Uitgelegd

Hoe haak je de magische ring?

Alle amigurumi worden in het rond gehaakt. Er zijn twee manieren om in het rond te beginnen haken, namelijk via een ketting of via de magische ring.
De magische ring is DE techniek die voor bijna alle amigurumi wordt gebruikt en ook aangewezen is voor een strak resultaat. Want, in tegenstelling tot de techniek met de ketting, heb je bij de magische ring op het eind geen gat in het midden van je werkje.

L: 2 losse, 6 vasten in 2de losse van haak, 2 vasten in elke steek rondom.
R: magische ring, 6 vasten in de magische ring, 2 vasten in elke steek rondom.
(Foto © June Gilbank)

De magische ring haak je door je beginnende ronde vasten in een verstelbare ring te haken. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar in onderstaande foto-tutorial zal ik proberen te tonen hoe ik het doe.


 1. Zo hou ik mijn wol vast:

  Neem het uiteinde van de draad vast en draai die éénmaal volledig rond je pink. Ga dan door over de palm van je hand naar je wijsvinger. Sla de draad over je wijsvinger, ga door naar je middelvinger en sla dan de draad tweemaal rond je middelvinger. Hou het uiteinde van je draad vast tussen je middelvinger en ringvinger. Door je wijsvinger omhoog te doen in een schaarbeweging kan je de draad aanspannen. De draad tussen de wijs- en middelvinger zal de draad zijn die je gebruikt om je vasten te vormen.

 2. Steek je haaknaald nu onder de twee lussen rond je middelvinger.

 3. Haak je haaknaald om de draad die rond je wijsvinger komt.
  Als je kijkt op bovenstaande foto zie je twee draden: Eén die van je middelvinger over je wijsvinger gaat en één die dan van je wijsvinger over je palm gaat. Het gemakkelijkste is als je de eerste draad neemt om mee te haken. Over die draad kun je meer controle en spanning uitoefenen.

  Dus haak je haaknaald om de draad en trek hem door de lussen rond je middelvinger. Nu heb je 1 lus op je haaknaald.

 4. Haak opnieuw je haaknaald om de draad en haal deze door de lus op je haaknaald.

  Nu heb je de lussen afgesloten met een slipsteek, ook gekend als een halve vaste. Je hebt nu nog steeds 1 lus op je haaknaald.

 5. Voor het vervolg kun je nu zelf kiezen of je de lussen om je middelvinger laat en zo verder vasten in de lussen haakt, of de lussen van je middelvinger haalt en de knoop vast te houden bij het haken van de vasten.
  Persoonlijk vind ik het gemakkelijker om de lussen van mijn middelvinger te halen en met de middelvinger en duim van mij linkerhand de lussen open te houden, dus zo zal het ook in de volgende foto’s worden getoond.

 6. Haal dus de lussen van je middelvinger terwijl je ervoor zorgt dat de lus die om je haaknaald zit daar blijft zitten.
  Hou nu de draad opnieuw op dezelfde manier vast: Sla de draad die nog vast zit aan je bol wol rond je pink, voer door, over de palm van je hand naar je wijsvinger en ga éénmaal rond je wijsvinger.

  Gebruik dan je duim en middelvinger om de lussen open te houden.

 7. Steek nu je haaknaald in de lussen die opengehouden worden door je duim en middelvinger.

  Haak je naald rond de draad en haal de draad door door de lussen. Nu heb je twee lussen op je haaknaald.

 8. Haal nu een lus door de beide lussen op de haaknaald.

  Nu heb je je eerste vaste in de ring gemaakt.

 9. Herhaal stappen 6 en 7 zoveel maal als nodig.

  De meeste amigurumis starten met een magische ring met 6 vasten. Dus herhaal in dat geval de stappen nog 5 keer zodat je in totaal 6 vasten in de lussen hebt gemaakt.

 10. Als je voldoende vasten in de lussen hebt gemaakt is het tijd om je lussen aan te spannen om zo een mooie cirkel te maken.
  Om het je gemakkelijker te maken is het beter om de haaknaald even opzij te leggen. Om er echter voor te zorgen dat je je ring niet per ongeluk los trekt maak je best de lus die op je haaknaald zit wat groter.

