Gemaakt

Vierkantjes vastmaken vervolgd

Gisterenavond heb ik dan nog wat verder gezocht naar een goeie aaneenzet methode voor mijn vierkantjes.
De eerste poging was nogmaals dezelfde zigzag-methode, maar dan met een kleinere haaknaald.

Op de foto van gisteren had ik de zigzag met dezelfde haaknaald gedaan als waarmee ik de vierkantjes had gehaakt, namelijk een naald van 4,5mm. Op de foto hierboven heb ik dezelfde zigzag-methode toegepast, maar nu met een haaknaald 3,5mm.
Persoonlijk vind ik het er al meteen veel beter uit zien, maar ik heb nog een paar andere dingetjes geprobeerd.

De joining op de foto hier boven is ook de zigzag-methode, maar dan met halve vasten i.p.v. vasten.
Maakt niet zoveel uit vind ik, maar als ik moet kiezen, dan toch liever de vasten.

De volgende test was een ideetje van het moment. Het is gebaseerd op de zigzag, maar deze keer geen vasten of lossen, maar halve stokjes weg-en-weer in de vierkantjes. De foto is niet zo goed gelukt doordat het al wat donker begon te worden en omdat het groen echt fluo is, maar door de halve stokjes werd in het midden een soort brug gecreëerd die ik er wel leuk vond uit zien, maar hoe zou het zijn als ik gewone stokjes haakte i.p.v. halve stokjes?

Met de stokjes ben ik meteen al the way gegaan en heb de vierkantjes in beide richtingen vast gemaakt. Ik vind het echt wel nog goed gelukt. Lijkt een beetje alsof de gekleurde vierkantjes zweven tussen het wit. Doet me wat denken aan de ministeck blokjes als ze nog vast zitten op de plastic houder 😀 .

En dan wou ik zien hoe de zigzag-methode er al the way zou uit zien.

Ook niet slecht eigenlijk… Twijfel, twijfel.

En dan zijn er nog alle tips en ideetjes die ik van jullie kreeg naar aanleiding van mijn bericht gisteren! Dankjewel allemaal voor het meedenken! Vind ik echt leuk!! 😀

Sommigen stelden voor om voor de traditionele methode van vasthaken te gaan via halve vasten of vasten. Dus de vierkantjes meteen aan mekaar vastmaken.
Deze methode is inderdaad een optie, maar in dit geval wil ik de kleurtjes niet zomaar aan mekaar haken. Ik wil een kleur hebben die er één geheel van maakt, vandaar het wit.
Je zou dan kunnen zeggen dat ik alle vierkantjes kan omhaken met wit (wat ook werd voorgesteld) en deze dan gewoon aan mekaar haak, maar ik zie het momenteel niet direct zitten om de 160 vierkantjes nog eens te omhaken 😆 . Deze optie zal ik echt maar overwegen als al de rest echt niet lukt 😉

De granny-doorhaak manier werd ook voorgesteld. Dit is inderdaad een interessante methode, maar opnieuw, ik zie dit niet zo meteen zitten voor de 160 vierkantjes 😛

Een andere tip was een soort kant-join. Hij lijkt inderdaad wat op de zigzag en ik vind hem héél mooi. Enig probleem is dat ook hier weer elk vierkantje eerst omhaakt moet worden (met V, 3L). Dus ja, zelfde probleem eigenlijk…

Deze morgen heb ik nogmaals de methode van de stokjes uitgetest bij vol daglicht en met een extra paar vierkantjes.

Er wordt wel degelijk een echte richel gevormd aan de voorkant, zoals je zou hebben als je meteen de vierkantjes aaneen zou haken met vasten.

De achterkant ziet er dan weer meer zigzaggerig uit.

Haha, nu weet ik het echt helemaal niet meer… Stokjes of toch zigzag??

Wat denken jullie nu?

15 Comments

 • Diana

  Ik zou ook voor de stokjes methode kiezen. Vind de achterkant daarvan ook erg leuk worden.
  Bedankt voor de link naar de kant methode. Die ga ik denk ik wel voor mijn blokken uitproberen.

 • Nancy

  ik vind ze allebei “iets” hebben, maar toch zou ik zwart kiezen. Leg eens een kleurfoto op een zwarte achtergrond en dan op een witte, je zal zien dat levendige kleuren echt véél mooier uitkomen op zwart ………maar het is natuurlijk jouw dekentje en wit is ………onschuldiger? 🙂

 • Jeannette

  Persoonlijk vind ik de optie met de zigzagsteek mooier, omdat het dan meer een geheel wordt, 1 vlak. Maar ieder zijn keus.

 • Cynthia

  Wat leuk dat je de verschillende manieren op je blog deelt, erg verhelderend via de foto’s.De stokjes-ministeck- vind ik erg mooi, ook de achterkant is leuk, kun je het dekentje op twee manieren neerleggen.
  Maar weet je wat ik zou doen?..gewoon alle blokjes terug in de schoenendoos en er een paar nachtjes over slapen en er dan nog eens met frisse blik naar kijken. Ondertussen begin je alvast aan je nieuwe project van Zeeman wol en het prachtige motief dat je liet zien op ander blog. Veel haakplezier!
  groetjes, Cynthia

 • Ellen

  Zoals Cyntia voorstelde, is het misschien een idee om het even weg te leggen en er een paar nachtjes over te slapen.
  Zelf heb ik een stelregel, bij twijfel…. NIET.

  Persoonlijk vind ik de kant methode, ondanks dat het veel werk is heel erg mooi.
  (Ook dat kan net als de blokjes, elke dag een stukje)
  Dan nog……. smaken verschillen.
  Dit is iets wat jij alleen zelf kunt beslissen ieder heeft een andere mening.
  Veel succes, ik ben benieuwd.
  Groetjes Ellen

 • Petri Aygunes

  Stokjes vind ik er het strakst uit zien,
  maaridee van Cynthia lijkt me het beste….

 • Petri Aygunes

  Stokjes vind ik er het strakst uit zien,
  maar idee van Cynthia lijkt me het beste….

 • Anna

  Hey Charlotte,

  Als ik zo naar je foto’s kijk zou ik ook voor de stokjes kiezen. Vooral omdat het op de kruispunten zo mooi oogt, dat doet de zigzag weer niet, vind ik.

  Groetjes, Anna

 • lena

  hoihoi, ik vind stokjes veel rustiger ogen,dat komen die 160 vierkantjes ten goede daardoor zie je meer het mooie van het haakwerk…is mijn mening. suc6