Uitgelegd

Tutorial: Kleurenwissel – Deel 3: Amigurumi

Eindelijk heb ik de tijd gevonden om het derde deel van de kleurenwisseltutorials te schrijven.
In dit deel toon ik hoe ik wissel van kleur bij het haken van een amigurumi. Deze techniek gebruik ik ook wanneer mijn bol wol ten einde is en ik een nieuwe moet beginnen.

De truc bij de kleurenwissel bij amigurumi, is dat je de wissel al doorvoert in de steek VOOR de eerste steek die in de nieuwe kleur moet.
In onderstaande foto’s zal ik wisselen van de kleur roze naar een groene kleur.

 • STAP 1:
  Haak met roze tot je aan de laatste steek van je rij komt. Haak dus tot en met de voorlaatste steek.

 • STAP 2:
  Haak het begin van je laatste steek in de ronde.
  Bij amigurumi haken we meestal met vasten, dus haak de vaste tot halverwege als volgt:

  1. Steek de haaknaald in de volgende steek
  2. Haal over en haal door steek. Je hebt nu twee lussen op de haaknaald
  3. STOP HIER

  Als de laatste steek van je ronde geen gewone vaste, maar een mindering is of een andere steek zoals een stokje, dan doe je gewoon hetzelfde: Haak de vereiste steek tot net voor het einde. Het kan dus dat je soms 3 lussen of meer op je haaknaald moet laten, net voor de laatste doorhaal van de wol om de steek af te werken.

 • STAP 3:
  We gaan nu het roze vervangen door het groen.
  Knip de roze draad door en laat het (roze) eindje gewoon hangen. Wikkel de groene wol wat af, neem het uiteinde en leg het op je haaknaald zodat je het uiteinde kunt vasthouden met dezelfde vingers die je haaknaald vasthouden. Met je andere hand voer je nu de groene wol aan, in plaats van de roze.

  Als je nu neerkijkt op je handen – en we zullen hier aannemen dat je rechtshandig bent, zoals ik – dan zie je het volgende, kijkend van rechts naar links:

  1. Je rechterhand houdt de haaknaald vast, waarop nog steeds de twee lussen zitten van de half gehaakte vaste. Daarnaast houdt je rechterhand ook het uiteinde van de nieuwe kleur vast die je wilt beginnen. (Zorg ervoor dat dit eindje niet te kort is).
  2. Je linkerhand houdt de nieuwe wol vast, in aanslag om de rest van de steek te haken.

 • STAP 4:
  Werk de vaste af, gebruik makend van de groene wol. Haal hiervoor een lus groene wol door de twee lussen op je haak.

  Trek zowel het roze als het groene eindje aan, om de steek vast te maken.

 • STAP 5:
  Werk nu verder met de groene draad. De volgende steek is de eerste steek van de nieuwe rij en dat zal ook de eerste steek zijn waarbij de groene kleur zichtbaar is aan de buitenzijde.

  De eindjes zelf kan je gewoon laten hangen aan de binnenzijde van je werkje. Als je amigurumi af is, dan zitten de eindjes gewoon verstopt vanbinnen.
  Als je deze techniek gebruikt voor een wissel van bol wol bij een plat haakwerkje, dan kan je best over de eindjes haken of deze achteraf verweven met je gehaakte stof.

Voor er vragen komen wil ik ook nog even opmerken dat amigurumi in spiralen gehaakt worden, waardoor de kleurenwissel altijd wat zichtbaar zal zijn, gezien je een ronde niet afsluit.
Onderstaande foto toont de plaats van de kleurenwissel:

Hieronder zie je het resultaat wat verder verwijderd van de kleurenwissel:

Nog een voorbeeldje waarbij duidelijk te zien is dat er in spiralen gehaakt wordt. Het begin en het einde zit nooit helemaal tegen mekaar aan, maar verspringt een rij:

Deze verspringingen kan je wat verstoppen door je onderdelen creatief aan mekaar te zetten. Bijvoorbeeld, als je bij de benen van je amigurumi om de twee rijen van kleur hebt gewisseld en je dus een effect krijgt gelijkaardig als op bovenstaande foto, dan kan je je been zo vastmaken aan het lijf dat de kleurenwissel aan de binnenzijde zit en dus niet direct opvalt.

Als je dit effect echter helemaal niet wilt, dan zal je telkens je rijen moeten afsluiten met een halve vaste en de nieuwe rij beginnen met een losse. Hierbij kan je dan één van de andere kleurenwissel tutorials gebruiken om van kleur te wisselen. Persoonlijk vind ik deze methode van halve vaste + losse niet zo mooi, want dan krijg je een (voelbare) richel in je werkje. Je kiest zelf maar wat je leuker vindt 😉 !

Moesten er nog vragen zijn, laat dan maar gerust een berichtje achter!

Groetjes,
Charlotte

2 Comments

 • Geesje

  Dankjewel……..het ligt eraan wat ik maak…
  ik begin ook weleens de toer ervoor met h.v. 1 losse en dan 1 v. de vlgde.aan het einde doe ik dan de kl.wissel ….de vlgde. toer dan weer z]gewoon…….
  groetjes Geesje