  Begin eerst door een heel klein beetje te trekken aan het uiteinde. Als je dat doet zal je zien dat één van de twee lussen kleiner wordt. Neem deze lus vast en trek die helemaal aan. De ring van vasten is nu gesloten, maar je hebt nog 1 lus over.

  Die lus kan je nu aanspannen door aan het uiteinde te trekken tot je niet meer kan.

  En voilà, je magische ring is af.

  Ga nu terug met je haaknaald in de lus die je eerst groter hebt gemaakt en span die terug aan.
  Je steekt je haaknaald zo, zodat wanneer de draad die aangespannen wordt wanneer je de lus kleiner maakt ACHTERAAN zit.

 11. Je bent nu klaar om aan je tweede ronde te beginnen.
  Om je ring zo strak mogelijk te houden is het aangewezen om het uiteinde over je werkdraad te leggen.

  De volgende vaste maak je nu in de eerste vaste van de ring, dit wil zeggen het eerste V’tje dat je ziet. Steek je naald onder de twee benen van het V’tje en haak een vaste.


Ziezo.
Ik hoop dat de foto’s een beetje duidelijk zijn en dat ze je kunnen helpen bij het haken van je eerste magische ring. Jammer genoeg beschik ik niet over het materiaal om voor jullie een video te maken, want dat zou waarschijnlijk wel gemakkelijker geweest zijn.

Zelf heb ik de magische ring leren haken door een video-tutorial van Alicia van Hook and Needles.
In de video wordt er Engels gesproken, maar ik denk dat als je de bovenstaande uitleg hebt gelezen niet echt hoeft te begrijpen wat de vrouw zegt:

Magic Ring tutorial © hookandneedles.com

16 Comments

 • wil

  Hallo Charlotte,

  Wel al vaker gelezen over de magic ring, maar ik had tot nu nog geen uitleg gevonden. Dank je,voor de duidelijke uitleg.
  Groetjes Wil

 • Simone Netten

  als ik een rondje haak, en ik heb het begin , zodra ik er weer omheen begin gaat hij krom staan. Is het zo dat ik bij elke volgende ronde 2 steken extra moet haken ? of is er iets anders wat ik verkeerd doe ? groetjes Simone.

  • Charlotte

   Dag Simone,

   Als je je magische cirkel af hebt met 6 steken en je gaat daar dan terug 6 steken in haken, dan gaat je werkje inderdaad krom komen te staan en een soort kommetje vormen. Dat is nu net de bedoeling bij amigurumi. Als je echter een platte cirkel wil, dan moet je wel in elke nieuwe ronde meerderen. Als ik tijd vind dan zal ik proberen hiervoor een foto-tutorial te maken!

   Hopelijk ben je alvast al een beetje geholpen. Indien niet, laat gerust opnieuw een vraag achter!

   Groetjes,
   Charlotte

 • Annemarie

  Ik ben pas begonnen met haken. Mijn eerste amigurimi is haakklaar, nu nog de vulling kopen……. begin meteen aan de tweede maar ik zat maar met dat gaatje…. Eindelijk een goede uitleg gevonden! Bedankt!
  groetjes,
  Annemarie

 • Sonja

  Hoi,
  Super uitleg! Ik ben blij dat het geen onduidelijke video is waar niets aan te zien is.
  Ik ben nu bezig met mijn eerste beestje en wat ik bij de eerste kleur Al vermoedde: ik haak binnenste buiten. Dit werd vooral duidelijk toen er een andere kleur bij kwam. De mooie aansluiting zit aan de binnenkant van mijn werk en de lelijke aan de buitenkant.
  Wat heb ik dan verkeerd gedaan?
  En zou ik het werkje om kunnen draaien of klopt het hele patroon dan niet meer?
  Alvast bedankt!

  • Charlotte

   Hallo!

