Vertaald

Patroon knuffeldoekje.

Hallo allemaal :wave: !

Vandaag eens geen vierkantjes, maar iets helemaal anders 😉

Na het tonen van het kraamcadeautje dat ik voor een vriend maakte kreeg ik verschillende berichtjes met de vraag of ik het patroon zou willen uitschrijven. Nu, ik moet wel zeggen dat ik niet meer perfect weet wat ik heb gedaan, maar met de onderstaande instructies gaan jullie zeker iets gelijkaardigs kunnen maken 🙂 .

Eerst het vogeltje.
Hiervoor baseerde ik me op een patroon van Pierrot Yarns:

Het patroon was oorspronkelijk enkel in het Japans beschikbaar, maar op de Pierrot patterns club kan je ook een Engelstalige versie terug vinden. Voor jullie gemak ga ik hier nu een Nederlandse vertaling neerschrijven met mijn aanpassingen.

Vogeltje

Hoofd

Het hoofd wordt in het rond gehaakt, met toerafsluiting, in 1 kleur volgens het origineel patroon. Ikzelf heb twee kleuren gebruikt (roze en oranje voor de bek) en heb in spiralen gewerkt in plaats van gesloten toeren.

R1: Maak een magische ring met daarin 6 vasten

R2: Haak 2 vasten in elke steek rondom – 12 vasten

R3: *V in volgende steek, 2V in volgende steek* X6 – 18 vasten

R4: V rondom – 18 vasten

In de volgende ronde zal de bek worden gevormd. Ik ben hier afgeweken van het patroon, omdat ik (1) een iets scherpere bek wou en (2) er volgens mij een fout stond in het patroon.
R5: Begin met 1 vaste te haken in elk van de eerste 8 steken. Als je de bek in een ander kleur wilt, dan kun je bij de 8ste steek van kleur wisselen. Nu beginnen we aan de bek: haak in de volgende 3 steken telkens 1 vaste enkel in de VOORSTE lus; losse en keer om; sla eerste vaste over, vaste (ik denk dat ik een half stokje haakte) in de volgende vaste en halve vaste in de derde vaste; losse en keer om, sla halve vaste over, halve vaste in volgende steek, halve vaste in zijkant zodat we verder kunnen gaan met de ronde. Als je de bek in een andere kleur deed moet je hier weer wisselen naar de kleur van het hoofd. Haak een vaste in de volgende 7 vasten om de ronde af te maken.

R6: V in elk van volgende 8 steken; V in de overgeslagen achterste lus van de volgende 3 steken van ronde 4; V in elk van de volgende 7 steken.

R7 en R8: V rondom – 18 vasten.

De volgende onderdelen van het hoofd heb ik zelf geïmproviseerd. Ik weet niet meer 100% zeker wat ik deed, maar het zal iets zijn als volgt:

Ogen:

Maak twee keer een magische ring met daarin 6 vasten; sluit de magische ring en haak dan een halve vaste in de eerste vaste om het rondje te sluiten.
Steek een veiligheidsoogje (ik denk dat ik 6mm gebruikte) door het centrum van het rondje, positioneer de ogen op het hoofd en maak de veiligheidsogen vast.

Kammen:

Korte kam:

Haak een ketting van 6 lossen. Haak een dubbel stokje in de 3de ketting van de haak, half stokje in volgende ketting, vaste in volgende ketting en halve vaste in laatste ketting. Bind af. Vorm een beetje met je vingers

Lange kam:

Haak een ketting van 7 lossen. Haak een dubbel stokje in de 3de ketting van de haak, half stokje in volgende ketting, vaste in volgende ketting en halve vaste in elk van de laatste 2 kettingen. Bind af. Vorm een beetje met je vingers.

Positioneer nu de korte kam vooraan op het hoofd en rijg de twee uiteinden door een steek op het hoofd, zodat de uiteinden nu binnenin het hoofd zitten. Maak een stevige knoop met de 2 uiteinden, zodat de kam vast zit op het hoofd. Herhaal voor de lange kam, achter de korte kam.

Het hoofd is nu af en kan gevuld worden met zachte vulling.

