik eerst eens de terminologie op te zoeken. Ik weet wel dat je rechts en averechts kan breien, maar wat is dat in het Engels? En welke andere termen moet je als beginnende brei(st)er kennen? Na wat googlen vond ik deze lijst: breiweb.nl. In het Engels heet rechts dus knit stitch en averechts purl stitch.
Ook vond ik op KnittingDaily een gratis e-book om te leren breien: How to knit for beginners. Verder dan de intro in dit boek ben ik (nog) niet geraakt, gezien ik niet echt iets kan leren via fotootjes of tekeningen. Maar de intro gaf me wel twee nieuwe termen: garter stitch en stockinette stitch. De garter stitch is wanneer alle rijen recht worden gebreid. Wat dit in het Nederlands is heb ik nog niet kunnen ontdekken. De stockinette stitch is wanneer afwisselend recht-averecht wordt gebreid. De Nederelands term is tricotsteek.

Nederlands Engels Betekenis
Recht Knit
Averecht Purl
? Garter stitch Brei alle rijen recht
Tricotsteek Stockinette stitch Brei afwisselend een rij recht en een rij averecht

En met deze 4 termen onder de riem vond ik het hoog tijd om in actie te schieten.

Momenteel ben ik bezig met mijn zesde proeflapje. Ik overloop ze even.

Dit was mijn eerste proeflapje. Gewoon even een snelle herhaling van de recht-averecht steken zoals mijn moeder het me vroeger had geleerd: wol aan de rechterkant en telkens de draad over de breinaald werpen. Deze manier van breien is blijkbaar de Engelse manier van breien. Voor mij was dit de enige manier die ik ooit gezien had, dus ik had helemaal geen idee dat er andere manieren bestonden, totdat verschillende mensen een reactie hierover nalieten op mijn vorige post. Hierover wat verder meer 🙂

Met het eerste proeflapje moest ik ook leren afzetten en dat leerde ik via dezelfde video als waarmee ik het opzetten leerde (zie hierboven).

Proeflapje twee begon op dezelfde manier als het eerste: alle steken afwisselend rechts en averechts breien. Na een paar rijen besloot ik om eens te onderzoeken of er een methode bestond om mooiere en strakkere randen te krijgen. Op deze website las ik dat als je de eerste steek niet breit, je mooiere randen zou moeten krijgen, dus dat deed ik voor de verder rijen. Nog wat rijen verder schakelde ik dan over naar enkel rechtse steken om dan weer afwisselen recht-averecht te breien.

Nummertje drie bestaat alleen maar uit rechte steken, waarbij de ik de eerste steek gewoon van de linkse naald naar de rechtse naald verplaats, zonder die te breien. Heel duidelijk zichtbaar dat ik letterlijk een paar steken heb laten vallen 😉 . Ook duidelijk zichtbaar is dat mijn opzet te strak is vergeleken met de gebreide steken. Nog iets om op te letten!

Aha, met proeflapje 4 keer ik terug naar mijn vorige vermelding van het Engels breien.
Naast het Engels breien, wat voor mij het normale breien zoals ik het ken is, bestaat er zoiets als het Continentaal of Duits breien. Dit werd onder mijn aandacht gebracht door Karin en Eveline.
Opnieuw naar mijn vriend Google. Wat is het verschil tussen de twee op zoek wat het verschil tussen de twee? brei stijlen.

Engels breien (of gewoon breien voor mij) is wanneer je werkdraad zich in je rechterhand (als je rechtshandig bent) bevindt en je bij elke steek je rechter hand moet opheffen om de steek over je naald te halen.
Bij Duits of continentaal breien bevindt de werkdraad zich echter aan je linkerkant. Je wikkelt die om je vingers net zoals bij het haken en alle beweging gebeurt vanuit de polsen. Hier een vergelijkende video.

Intrigerend, niet? Voor mij alvast wel en dus voor het volgende proeflapje wilde ik de rechte steek via de Duitse methode leren. Op YouTube bekeek ik verschillende video’s, maar deze manier van de rechte steek probeerde ik uiteindelijk uit:

In het begin was het nogal wat foefelen, maar het duurde niet te lang eer ik het snapte. Mijn eerste proeflapje op de Duitse manier ziet er niet al te mooi uit, maar naar de laatste paar rijen toe lukte het steeds beter.

Met proeflapje 5 ging ik gewoon verder zoals met proeflapje 4: De rechte steek volgens de Duitse manier. Je ziet dat het er steeds regelmatiger gaat uit zien.
Na 9 rijen, daar waar je de paarse pijl ziet, besloot ik om eens terug over te schakelen naar de Engelse manier. De steken zien er min of meer gelijk uit als met de Duitse manier, maar je ziet dat de richel tussen de overschakeling nogal breed is. Bij de roze pijl ging ik dan terug naar de Duitse manier en ook hier weer zie je de overgang, wel iets minder, maar toch zichtbaar.

Bij het schakelen tussen de twee methoden werd voor mij ook onmiddellijk duidelijk dat ik met de Duitse methode al sneller kan breien. Er zijn gewoon veel minder bewegingen nodig en praktisch gaat het nu bijna dubbel zo snel als de Engelse methode!