   Dank je voor je reactie! Héél leuk om te weten dat de tutorial duidelijk genoeg is. Ik vind het altijd moeilijk om te oordelen of de foto’s voldoende tonen wat getoond moet worden 🙂

   Goh, de vraag die je nu stelt is er eentje die amigurumi-makers overal stellen: Wat is de juiste kant van mijn werkje?
   Mijn mening hierbij is dat het helemaal niet uitmaakt welke kant je als de buitenkant neemt! Kies de kant die je zelf het leukste vindt. Welke kant je neemt verandert niks aan het patroon, dus het maakt helemaal niet uit. Ik zal proberen een fototutorial hiervoor te maken, zodat je begrijpt wat ik bedoel. Er zit ook een fototutorial aan te komen voor het wisselen van kleuren bij amigurumi!

   • Sonja

    Hoi Charlotte,

    Na mijn frustratie op vakantie dat mijn poppetje er echt niet zo mooi uitzag als in het boekje toch thuis wat beter research gedaan en ik ben erachter gekomen wat ik mis heb gedaan (althans, ik ben nu opnieuw begonnen en pas bij toer 4 maar het lijkt de goede kant op te gaan nu)

    Ik had voor de vakantie vanalles uitgeprint zodat ik daar kon beginnen, zo ook jouw tutorial. Echter in de meeste tutorials wordt nergens duidelijk gemaakt dmz van foto’s of tekst dat je beide benen van de V moet hebben. Ik heb dus telkens 1 kant maar gepakt, waardoor je een heel ander uitziend werkje krijgt. En dat wordt dus vooral duidelijk bij het wisselen van kleur.

    Als je beide benen pakt, dan heb je dus ook geen juiste of onjuiste kant zover ik nu kan beoordelen.

    Misschien dat een van de bezoekers van je site er wat aan heeft!

    Nogmaals hartelijk dank voor je reactie en succes met de site

 • sayaatje

  hele fijne tutoral! Eindelijk was het duidelijk, alleen krijg ik die tweede draad niet aangespannen zodat dat ook weggaat als je de boel aantrekt? ik houd steeds een lusje over… wat doe ik dan verkeerd/niet?

  • Charlotte

   Hallo!
   Het enige wat ik kan bedenken is dat je bij stap 9 begint met de verkeerde lus aan te trekken. Je moet aan de lus trekken die eerst wil sluiten zodat die groter wordt en de andere lus wordt aangetrokken. Daarna ken je met het eindje de andere lus helemaal aantrekken.

 • Amelia

  Hallo, ik ben pas begonnen met haken en deze uitleg is geweldig. Er gaat alleen 1 ding fout bij mij en ik weet maar niet wat. Als ik namelijk klaar ben met de vaste en bij stap 9 ben moet ik aan de lus trekken zodat die andere kleiner wordt. Dat lukt maar als ik dan aan het uiteinde trek zit het andere lusje muurvast. Ik denk dat ik iets fout doe in het begin want als ik goed kijk lijkt het net of er een soort extra knoopje zit wat er niet hoort. Ik heb al 10x geprobeerd maar ik kan de oplossing niet vinden! Groetjes

  • Charlotte

   Oei, hoe vervelend… Jammer, maar ik kan je van hieruit niet echt helpen zonder je bezig te zien 🙁 . Ken je iemand die al kan haken en er misschien eens kan naar kijken?

   • Evy

    Bij gaat hetzelfde fout! Ook ik krijg maar 1 vd 2 lussen aan getrokken, de andere lus loopt vast in een knoopje!
    Heb je toevallig al de oplossing gevonden?

 • Anja Bout

  Hallo,
  Leuk blog heb je! Heb een vraagje, ik deed ook de magische cirkel altijd met 2x de draad omslaan. Maar nu doe ik dat met maar 1x omslaan en daarna de vasten haken. Het is makkelijker omdat je altijd aan het juiste einde trekt. Maar er is vast een verschil, weet jij dat?
  groetjes
  Anja

 • Anita

  Ben pas weer begonnen met haken ( na 20 jaar het niet te hebben gedaan), en wilde kerststerren haken voor in de boom. Had nog nooit van de magische ring gehoord. Na verschillende fimpjes en tutorials te hebben bekeken lukte het nog steeds niet tot ik jou uitleg tegenkwam, helemaal super!!!

 • w luyendijk

  ik wil weten hoe ik in de tweede losse acht vasten krijg ik snap er niks van.
  ik ben nog maar net begonnen met haken. groetjes Wil. kan jij het mij laten zien.
  hoe dat moet.