Lichaam

Het lichaam wordt in een ovaal rond een ketting van lossen gehaakt. Elke ronde wordt afgesloten met een halve vaste en elke nieuwe ronde begint met een losse. Ik denk dat ik ook hier besloot om gewoon verder in spiralen te haken, maar weet het niet meer zeker. :confused:
Daarom schrijf ik hieronder de instructies zoals in het originele patroon.

Haak een ketting van 7 lossen.
R1: Haak vaste in tweede losse van de haak en in elk van de volgende 4 lossen. Haak 3 vasten in de laatste losse. Haak nu verder aan de achterkant van de startketting: vaste in elk van de volgende 4 losse; 2 vasten in de laatste losse. Halve vaste in de eerste overgeslagen losse. {14 vasten}

R2: Losse; 2V in volgende vaste, V in elk van de volgende 4 vasten, 2V in elk van de volgende 3 vasten, V in elk van de volgende 4 vasten, 2V in elk van de volgende 2 vasten. HV in eerste losse. {20 vasten}

R3: Losse; 2V in volgende vaste, V in elk van de volgende 5 vasten, [2V in volgende vaste, V in volgende vaste] X3; V in elk van de volgende 4 vasten, [2V in volgende vaste, V in volgende vaste] X2. HV in eerste losse. {26 vasten}

R4: Losse; 2V in volgende vaste, V in elk van de volgende 8 vasten, 2V in volgende vaste, V in elk van de volgende 3 vasten, 2V in volgende vaste, V in elk van de volgende 8 vasten, [2V in volgende vaste, V in volgende vaste] X2. HV in eerste losse. {31 vasten}

R5: Losse; V in elk van de volgende 28 steken; 2V in elk van de volgende 3 steken. HV in eerste losse. {34 vasten}

R6: Losse; V in elke vaste rondom. HV in eerste losse. {34 vasten}

R7: Losse; V in elk van de volgende 30 vasten, [2V in volgende vaste; V in volgende vasten] X2. HV in eerste losse. {36 vasten}

R8 – R12: Losse; V in elke vaste rondom. HV in eerste losse.

Rondes 13 tot 15 zijn onvolledige rijen. Hierbij wordt de vorm van de staart gemaakt.
Ik heb hier opnieuw iets anders gedaan dan het patroon, maar weet absoluut niet meer wat. Ik wou een meer geprononceerde wipstaart… Omdat ik niet meer weet wat ik precies deed, volgt hier de exacte beschrijving van het origineel patroon.

R13: Losse, keer om, V in volgende 4 steken.
R14: Losse, keer om, sla eerste vaste over, V in volgende 2 vasten, HV in laatste vaste.
R15: Losse, keer om, V in volgende vaste, HV in laatste vaste.
Bind af, maar laat een lang uiteinde over! Dit uiteinde gaan we gebruiken om het lichaam dicht te naaien.

Assemblage

Plooi het lichaam dicht, rijg het lange uiteinde op een maasnaald en begin het lichaam dicht te naaien. Stop af en toe om vulling toe te voegen. Naai verder totdat je een opening hebt ongeveer dezelfde grootte als het hoofd. Het hoofd telt 18 steken, dus probeer 18 steken op het lichaam vrij te houden.
Naai daarna het hoofd vast aan de overgebleven steken. Vergeet niet om steeds bij te vullen!

Vleugels

Hier heb ik eerlijk gezegd geen idee meer van wat ik precies gedaan heb. Duidelijk is dat ik rond een ketting lossen heb gehaakt, maar hoeveel lossen en welke steken :unsure: ? Op de foto’s kan ik ook zien dat ik drie rondes heb gehaakt: een ronde rond de ketting waarbij verschillende types steken werden gebruikt, een ronde met vasten en dan een ronde met halve vasten.

