Uitgelegd

Geplande willekeur

Overlaatst was er weer eens een discussie op Ravelry over het willekeurig gebruik van kleuren.
De immer populaire projecten van Lucy van Attic24 zijn steeds heel kleurrijk en het volgende kleur wordt steeds willekeurig ingevoegd door blind in de zak/mand/bak wol te graaien.

    
    
©Attic24 – ©dennismarquez – ©Nanita – ©tiggersjp

Ik kan dat dus niet. Ik weet niet waarom, maar dat willekeurig gedoe maakt mij onrustig en dan twijfel, twijfel, twijfel ik bij elk volgend kleurtje. Met als resultaat dat ik er nog langer over doe voor ik iets af maak 😉 .
Nope, dat willekeurig gedoe is helemaal niet aan mij besteed. Dit wil echter niet zeggen dat ik die willekeurige dekentjes niet mooi vind. In tegendeel zelfs! Ik wou dat ik het kon…
Vandaar dat ik mijn eigen manier heb ontwikkeld om toch aan willekeur te kunnen doen. Het is een methode die ik geplande willekeur noem. Het is een beetje een contradictio in terminis, maar het beschrijft exact wat ik doe: Ik plan mijn willekeurig kleurenschema 😆

Hoe doe ik dat? Met excel en heel veel geduld.
Neem nu bijvoorbeeld mijn huidig project, het lapjesdeken. Dat bestaat (of zal bestaan) uit héél veel vierkantjes in veel verschillende kleurtjes zonder zichtbare logica aan mekaar vast gemaakt.
Voor ik aan dit project begon, opende ik Excel en maakte ik een lijst van de kleurtjes die ik wou gebruiken. Elk kleurtje kreeg zijn eigen nummer.
Daarna omlijnde ik in excel een rechthoek met evenveel cellen als ik vierkantjes zou maken. Op dat moment waren dat dus 391 vierkantjes in 17 kolommen en 23 rijen.
En dan begon het echte werk: Ik vulde in elke cel een nummer dat overeenkwam met een kleur. Ik hield de omringende kleuren (of nummers) in de gaten zodat ik niet teveel dezelfde kleuren naast mekaar had.

Zoals ik zei, het vraagt wat tijd en geduld, maar ik vind het het zeker waard. Nu kan ik ongehinderd vierkantjes haken. Een snelle blik op mijn schema en ik weet welk volgend kleur ik moet nemen. Geen stress of getwijfel meer, dankzij de geplande willekeur 😀

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

  • Marga

    Wat een goed idee!!!!! Ik ben ook zo iemand als jij, kan ook nooit een keuze maken met kleuren bij elkaar zoeken. Van andere vind ik het altijd schitterend, maar zelf ben ik altijd een twijfelaar. Maar dit is wel een goed idee hoor, ga ik ook eens proberen. Bedankt!!!!!

  • Nanita

    Wow, daar ben ik dus veel te ongeduldig voor 😀 Mijn tactiek is anders: ik kijk gewoon snel welk kleurtje er bij het voorgaande past, en ik hou gewoon in de gaten dat de dominante kleuren (meestal zie ik geel en rood als dominant, zoals nu bij mijn lapjesdeken of bij de granny stripe) redelijk verspreid liggen. Ben benieuwd hoe je lapjesdeken evolueert! Het mijne gaat traag, maar ik werk er supergraag aan. Heb wel al een paar keer zitten twijfelen of het niet beter was geweest grotere vierkantjes te nemen, zoals de jouwe (de mijne zijn 3 rondjes), maar ik ben dan ook een onverbeterlijke twijfelaar 😉