Gebeurd

Ik leer iets nieuws in oktober: Breien!

Al jaren wil ik leren breien. Ik wil al kunnen breien van voor ik wilde leren haken. Ik denk dat dit komt omdat mijn moeder een breister is en ik met breien dan ook meer in aanraking kwam.
Mijn moeder heeft geprobeerd om me het te leren. Ik zie me nog zitten als klein meisje in de zetel met twee gigantische naalden, proberend een mooi, effen lapje te breien op basis van mijn moeders instructies. Maar geduld heb ik nooit veel gehad, dus dat mooie lapje is nooit van mijn breinaalden gerold.

En dan jaren later leerde ik via YouTube die andere woltechniek: Haken.
In het begin ging dat ook niet zo goed, maar later ging het steeds beter en beter. En nu denk ik dat ik toch mag zeggen dat ik goed kan haken. Dus als haken via YouTube kan, waarom breien dan niet?

Ik geef toe, tussendoor heb ik mij al een paar keer terug aan breinaalden gewaagd, onder andere bij het maken van dit Rendier, maar lang hield ik het nooit vol.
Maar nu heb ik me voorgenomen het vol te houden. Deze maand leer ik mezelf breien. De basis ken ik al, ik moet het gewoon bijschaven.

Het grootste probleem dat ik altijd had met breien waren de twee gigantische naalden. Waar steek je die in godsnaam? Alleszins niet onder de oksel, want dat resulteerde steeds in blauwe plekken… Maar gisteren kocht ik deze:

Rondbreinaalden. Van de Wibra. Slechts 69 cent. Naalddikte 5mm, de grootste die ik vond.
Ik las op Ravelry al hoe vele breisters zweren bij rondbreinaalden, ook om recht te breien. Die korte naaldjes zien er alleszins al eenvoudiger uit om mee te werken.

Straks zet ik een paar steken op. Het eerste proeflapje. Opzetten, rechts, averechts en afbinden oefenen. Eerst ga ik op zoek naar een paar goeie YouTube video’s om mij wat te helpen!

Duimen maar dat ik deze maand het breien voldoende onder de knie krijg om een eerste project te kunnen beginnen!

Groetjes,
Charlotte

7 Comments

 • Karin

  Als je het dan toch gaat leren, doe dan meteen de continentale/duitse methode, die is veel minder belastend voor je schouders. Op you tube staan er hele duidelijke filmpjes over.

 • Annette

  ik ben heel benieuwd naar je ervaring met de rondbreinaalden. Ik heb jaren terug gebreid, maar heb moeten stoppen, vanwege me schouders, was te pijnlijk… heb al eens zitten denken over de nifty nitter (ofzoiets).. maar toen verslaafd geraakt aan haken, en is een goeie vervanging.. maar kriebeld nog steeds, omdat het vele male sneller is, vooral in kleding..
  Ben dus erg benieuwd

 • Inès

  Je hoeft niet noodzakelijk de priemen onder je oksels te steken hoor. Als ik brei, steek ik enkel de rechtse priem onder mijn arm. Een vriendin steekt ze zelf niet onder haar oksels.

 • Ina

  Spannend!
  Mij lukt het breien beter dan haken,krijg snel last van een duimgewricht….die rondbreinlden
  zijn handig voor grote stukken en onderweg,maar ik doe het liever op de oude manier ……veel succes en plezier ermee!!

 • Eveline

  Ik brei ook graag op rondbreinaalden. Grote bonus vind ik dat je het gemakkelijk mee kan nemen (niet twee punten die overal doorheen prikken) Ik heb mezelf nu ook breien met de draad links aangeleerd en daardoor gaat het nog makkelijker! Bij deze link kan je leren opzetten http://www.youtube.com/watch?v=LBjphVYKO14&feature=related van dezelfde ‘filmer’ staan nog meer breifilmpjes… Veel plezier!

 • Nanita

  Oooh super! Ik ben alvast heel blij dat ik heb leren breien een paar maanden geleden, hoewel ik het niet zo logisch vind als haken (en ik ben nog steeds vreselijk bang om steken te laten vallen want heb er nog steeds geen idee van hoe je die weer opraapt). Ga zeker ook eens kijken op verypink.com, een hele hoop handige video’s en tips! En je hebt me meteen ook inspiratie gegeven voor een kerstproject, ik ga Murray ZEKER maken! 🙂 xxxx

 • Marion

  Charlotte, ik weet zeker dat het je zal lukken. Kijk naar het resultaat van je haakwerk. Wie weet een nieuwe verslaving ;-)Ik brei al 49 jaar en haak al 40 jaar, ik kan niet kiezen wat ik het leukst vind. Veel succes in ieder geval!