Soit, ik heb gewoon geprobeerd een nieuwe vleugel te maken voor jullie :hèhè: . Mijn eerste poging zag er meteen al niet slecht uit. Hij is niet hetzelfde als wat ik oorspronkelijk maakte, maar hij zou ook niet mis staan, denk ik. Het lijkt ook op een mooi blaadje ^_^ :

Maak een ketting van 6 lossen.
R1: Vasten in 2de losse van de haak, half stokje in volgende losse, stokje in volgende 2 lossen, 3 stokjes in laatste losse. Werk verder aan de andere kant van de ketting: stokje in elk van de volgende 2 lossen, half stokje in volgende losse, 2 vasten in laatste losse. HV in overgeslagen ketting.

R2: Losse; V in elk van de volgende 4 steken; 2V in volgende steek, V in volgende steek, 2V in volgende steek, V in elk van de volgende 5 steken. HV in eerste losse. Haak 3 lossen; HV in de 3de losse van de haak (=picot), terug halve vaste in eerste losse. Bind af.

Naai de vleugels aan beide zijden van het vogeltje. En voilà, het vogeltje is af! Nu nog het doekje.

Doekje

Het doekje is een gewone simpele granny square waarbij ik blijven toeren ben toevoegen tot hij de gewenste grootte had.
Voor de granny square gebruikte ik volgend patroon voor 16 toeren:

Naarmate je toeren toevoegt zal het doekje meer en meer beginnen opkrullen. Ik wou dit effect, omdat dit een mooiere drapering geeft.

Daarna maakte ik een boord van schelpjes net zoals bij het hartjesdeken. Voor meer instructies hoe je dit moet doen verwijs ik dan ook naar dit artikel.

Maar, eigenlijk maakt het hier niet zoveel uit welk patroon je gebruikt om een doekje te maken. Gebruik gelijk welk patroon je leuk vindt, met gelijk welke kleurtjes en gelijk welke rand! ^_^

Bijna klaar

Nu heb je de twee onderdelen voor het knuffeldoekje, namelijk het vogeltje en het doekje. Zoek nu een naald en wat passende draad of wol en naai het vogeltje stevig vast in het midden van het doekje.
En voilà :hoera: , gepersonaliseerd knuffeldoekje is af!

Veel plezier ermee!

Groetjes,
Charlotte

PS: Ik weet niet of het opvalt, maar ik heb mij vandaag geamuseerd met het toevoegen van wat nieuwe smileys aan mijn blog. Hopelijk irriteert het overmatige gebruik van smileys in deze post niet te veel, maar ik wou ze gewoon eens uitproberen 😀 . En omdat ik mijn favoriete smiley nog niet heb gebruik, krijg je deze nog als bonus: :woohoo:
Wordt er direct welgezind van 😆

Oké, genoeg nu, dank u voor uw geduld :bow: :hug: 😉

6 Comments

 • Jeannette

  Op de site zie ik inderdaad de smileys, maar in de mail niet, daar staat:
  PS: Ik weet niet of het opvalt, maar ik heb mij vandaag geamuseerd met het toevoegen van wat nieuwe smileys aan mijn blog. Hopelijk irriteert het overmatige gebruik van smileys in deze post niet te veel, maar ik wou ze gewoon eens uitproberen 😀 . En omdat ik mijn favoriete smiley nog niet heb gebruik, krijg je deze nog als bonus: :woohoo:
  Wordt er direct welgezind van 😆

  Oké, genoeg nu, dank u voor uw geduld :buig: :knuffel: 😉

 • Jeannette

  Oh jé, ik zie dat in mijn reactie weer de smileys getoond worden, dus het hielp niet dat ik een voorbeeldtekst uit mijn mail erbij plakte.

  Nou ja, als je maar gelukkig bent.
  En jij wordt kennelijk gelukkig van smileys.
  Groetjes.

 • Haakmoeder

  Heb het doekje gemaakt.
  Beetje aangepast en felle kleurtjes gebruikt.
  Onder het vogeltje onder het lapje heb ik een grotere bel gehangen zodat het ook nog rammelt.
  Kadootje werd in dank aangenomen door de zwangere dochter (haar eerste kindje en mijn eerste kleinkind)
  Foto staat op mijn blog.

 • Flory

  heel mooie site. ben sinds vorige week begonnen met leren haken.nu alleen stokjes. weer een nieuwe hobby bij