En dan als laatste, mijn huidige proeflapje, waar ik nu ook de averechtse steek via de Duitse methode onder de knie probeer te krijgen.
De uitleg in de video’s die ik vind voor deze steek lukken mij niet echt. Ze gaan steeds de wijsvinger, waar de werkdraad strak wordt gehouden, op en neer bewegen om zo een steek te kunnen oppikken. Om één of andere manier is het voor mij onmogelijk om dit te doen. Maar ondertussen, zoals je kunt zien, heb ik een eigen manier gevonden waarbij ik in plaats van mijn vinger op en neer te bewegen mijn pols in cirkeltjes draai. Het lukt al aardig. De steken zijn niet echt gelijkmatig, maar ik vermoed dat dit een kwestie van oefenen is.
Ook de zijkanten, zelfs met het overslaan van de eerste steek, zien er verschrikkelijk uit.

De ene kant, de kant van de rechte steken, ziet er nog oké uit, maar de andere kant, de kant van de averechtse steken, is verschrikkelijk los. Ook hier vermoed ik dat oefening kunst baart.

Maar, zoals je wel merkt, ben ik al een fan van de Duitse methode en denk ik om met die methode verder te werken.
Voor mensen die last hebben van de schouders, blijkbaar is deze Duitse methode ook minder belastend, dus zeker eens het proberen waard!

Al in al zijn de eerste, hernieuwde, ervaringen met het breien positief en heb ik er veel zin in om mij er verder in te verdiepen. De volgende stappen in mijn programma zijn het verder oefenen op de Duitse methode, en dan vooral de averechtse steek. En wisselen van kleuren.

Oh ja, en als mensen ideetjes hebben voor een echt eerste breiwerk, laat het me zeker en vast weten, want proeflapjes zijn nogal saai 😉 !

Nog een fijne zondag!

Groetjes,
Charlotte

9 Comments

 • nolly

  Wat goed dat je het zo uitgebreid aan het proberen bent.
  Ik had al eerder eens gelezen dat de Duitse manier, makkelijker zou zijn, en beter als je last van schouders hebt. Hmmmm misschien dat ik dat ook eens ga uitproberen.

  Succes met je verdere probeersels, gaat vast lukken!

  Overigens heet “alleen recht breien” in het nederlands “de ribbelsteek”.

 • Jannie

  Wat een leuke blog over breien. En wat heb je een hoop uitgezocht.
  Ik ben ook nog lerende, dus jou tips en ervaringen zijn meer dan welkom 😉

  Groetjes Jannie

  p.s. je blijft ook haken toch? je maakt te gekke dingen 😀

 • Petra

  Heel knap van je, en datje dit allemaal op hebt geschreven voor de nieuwelingen. Alleen recht breien heet ribbelsteek. Veel succes ermee!
  Groetjes Petra

  • Eveline

   Ja! Dat heb ik laatst ook gezien, bij Portugees breien is de averechte steek blijkbaar makkelijker dan de rechte!
   Ik heb het trouwens ook hoor, dat mijn averechte steken “op z’n Duits” losser zijn dan de rechte. En ook dat ik sneller ben zo! En doordat je sneller gaat worden je steken ook losser. Veel mensen die met de draad links breien nemen dan ook een kleinere naald dan voorgeschreven bij de wol. Waar je denk ik wel even op moet letten is dat je je pols niet overbelast als je hem veel draait. En trouwens, met de draad links breien lijkt wel wat op haken (je pakt de draad op ipv dat je hem er omheen slaat) en ik heb wel eens gelezen dat mensen die al wel kunnen haken, maar niet breien, de Duitse manier makkelijker oppikken.
   Heel veel plezier met oefenen! Ik weet wel dat ik het een hele kick vond dat het me lukte en dat het steeds mooier werd (en sneller ging!)
   ps: misschien een pannenlap om te oefenen? Of een hele simpele muts (koker bovenin samentrekken) kan je in het rond op z’n Duits lekker doorbreien!

 • Marja

  Truukje om los op te zetten:
  haak met een andere kleur garen iets meer (ongeveer 10) dan het aantal steken dat je wilt opzetten voor je breiwerk. Neem dan de breisteken op aan de bobbels van de achterkant van de gehaakte ketting (dus niet in een zijlus). Dan kun je als het breiwerk af is de gehaakte ketting verwijderen en de steken los afkanten, of aan de onderkant verder breien, of…
  Afkanten doe ik zelf ook met de haaknaald.
  Enjoy!

 • Nanita

  Aaah Charlotte ik heb blijkbaar 2 posts van je gemist! Ik kreeg altijd een aanmelding in m’n mailbox toen je een nieuwe post had gemaakt maar nu is dat om één of andere reden niet meer zo?
  Je breiwerkjes zien er fantastisch uit! Ik heb de Duitse methode nog nooit geprobeerd maar ik wil het wel graag leren. Wat projectjes betreft: de La La Shawl op Ravelry is super voor beginners! Naast knit en purl moet je enkel yarn over (gewoon de draad om de naald slaan) en knit2tog (2 steken samenbreien) kennen, en het effect is heel mooi!

  • Charlotte

   Voor mij is de Duitse methode veel natuurlijker, gezien je de draad vasthoud net als bij het haken. Ik doe het wel nog anders dan op de video’s op YouTube, omdat ik mijn wijsvinger met de werkdraad steeds gestrekt hou voor de spanning. In plaats van die te bewegen, werk ik vanuit de polsen. Dus ja, op den duur denk ik dat dit ook belastend voor de polsen zal worden…
   Bedankt voor de tip van de La La Shawl. Ziet er wel ingewikkeld uit zeg! Voorlopig denk ik om van deze sjaal mijn eerste project te maken: Striped Cotton Cowl, maar dan een gewone rechte sjaal, geen cirkelsjaal 🙂 Ik hou jullie alvast op de hoogte via de blog 😉